21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Egypte: vanaf donderdag staakt-het-vuren Gaza
Publicatiedatum: woensdag 18 juni 2008 Auteur: De Redactie | 1.393 keer gelezen
Chamas, Gilad Shalit, Staakt-het-vuren »

Sami Abu Zuhri

(Novum/AP) - Hamas-leiders in de Gazastrook hebben een akkoord gesloten met Israël, heeft het Egyptische staatspersbureau dinsdag gemeld. Er zou voor donderdag een staakt-het-vuren overeen zijn gekomen.

Egypte poogt al maanden de beide partijen tot een bestand te bewegen. Met het akkoord moet een einde komen aan de raketbeschietingen door Palestijnen en de luchtaanvallen door Israël.

Hamas heeft het akkoord bevestigd. Israël beloofde alleen 'een nieuwe realiteit' als het afschieten van raketten vanuit Gaza ophoudt. Hamas zwoer 'iedere zionistische agressie' te zullen beantwoorden.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat het de bedoeling is dat donderdag een driedaags staakt-het-vuren van kracht wordt en dat Israël een grensovergang voor goederen opent. Vervolgens moet Hamas de gegijzelde Israëlische korporaal Gilad Schalit vrijlaten en moet Israël de grensovergang Rafah openstellen, zodat de 1,4 miljoen Palestijnen in Gaza naar Egypte kunnen reizen.

De Israëlische regering zei dat het niet gaat om woorden, maar om daden. Een regeringswoordvoerder zei dat er van vrede geen sprake kan zijn 'zolang Hamas opzettelijk onschuldige burgers blijft bestoken'.

Maandag werden op het zuiden van Israël raketten afgeschoten vanuit de Gazastrook. Israël doodde dinsdag zes Palestijnse strijders bij luchtaanvallen op drie doelen in het zuiden van de Gazastrook. Militante Palestijnen schoten daarop weer zeven raketten af naar Israël, zei het Israëlische leger.

Toch lijken alle partijen na maanden van strijd naar een periode van rust te verlangen. Hamas-leider Mahmoud Zahar zei dat alle gewapende groepen in Gaza achter het bestand staan. Hamas legt niet de wapens neer, omdat het niet gelooft dat Israël het staakt-het-vuren zal naleven. "Wij vertrouwen hen niet, maar laten we afwachten", zei Zahar.

De Israëlische minister van defensie Ehud Barak vond het nog te vroeg om een bestand af te kondigen. 'En als het begint, valt moeilijk te voorspellen hoe lang het zal duren', zei hij; het leger is in elk geval op alles voorbereid.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas, een rivaal van Hamas, liet vanaf de Westelijke Jordaanoever weten dat een bestand van 'nationaal belang voor ons volk' is.

 

 

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.