24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Iran en Syrië sluiten militaire alliantie met gezamenlijk raketcommando
Publicatiedatum: zondag 01 juni 2008 Auteur: Xander | 1.822 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Iran, Iron Dome, Syrië, Nucleaire dreiging »

Afgelopen week hebben Iran en Syrië een nieuwe militaire alliantie gevormd. De Syrische raketten gaan onder het Iraanse Centraal Commando vallen, terwijl Syrische officieren onderdeel van dit Commando in Iran zullen gaan uitmaken.

De Syrische minister van defensie, generaal Hassan Turkmani, tekende afgelopen week in Teheran het historische verdrag waarmee de raketarsenalen van Iran en Syrië worden geintegreerd.   Westerse en Israëlische defensiespecialisten kijken met toenemende bezorgdheid naar de onverwacht snelle ontwikkelingen van het Iraanse kernwapenprogramma. Het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA), normaal zeer gematigd, bracht op 26 mei een hard rapport uit waarin de snelle Iraanse vooruitgang in de ontwikkeling van kernkoppen bevestigd wordt. 
Met Hezbollah feitelijk in controle over Libanon en Hamas over de Gazastrook, hebben Iran en Syrië nu vier frontlinies opgericht tegen Israël. Beide terreurgroepen worden al maanden door beide landen voorzien van steeds meer wapens en raketten.

Het Israëlische leger maakt overuren met het opstellen van een derde Arrow-antiraketsysteem, dat in het noorden van de Joodse staat een schild moet gaan vormen tegen inkomende raketten uit Syrië en Iran. De vorming van het gezamenlijke Iraans-Syrische raketcommando heeft echter voor enige paniek gezorgd. Specialisten twijfelen eraan of het Arrow-systeem, dat niet ontworpen is voor vier maar voor twee fronten, deze zomer operationeel zal zijn. En dat terwijl de zomer van 2008 als een zeer cruciale periode wordt beschouwd.
Tevens is er twijfel of het nieuwe Iron Dome-afweersysteem tegen korte-afstandsraketten al binnen één of twee jaar gereed zal zijn, zoals recentelijk nog beweerd werd.  

Tegelijkertijd zijn de Syrische president Assad en de Iraanse ayatollah Khamenei begonnen aan een grote campagne om de gematigde Arabische landen los te weken van de invloed van de Verenigde Staten, en hen meer op de anti-Israëlische en anti-Amerikaanse lijn van Iran en Syrië te brengen.   Ze hadden geen betere tijd kunnen uitkiezen: zowel de Amerikaanse als de Israëlische regering staan intern onder grote druk. De regering Bush beleeft haar laatste dagen en is zeer impopulair, terwijl de Israëlische premier Olmert zijn hachje probeert te redden na aanklachten wegens fraude en het aannemen van steekpenningen.

 

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.