22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Indirect contact Hamas en Israël over bestand
Publicatiedatum: maandag 16 juni 2008 Auteur: De Redactie | 1.591 keer gelezen
Chamas, Gilad Shalit, Staakt-het-vuren, Israëlische blokkade »

Majoor Generaal Amos Gilad

(Novum/AP) - Hamas-leiders zijn zondag besprekingen met een Egyptische bemiddelaar begonnen over een bestand met Israël. De Israëlische onderhandelaar Amos Gilad was donderdag al in Egypte om het Israëlische standpunt te geven.

Egyptische bronnen zeiden dat Hamas-leiders Moussa Abu Marzouk en Mohammed Naser door Egypte ingediende voorstellen hadden besproken met het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst, Omar Suleiman.

Beide partijen stellen strikte voorwaarden aan een akkoord. Israël eist dat Hamas en Egypte een einde maken aan de smokkel van wapens naar de Gazastrook. Ook moet vooruitgang worden geboekt met betrekking tot de vrijlating van de Israëlische korporaal Gilad Schalit, die twee jaar geleden door Palestijnse strijders werd ontvoerd.

Hamas eist opheffing van de Israëlische blokkade van Gaza, waardoor bijna 1,4 miljoen mensen van de buitenwereld zijn afgesloten en tekorten aan brandstof, stroom en handelsgoederen zijn ontstaan.

Israël sloot Gaza van de buitenwereld af nadat Hamas daar vorig jaar juni de macht wist te veroveren op de Fatah-partij. Palestijnse raktebeschietingen vanuit de Gazastrook op Zuid-Israël leidden ertoe dat Israël de restricties ten aanzien van brandstof en handelsgoederen aanscherpte.

Hamas en Israël weigeren rechtstreeks met elkaar te onderhandelen. De onderhandelingen vinden onder strikte geheimhouding plaats op een onbekende locatie buiten Caïro.

Ondertussen zei het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst van Fatah in de Gazastrook, Mohammed Dahlan, dat hij voorstander is van verzoening met Hamas. Dahlan zei dat hij geen aanwijzingen ziet dat Hamas bereid is zijn greep op Gaza op te geven, maar dat de door westerse regeringen gesteunde president Mahmoud Abbas toenadering met Hamas moet zoeken. Dahlan noemde nationale verzoening 'een noodzaak'.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.