19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Annapolis
Publicatiedatum: zaterdag 01 december 2007 Auteur: Redactie | 1.773 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Vredesproces, Charediem, Peace Now, Vredesconferentie van Annapolis »

Tijdens de top in de marineacedemie in Annapolis, New Jersey, zijn er afspraken gemaakt over onderhandelingen die eind 2008 tot een volledige vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen moeten leiden.

Op 12 december komt een stuurgroep bijeen die het verdere proces zal starten. Premier Olmert ("wij zijn bereid tot concessies") en president Abbas zullen elkaar iedere twee weken ontmoeten en over alle brandende kwesties - vluchtelingen, Oost-Jeruzalem, definitieve grenzen, water, veiligheid - moet eind 2008 afspraken zijn gemaakt. President Bush beloofde tot aan het einde van zijn termijn, in januari 2009, te werken aan "een onafhankelijke, democratische, leefbare Palestijnse staat".  De sceptisis voorafgaand aan de top - er waren vertegenwoordigers uit 40 landen aanwezig, waaronder zestien Arabische - is nog niet geweken, maar deze bijeenkomst geldt alvast als een Amerikaans succesje. Grootste afwezige was Hamas. In Gaza protesteerden dinsdag duizenden Palestijnen tegen "Annapolis".  Ze riepen "Abbas is een verrader" en "we zullen Israël nooit erkennen".

Reactie van de orthodoxe Amerikaans-Joodse organisaties
Ehud Olmert heeft zich geërgerd aan orthodoxe Amerikaans-Joodse organisaties, omdat zij er bij hem op aandrongen om geen delen van Jeruzalem "weg te geven". Olmert zei dat geen enkele organisatie het recht heeft om Israël "iets te dicteren", Orthodoxe leiders zeiden dat "het afstaan van delen van de stad die al millennia de spirituele en politieke hoofdstad van het Joodse volk is geweest iets is wat een Israëlische regering nooit zou moeten doen".

Protest
Duizenden rechtse Israëli's hebben maandagmiddag bij de Klaagmuur geprotesteerd tegen "Annapolis". Er waren nationalisten bij en orthodoxe Joden die geen centimeter "bijbels grond" willen afstaan. Vredesbeweging Peace Now zei dat Hamas en de orthodoxen op elkaar lijken voor zover zij de religie gebruiken tegen de mogelijkheid om tot een vredesakkoord te komen.

Iraanse dreiging
Het Bureau van Olmert maakte bekend dat hij op woensdag, de dag na de vredesconferentie, Bush zal ontmoeten om over de Iraanse dreiging te praten. Volgens insiders maakt Olmert zich drukker over de kwestie Iran dan over vrede met de Palestijnen. De Palestijnse kwestie wordt door vele "pundits" niet op kortere termijn als bedreigend ervaren, maar een Iraanse kernbom wel. Een medewerker van Olmert noemde de ontmoeting met Bush zelfs "belangrijkste ontmoeting die Olmert in de Verneigde Staten heeft". Olmert maakt zich zorgen over tekenen dat de Amerikanen niet meer zo vast beraden zijn in hun zorgen over het Iraanse probleem.

Minister voor strategische veiligheid Avigdor Lieerman zei vorige weekeinde dat Israël "op een punt staat waar het verreikende beslissingen moet nemen", een verwijzing naar Iran.

Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.