19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Olmert hoopt in 2008 vredesovereenkomst te sluiten
Publicatiedatum: dinsdag 20 november 2007 Auteur: De Redactie | 1.453 keer gelezen
Vredesproces, Palestijnse Autoriteit [PA], Peilingen en Statistieken, Vredesconferentie van Annapolis »

(Novum/AP) - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft dinsdag gezegd dat in 2008 een vredesovereenkomst met de Palestijnen kan worden bereikt. Zijn uitspraak was een poging om steun te verwerven onder Arabische landen voor de aankomende Midden-Oostenconferentie in het Amerikaanse Annapolis.

Olmert zei na besprekingen met de Egyptische president Hosni Muburak dat alle strijdpunten in het Palestijns-Israëlische conflict volgende week op de conferentie ter sprake komen. "Ik wil dat de Arabische landen weten dat bij de onderhandelingen alle belangrijke onderwerpen ter sprake zullen komen", zei Olmert. "We zullen geen enkele kwestie vergeten of vermijden." De premier zei tevens dat Israël het zogenaamde Arabische vredesinitiatief 'zeer waardeert' en dat het initiatief in 2008 'zeker een belangrijke bijdrage zal leveren aan een oplossing tussen ons en het Palestijnse volk'.

De Arabische landen zijn terughoudend over deelname aan de vredesconferentie. Ze willen alleen deelnemen als de vraagstukken die in het verleden de oprichting van een Palestijnse staat in de weg hebben gestaan ter sprake komen. Met zijn uitspraken heeft Olmert duidelijk willen maken dat als de onderwerpen niet op de conferentie worden aangesneden, ze wel bij daaropvolgende onderhandelingen ter sprake zullen komen.

In het verleden heeft Olmert alleen maar gezegd dat hij voor het einde van de ambtsperiode van de Amerikaanse president George Bush in januari 2009 aanzienlijke voortgang in de vredesonderhandelingen wil boeken. Dinsdag ging hij echter verder. "Ik hoop echt dat we in de loop van 2008 deze overeenkomst kunnen bereiken", zei hij.

Olmert maakte wel duidelijk dat de overeenkomst niet uitgevoerd kan worden zolang de extremistische Hamas de controle over de Gazastrook nog niet heeft overgedragen aan het Palestijnse leiderschap op de Westoever. Volgens Olmert rust op de Palestijnen de verplichting om een einde te maken aan aanvallen door extremisten en is die verplichting ook van toepassing op Gaza.

De Egyptische president Mubarak zei dat de conferentie het begin is van serieuze onderhandelingen. "Ik hoop op succes, zodat de onderhandelingen kunnen doorgaan en we binnen een jaar overeenstemming kunnen bereiken." Egypte maakte maandag duidelijk dat het waarschijnlijk zijn minister van buitenlandse zaken naar de besprekingen stuurt. Mubarak zei dat hij denkt dat Syrië - dat zijn medewerking aan de conferentie nog niet heeft toegezegd - waarschijnlijk ook zijn minister van buitenlandse zaken stuurt. Een ander belangrijk Arabisch land, de Amerikaanse bondgenoot Saudi-Arabië, heeft nog niet bekend gemaakt of het zal deelnemen aan de conferentie. Leden van de Arabische Liga besluiten vrijdag of ze aan de conferentie zullen deelnemen

Premier Olmert had maandag een moeizame ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De leiders slaagden er niet in om de meningsverschillen tussen de twee partijen te overbruggen en een gezamenlijk plan voor formele onderhandelingen op te stellen. De belangrijke meningsverschillen hebben betrekking op de uiteindelijke grenzen van Israël en een mogelijke Palestijnse staat, de soevereiniteit over het betwiste Jeruzalem, de Palestijnse vluchtelingenkwestie en joodse nederzettingen op de Westoever.

Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Palestijnen wil dat president Abbas een vredesovereenkomst sluit met Israël, maar dat ze niet geloven dat er later deze maand in het Annapolis vooruitgang zal worden geboekt. De afgelopen twee maanden is de scepsis onder de Palestijnen over de conferentie iets afgenomen. In november zei 57 procent van de 1.200 ondervraagden niet te geloven dat de vredesconferentie zal leiden tot vooruitgang in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces; in september was dat nog 61 procent.

Veel Palestijnen geloven dat de internationale omstandigheden niet juist zijn voor een vredesovereenkomst, maar toch wil 71 procent van de ondervraagden dat Abbas deelneemt aan de conferentie. Een maand geleden lag dat percentage nog vijf punten hoger. Van de ondervraagden zegt 78 procent een vredesovereenkomst met Israël te steunen; 62 procent zegt dat Jeruzalem verdeeld moet worden tussen Israël en een toekomstige Palestijnse staat.

Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.