22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Kabinet Israël keurt ruil met Hezbollah goed
Publicatiedatum: zondag 29 juni 2008 Auteur: De Redactie | 1.635 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Gilad Shalit, Gevangenenruil, Vrijlating terroristen »

(Novum/AP) - Het Israëlische kabinet is zondag in grote meerderheid akkoord gegaan met een voorstel om een beruchte Hezbollah-gevangene vrij te laten in ruil voor de stoffelijke resten van twee door Hezbollah ontvoerde Israëlische militairen.

De Israëlische militairen verdwenen toen Hezbollah in juli 2006 een Israëlische grenspost overviel en daarmee Israël uitlokte tot een 34 dagen durende oorlog op Libanees grondgebied. Voordat het kabinet over de ruil stemde bevestigde de Israëlische premier Ehud Olmert dat de twee, Ehud Goldwasser en Eldad Regev, niet meer in leven zijn. Daar werd al rekening mee gehouden omdat er na hun verdwijning nooit meer van hen werd vernomen en Hezbollah verzoeken van het Rode Kruis om hen te mogen bezoeken afwees.

De vader van Goldwasser zei niet verbaasd te zijn dat Olmert hun dood nu als feit brengt, maar daar wel bewijs voor te eisen. Hij zei dat de twee leefden toen ze werden meegenomen en dat de nabestaanden nooit iets hebben gezien waaruit het tegendeel blijkt.

De Israëlische bevolking is zwaar verdeeld over de voorgenomen gevangenenruil. Velen vragen zich af of Israël niet te ver gaat bij het vervullen van zijn morele plicht alles te doen om soldaten die in handen van de vijand vallen thuis te krijgen.

De Libanees die Hezbollah in ruil voor de stoffelijke resten van de Israëlische militairen vrij wil krijgen is Samir Kantar. Hij zit al bijna dertig jaar vast voor een wrede moord die hij in 1979 pleegde op een vader en diens 4-jarige dochter nadat hij en andere Hezbollah-strijders het noorden van Israël waren binnengeglipt. Nadat hij de vader voor de ogen van het meisje had doodgeschoten doodde hij ook haar, door haar hoofd met zijn geweerkolf tegen een rots kapot te slaan. De moeder van het gezin, die zich met het andere dochtertje van 2 had verstopt, was zo bang dat dit kind zou gaan huilen en door Kantar en zijn strijdmakkers zou worden gevonden dat ze haar per ongeluk verstikte. Kantar, die meerdere malen levenslang kreeg, ontkent het meisje van 4 te hebben gedood.

Tegenstanders van de deal hebben gezegd dat het vrijlaten van iemand als Kantar in ruil voor dode Israëliërs militante groepen meer reden geeft om Israëliërs gevangen te nemen en minder reden om hen in leven te laten. Ook de Israëlische veiligheidsdiensten Shin Bet en Mossad waren tegen de ruil.

Hezbollah bejubelde het Israëlische besluit als een teken van zijn kracht. Het is een bewijs 'dat het woord van het verzet het meest getrouw, sterkst en hoogst is", citeerde Hezbollahs tv-zender Al-Manar de voorzitter van de uitvoerende raad, Hashem Safieddine.

Behalve Goldwasser en Regev probeert Israël korporaal Gilad Shalit vrij te krijgen. Hij werd in juni 2006 door militante Palestijnen uit de Gazastrook ontvoerd. Zijn ouders hebben brieven en een geluidsband van hem ontvangen en aangenomen wordt dat hij nog in leven is.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.