11 Tisjri 5781 | 28 september 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Problemen bij onderzoek IAEA in Syrië
Publicatiedatum: vrijdag 26 september 2008 Auteur: De Redactie | 1.518 keer gelezen
Syrië, Nucleaire dreiging »

(Novum/AP) - Een Syrische functionaris die betrokken was bij onderzoek van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is het slachtoffer geworden van sluipmoord. Dat heeft de directeur van het IAEA, Mohamed ElBaradei, donderdag gezegd.

ElBaradei noemde geen namen en gaf geen details, maar hij had het vermoedelijk over brigadegeneraal Mohamed Suleiman, die volgens Arabische media vorige maand door een scherpschutter werd gedood in de Syrische havenstad Tartous.

Het IAEA doet in Syrië onderzoek op een locatie waar het land volgens de Verenigde Staten bezig was een plutoniumcentrale te bouwen, totdat Israël het complex in september vorig jaar bombardeerde. Syrië ontkent ten stelligste. Monsters die het IAEA op de locatie heeft genomen bevatten volgens ElBaradei geen aanwijzingen dat er nucleaire activiteiten werden ontplooid. Het probleem is echter dat op de plek waar de installatie gestaan zou hebben inmiddels een dikke laag beton ligt die als fundering moet dienen voor een nieuw gebouw dat de Syriërs er willen laten verrijzen. 'Het lijk is al weg', zou ElBaradei hebben gezegd, volgens een van de diplomaten die donderdag aanwezig waren bij de besloten vergadering van het agentschap in Wenen.

Gevreesd wordt nu, vooral door de VS, dat Syrië het feit dat de proefnemingen tot nu toe niets hebben opgeleverd zal aangrijpen om het onderzoek voor gesloten te verklaren. Syrië wil het IAEA geen toestemming geven op drie andere verdachte locaties onderzoek te doen, naar eigen zeggen omdat dan het gevaar bestaat dat niet-nucleaire militaire geheimen worden prijsgegeven. De Verenigde Staten hebben bij ElBaradei verzocht om in november met een uitgebreider, schriftelijk rapport over de bevindingen van het IAEA in Syrië te komen. Volgens de Amerikaanse gezant bij het agentschap, Gregory Schulte, volstaat de mondelinge verklaring die de voorzitter donderdag aflegde niet, 'gezien de ernst van het onderwerp'. Het verzoek werd gesteund door een aantal bondgenoten van de VS.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.