22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
60 jaar Israel-viering in de RAI
Publicatiedatum: donderdag 08 mei 2008 Auteur: De Redactie | 1.921 keer gelezen
Jom Ha'atsmaoet, VN resolutie »

Eén groot feest vierde de Joodse gemeenschap, ter ere van de 60ste verjaardag van de Staat Israel.  Het RAI Congrescentrum in Amsterdam stond één avond in het teken van blauw-wit. Zeventienhonderd bezoekers waren afgekomen op de feestelijke bijeenkomst, onder wie de Israëlische ambassadeur in Nederland Harry Kney-Tal. 

Er werd gewuifd met Israelische vlaggetjes. Vice-prenmier Wouter Bos hield een betrokken betoog waarin hij Israel feliciteerde met het jubileum.
Daarna volgde vooral feest, feest en feest met muziek van Israelische artiesten en van Lenny Kuhr. De bekende zangeres had een bijzonder programma samengesteld met op de viering gerichte liedjes. Daarin ging zij ook in op het leven van haar in Israel wonende kleinkinderen.

Het feest duurde tot na middernacht. De bezoekers kregen onder meer een optreden voorgeschoteld van de dansgroep Uzi Nissim. De 140 jongens en meisjes verbeelden met hun dans de geschiedenis van de staat Israël.
De presentatie van de avond was in handen van Smadar Monsinos. Verder waren er optredens van de bekende Israëlische zanger Shlomo Bar met zijn begeleidingsband Habrera Hativeet en van de zangeres Daphna Armoni uit Israël.

Op 29 november 1947 nam de VN resolutie 181 aan, die een politieke verdeling betekende van het Britse Mandaatgebied in een Joodse staat, een Arabische staat en een afzonderlijke stad Jeruzalem. Op 5 Ijar 5708 (14 mei 1948), de dag waarop het Britse Mandaat eindigde en de laatste Britse soldaat vertrok, riep David Ben Goerion de onafhankelijke Joodse staat Israel uit. Om 16.30 uur las David Ben Goerion in de hal van het Tel Aviv museum de Onafhankelijkheidsverklaring voor. Daarmee ontstond - na 1900 jaar - opnieuw een politiek zelfstandige en onafhankelijke Joodse staat in het Beloofde Land, de Joodse staat Israel.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.