23 Kislew 5782 | 26 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Topontmoeting Abbas en Olmert onder druk
Publicatiedatum: donderdag 27 december 2007 Auteur: De Redactie | 1.400 keer gelezen
Vredesproces, Vredesconferentie van Annapolis, 'Nederzettingen' »

(Novum/AP) - De Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben elkaar donderdag voor het eerst persoonlijk ontmoet sinds vorige maand in het Amerikaanse Annapolis overeen werd gekomen het vredesproces te hervatten. De bijeenkomst werd overschaduwd door spanningen over de geplande nieuwbouw in de joodse nederzetting Har Homa bij Oost-Jeruzalem.

De Israëlische regering maakte vorige maand bekend dat zij van plan was 307 nieuwe appartementen in Har Homa neer te zetten. Har Homa maakt deel uit van een ring van joodse nieuwbouwwijken rond Oost-Jeruzalem. In de wijken wonen momenteel zo'n 180.000 Israëliërs. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat waarschuwde dat de nieuwbouw in Har Homa de geloofwaardigheid van het vredesproces volledig ondermijnt.

Abbas drong er voorafgaand aan het overleg met Olmert bij de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice op aan Israël ertoe te pressen van de plannen af te zien. De Palestijnen eisen dat alle nieuwbouw in Oost-Jeruzalem en op de aangrenzende Westoever wordt stopgezet. Oost-Jeruzalem moet in de optiek van de Palestijnen de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke Palestijnse staat worden.

Israël heeft in het kader van de zogeheten 'routekaart naar vrede' eerder belooffd alle nieuwbouw op de Westoever te zullen bevriezen. Het stelt zich evenwel op het standpunt dat die belofte niet geldt voor Oost-Jeruzalem, dat na de oorlog van 1967 werd geannexeerd.

Een woordvoerder van Abbas zei dat bevriezing van het bouwproject onontbeerlijk is voor de sfeer en iedere mogelijke vooruitgang in de onderhandelingen. De hoofdproblemen bij het verdere overleg zijn: vaststelling van de uiteindelijke grenzen tussen Israël en de toekomstige Palestijnse staat, het lot van de Palestijnse vluchtelingen en de status van Jeruzalem en zijn heilige plaatsen.

Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.