20 Sjewat 5782 | 22 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
'Israël beschuldigen van racisme onacceptabel'
Publicatiedatum: zondag 18 mei 2008 Auteur: Robbert de Witt | 2.024 keer gelezen
Apartheid, Durban, racisme »

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) dreigt met terugtrekking van de VN-conferentie over racisme volgend jaar als Arabische staten Israël opnieuw een racistische staat noemen.

Tijdens een bijeenkomst van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de staat Israël zei Verhagen vandaag dat dergelijke pogingen niet door Nederland zullen worden geaccepteerd.

De racisme-conferentie wordt volgend jaar in het Zuid-Afrikaanse Durban gehouden en is het vervolg op de top in 2001. Die liep op een mislukking uit, toen verschillende moslimlanden in de slotverklaring wilden opnemen dat Israël een racistische natie is.

Onaanvaardbaar
'Ik wil u graag verzekeren dat we niet zullen toestaan dat dit opnieuw gebeurt,' zei Verhagen zondag.

'Het is onaanvaardbaar voor Israël om aangeklaagd te worden door landen die nog zo'n lange weg te gaan hebben in termen van democratie en respect voor mensenrechten.'

Terugtrekken
Volgens de CDA-minister heeft Nederland relatief veel invloed op de conferentie volgend jaar, en kan hij daarom de ontwikkelingen op de voet volgen. Maar desnoods zal Nederland zich terugtrekken, zo dreigde hij.

Begin dit jaar haalde Verhagen nog hard uit naar de Verenigde Naties, waar volgens hem een 'anti-Israël-cultuur' heerst.

 

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.