7 Tisjri 5781 | 25 september 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
ElBaradei: Iran werkt mogelijk aan atoombom
Publicatiedatum: maandag 22 september 2008 Auteur: ilonia | 1.432 keer gelezen
Iran, Nucleaire dreiging »

(Novum/AP) - Iran is mogelijk in het geheim bezig met de ontwikkeling van atoomwapens. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, maandag gezegd.

De uitspraak lijkt een uiting te zijn van frustratie over het dwarsliggen van Iran bij onderzoek dat het IAEA probeert te doen naar het atoomprogramma van het land. Volgens Ali Ashgar Soltanieh, de belangrijkste vertegenwoordiger van Iran bij het IAEA, heeft zijn land helemaal niets te verbergen en laat het IAEA zich voor het karretje van de Verenigde Staten spannen. Iran, zo zei Soltanieh, heeft volledige medewerking verleend aan het IAEA. "Iran is natuurlijk vergevorderd in raketactiviteiten en -technologie", zei hij. "Maar er zijn geen activiteiten die zijn gerelateerd aan atoomwapens."

ElBaradei en Soltanieh spraken elkaar aan het begin van een IAEA-vergadering die wordt bijgewoond door 35 landen. 'Iran moet het agentschap inhoudelijke informatie geven' om de verdenking weg te nemen dat het land aan atoomwapens werkt, zei ElBaradei. Hij sprak tegen dat het onderzoek van het IAEA militaire geheimen van Iran zou kunnen prijsgeven die te maken hebben met conventionele wapens. Het IAEA, zei ElBaradei, 'wil op geen enkele manier zijn neus in de conventionele of aan raketten gerelateerde activiteiten van Iran steken.'

"We moeten echter wel de beschikking hebben over alle relevante informatie om te kunnen bevestigen dat er geen nucleair materiaal wordt aangewend ten behoeve van atoomwapens", zei ElBaradei. Hij spoorde Iran aan alles in het werk te stellen om vertrouwen te wekken dat het land slechts vreedzame bedoelingen heeft met zijn atoomprogramma. Als Teheran dat nalaat, dan kan het IAEA 'geen geloofwaardige garanties afgeven dat er geen onvermelde nucleaire materialen zijn en dat er geen onvermelde nucleaire activiteiten plaatsvinden in Iran'. Volgens diplomaten die bij de ontmoeting aanwezig waren, waren de opmerkingen van ElBaradei ongewoon direct.

De inschattingen van de tijd die Iran nog nodig heeft om een eventuele atoombom te maken lopen uiteen. Volgens Israël kan de Islamitische Republiek over een jaar klaar zijn met de ontwikkeling van een kernwapen. De Verenigde Staten houden het op twee jaar. Maar natuurkundige Richard Albright, de voormalige atoominspecteur voor de Verenigde Naties, denkt dat Iran al over een half jaar een atoombom zou kunnen maken. Dat heeft volgens hem voornamelijk te maken met het feit dat de Iraanse centrifuges waarmee uranium wordt verrijkt veel beter werken dan voorheen het geval was.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.