21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israƫlisch leger acht militair optreden tegen Iran niet onmogelijk
Publicatiedatum: donderdag 13 december 2007 Auteur: De Redactie | 1.735 keer gelezen
Iran, IDF, Nucleaire dreiging, Gabi Ashkenazi »

De opperbevelhebber van het Israëlische leger (IDF), luitenant-generaal Gaby Ashkenazi, heeft woensdag een eenzijdig militair optreden tegen Irans "nucleaire ambities" doen doorschemeren in het geval de internationale gemeenschap er niet in slaagt, te verhinderen dat Iran een nucleaire macht wordt. Ashkenazi zei dit op een symposium over veiligheid georganiseerd door de denktank INSS (Institute for National Security Studies).

Verantwoordelijkheid
"De internationale gemeenschap moet vastberaden optreden om de 'nuclearisering' van Iran tegen te gaan", zei Ashkenazi, "maar wij in de Israel Defence Forces (IDF) hebben de verantwoordelijkheid om ons op elk mogelijk scenario voor te bereiden in het geval het internationale optreden geen succes oplevert". De generaal zei dat Israël -dat zelf over meer dan 200 kernkoppen beschikt- de komende jaren zijn militaire capaciteiten "gevoelig zal verhogen, zowel op defensief als offensief vlak".

Vorige week maandag had een rapport van zestien Amerikaanse inlichtingendiensten (de National Intelligence Estimate) roet in het eten gegooid van de voorstanders van militair ingrijpen tegen Iran. Het rapport stelde dat Teheran in 2003 de inspanningen tot het bouwen van een atoombom heeft opgegeven en ten vroegste ergens tussen 2010 en 2015 een kernbom kan hebben. Ook het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie was eerder al tot de conclusie gekomen dat het Iraanse "nucleaire gevaar" schromelijk wordt overschat.

'Nucleaire knowhow'
Maar de voorstanders van hard ingrijpen tegen de "mad mollahs" geven de moed niet op. Zowel Israëlisch premier Ehud Olmert als VS-president George Bush blijft Iran bestempelen als "een gevaar"; de Franse president Nicolas Sarkozy zei woensdag, zich nog steeds te kunnen voorstellen dat het met Iran tot oorlog komt. In plaats van de mogelijkheid van een Iraanse atoombom worden de pijlen nu gericht op het "verrijken van uranium" (nochtans volgens het NPT-verdrag toegestaan) en de "nucleaire knowhow". Het argument luidt, dat wie uranium verrijkt, dit enkel doet met snode bedoelingen, zeker als het een land betreft dat in de olie zwemt. Overigens is opnieuw de Iraanse Nationale Verzetsraad ingezet, de dekmantel voor de terreurbeweging Volksmoedjahedin. Die beweerde dinsdag dat Iran het nucleaire programma in 2004 heeft hervat. In de VS wordt inmiddels door de neocons met scherp geschoten op de opstellers van de NIE: die zouden anti-Bush zijn, en het vrijgeven van het rapport is een "politieke afrekening".

Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.