20 Sjewat 5782 | 22 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Verhagen: Geen herhaling Durban
Publicatiedatum: woensdag 17 december 2008 Auteur: ilonia | 1.692 keer gelezen
Apartheid, Antisemitisme buitenland, Ilonia, Durban, Nederland tav Israel en Joden in NL »

HILVERSUM - Nederland dreigt met het boycotten van de VN-conferentie tegen racisme.
De conferentie lijkt "een propaganda-circus te worden van landen die een antisemitische hetze willen voeren tegen Israël", zei minister Verhagen dinsdag 16 december in het EO Radio1 programma Dit Is De Dag. Als die toon gehandhaafd blijft, zal Nederland niet deelnemen aan de VN-conferentie, stelt Verhagen.

Verschillende Arabische landen grijpen de komende VN-conferentie tegen racisme aan om stelling te nemen tegen de rol van Israel in het Midden-Oosten-conflict.
Volgens hem zijn de concept-slotverklaringen die er liggen antisemitisch van aard en gericht tegen het Westen. "Het lijkt erop dat de enige bedoeling is om Israël te brandmerken, en het Westen te veroordelen wegens slavernij en het koloniale verleden." aldus Verhagen.
De minister van buitenlandse zaken zegt het onverteerbaar te vinden dat landen die een slechte reputatie hebben op het gebied van mensenrechten de VN "misbruiken voor een antisemitische hetze."

Volgens Verhagen heeft Nederland tevergeefse diplomatieke pogingen gedaan de toon van de conferentie te matigen. De VN-conferentie tegen racisme wordt in april 2009 gehouden in het Zwitserse Geneve.
Wanneer de anti-Israël toon gehandhaafd blijft, zal Nederland wegblijven in Geneve, aldus minister Verhagen. Hij krijgt steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. De VVD, PVV en SGP pleiten op voorhand al voor een boycot.

De vorige VN-conferentie tegen racisme - in 2001 in Durban - werd door Arabische landen ook al gebruikt om Israel te veroordelen als racistische apartheidsstaat.

Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.