21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Al Aksa moskee staat op fundament van kerk
Publicatiedatum: woensdag 19 november 2008 Auteur: ilonia | 2.024 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Tempelberg [Berg Moriah], Ilonia, Archeologie, Al-Aqsa »

De Al Aksa moskee, op het Tempelplein in Jeruzalem, is gebouwd op de fundamenten van een Byzantijnse kerk. Dat zegt een Israëlische archeoloog, nadat hij een serie foto's uit de jaren '30 van de vorige eeuw heeft mogen bestuderen.

In 1930 kreeg de Britse archeoloog R.W. Hamilton toestemming opgravingen te verrichten onder de Al Aksa moskee. Het gebied stond toen onder Brits bestuur en voor moslims was de Tempelberg nog niet zo heel erg belangrijk. Oude sepia-foto's uit het einde van de negentiende eeuw tonen steevast een Tempelplein dat er verlaten bij ligt en overwoekerd is met gras en onkruid.

Archeoloog Hamilton ontdekte onder de Al Aksa moskee de resten van een mozaïekvloer van Byzantijnse oorsprong. Hij maakte er een uitgebreide serie foto's van. Die vervolgens in de vergetelheid raakten. Hij legde zijn bevindingen ook vast op schrift. Hij schreef onder meer dat hij onder de vloer ook de resten van een mikvah, een Joods ritueel bad, had aangetroffen. Dat zou stammen uit de periode van de Tweede Tempel.

Maar zowel foto's als tekst ‘verdwenen' al spoedig. De Israëlische archeoloog Zachi Zweig kwam ze onlangs bij toeval op het spoor in de archieven van de Israëlische Oudheidkundige Dienst in Jeruzalem. Hij maakte de vondst ervan afgelopen zondag bekend.

Zweig noemt de vondst opmerkelijk. Tot nog toe bestond er geen enkel bewijs dat er op het Tempelplein ooit een kerk heeft bestaan. Zweig heeft de afgelopen jaren ook veel onderzoek gedaan op een stortplaats in de Kidron Vallei in Jeruzalem. Moslims hebben illegaal bouwwerkzaamheden uitgevoerd op de Tempelberg en daarbij heel veel ‘afval' weggevoerd naar de Kidron Vallei. Eerder was al bekend dat tussen het puin fragmenten zijn gevonden van stenen die waarschijnlijk tot de Tweede Tempel hebben behoord. Zweig zegt nu dat hij ook tal van fragmenten heeft gevonden die wijzen op een christelijke kerk op die plaats.  

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.