21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Operatie Cast Lead: Israƫlische troepen weg uit Gazastrook
Publicatiedatum: zaterdag 17 januari 2009 Auteur: De Redactie | 15.130 keer gelezen
Chamas, Iran, Terrorisme, Gaza, IDF, Gilad Shalit, Defensie en Veiligheid, Antisemitisme binnenland, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Wapensmokkel, Al-Aqsa Martelarenbrigade, IDF: meest humane leger »

Anti-Israël-betogers houden 'schoenenprotest' op de Dam
Na 20 dagen operatie Gegoten Lood - de humanitaire inzet die Israel pleegt
Israël op weg naar staakt-het-vuren
Israel heeft een eenzijdige staakt-het-vuren afgekondigd
Hamas vuurt raketten af, ondanks bestand Israël
Qatar bevriest betrekkingen met Israël
Hamas kondigt bestand af en stelt Israël ultimatum
Israël verlaat Vakantiebeurs na nieuwe dreigementen
Leger Israël begint met terugtrekking uit Gazastrook
Beveiliging joodse gebouwen nodig
'Extra beveiliging nodig na incidenten rond synagogen'
Troepen weg uit Gaza voor inauguratie Obama
Iran: En nu de zionistische criminelen vervolgen
Nederlandse media eenzijdig
EU: Geen wederopbouw zolang Hamas controle over Gaza heeft
Fatah en andere terroristishche cellen schepten op: "Wij vielen Israel ook aan!"
Meisjes gedood door Palestijnen zélf
Israëlische troepen weg uit Gazastrook
Smokkeltunnels Gaza weer volop in bedrijf
Egypte wil geen buitenlandse marine in kustwateren
Hamas: Hoog tijd voor dialoog met Westen
"Eerst Shalit vrij, dan grens open"

Anti-Israël-betogers houden 'schoenenprotest' op de Dam
Premier Jan Peter Balkenende, de Amerikaanse president George W. Bush, de Israëlische premier Ehud Olmert en de Egyptische president Hosni Mubarak moesten het zaterdag ontgelden op de Dam in Amsterdam.
Ruim honderd betogers demonstreerden daar tegen de acties die Israël uitvoert op terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook.

Kartonnen afbeeldingen
Om hun woede kenbaar te maken, smeten de anti-Israël-betogers met schoenen naar kartonnen afbeeldingen van Balkenende, Bush, Olmert en Mubarak. Op 14 dember 2008 gooide de Irakese journalist Muntazer al-Zaidi twee schoenen naar Bush tijdens een persconferentie en riep daarbij 'Hond, dit is voor de weduwen en wezen en alle mensen die zijn gedood'.

Symbool
Sindsdien hebben demonstranten het gooien van schoenen wereldwijd overgenomen als symbool. Het blijft onrustig in de Nederlandse steden. In onder meer Rotterdam en Utrecht gingen pro-Palestijnse onruststokers de afgelopen dagen weer de straten op en scandeerden daarbij antisemitische leuzen.

Gearresteerd
Vrijdagavond werden zes van deze reljongeren gearresteerd in Rotterdam.

Na 20 dagen operatie Gegoten Lood - de humanitaire inzet die Israel pleegt

klik op de afbeelding

Op de 20-ste dag van de operatie Gegoten Lood passeerden 69 vrachtwagens met hulpgoederen de grensovergang Kerem Shalom
. De vrachtwagens vervoerden 1.468 ton aan voedsel, medisch materiaal en andere basisbehoeften.

 1. Israel heeft dagelijkse humanitaire gevechtspauzes geïnitieerd en ingelast.
  Hierin kan humanitaire hulp de Gazastrook binnenkomen.
 2. Gedurende de gevechtspauzes worden door Gaza-terroristen raketten afgevuurd op Israel
 3. Het Israelische leger heeft een Gezamenlijk Humanitair Coördinatiecentrum opgericht, waarin wordt samengewerkt met vertegenwoordigers van internationale hulporganisaties om de stroom aan humanitaire hulp aan Gaza te coördineren.
 4. Er is een dagelijkse menselijke corridor ingesteld, waarin de hulp kan worden verspreid.
 5. Teams van artsen zijn de Gazastrook binnengegaan.
 6. De evacuatie van buitenlandse burgers uit de Gazastrook gaat voort
 7. Israel gaat door met het faciliteren van het herstel van infrastructuur, waaronder het electriciteitsnetwerk.

Wat passeerde de grens, in 20 dagen tijd

 1. 1.175 vrachtwagens
 2. 28.119 ton hulpgoederen
 3. 1.436.350 liter brandstof
 4. 449 buitenlanders
 5. 3.000 eenheden door Jordanië gedoneerd bloed
 6. 34 vanuit Gaza naar Israel geëvacueerde gewonden die in Israel worden behandeld, inclusief twee kinderen.
 7. En vice versa: 771 raketten, mortieren en granaten
Israël op weg naar staakt-het-vuren
JERUZALEM/CAIRO -  Kort voor een Israëlisch besluit over een eenzijdig staakt-het-vuren in de Gazastrook, heeft de Egyptische president Hosni Mubarak beide partijen opgeroepen de strijd onmiddellijk te staken.
In zijn televisietoespraak zaterdag zei het Egyptische staatshoofd dat de strijdende Israëliërs en Palestijnen een onvoorwaardelijk bestand in acht moeten nemen. Hij maakte tevens duidelijk dat hij op Egyptisch grondgebied geen buitenlandse waarnemers wil om de grens tussen Egypte en de Gazastrook te controleren. Hij zei dat Egypte dat zelf kan.

Israël en de Verenigde Staten tekenden vrijdag een pact over het voorkomen van wapensmokkel via tunnels van Egypte naar Gaza. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland toonden zich bereid oorlogsschepen naar het Midden-Oosten te sturen voor het controleren op wapensmokkel naar Gaza. Egypte zegt dat de tunnels vooral bedoeld zijn voor het transport van voedsel naar Gaza. Vooral over zee zouden wapens naar de Gazastrook worden gesmokkeld.

President Mubarak pleitte ook voor een internationale conferentie over de wederopbouw van Gaza, zondag in de badplaats Sharm el-Sheikh. Caïro verstuurde uitnodigingen naar onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties stonden op de invitatielijst. Het radicaalislamitische Hamasregime in de Gazastrook zei niet van plan te zijn de wapens neer te leggen als Israël een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigt. „Zolang Israël in Gaza blijft, zullen het verzet en de confrontatie doorgaan", aldus een hoge functionaris van Hamas.

Volgens Israëlische media besluit het Israëlische veiligheidskabinet zaterdagavond tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een eenzijdig bestand van Israël betekent echter niet dat het leger zich volledig terugtrekt uit Gaza, meldde een Israëlische regeringsfunctionaris. Hij stelde dat het drie weken geleden begonnen offensief hervat zal worden als Hamas raketten blijft afvuren op Israël.
Zaterdag voerde het Israëlische leger opnieuw acties uit in de Gazastrook. Tijdens een aanval werd een VN-school getroffen, waarbij zeker twee Palestijnse jongens om het leven kwamen. Sinds het begin van het offensief eind december hebben de Israëlische militairen al zeker vier keer scholen aangevallen van Unrwa, de VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen bijstaat. Bij het ernstigste incident werden op 6 januari 43 Palestijnen gedood. Israëlische strijdkrachten verklaarden dat zij zouden hebben gereageerd op beschietingen.

Israel heeft een eenzijdige staakt-het-vuren afgekondigd
De Palestijnse terreurbeweging Hamas trekt zich niets aan van het gisteravond eenzijdig door Israël afgekondigde staakt-het-vuren en heeft een hele reeks raketten op Israëlische doelen afgevuurd.
Vanuit de Palestijnse Gazastrook zijn verschillende raketten afgevuurd, enkele uren nadat de Israëlische premier Olmert het eenzijdige bestand afkondigde. Vier van de vijf raketten kwamen neer in de buurt van de plaats Sderot, in het zuiden van Israël, meldt de Britse zender BBC.

Operatie
Ook zouden verschillende Israëlische soldaten zijn beschoten in het noorden van de Gazastrook, waarna een vuurgevecht volgde. De incidenten verkleinen de kans dat het Israëlische bestand blijvend is. De Israëlische regering heeft laten weten dat de militairen die zijn opgerukt tot diep in Gaza-stad, daar voorlopig zullen blijven. Hamas echter zegt een blijvende aanwezigheid van Israël niet te zullen tolereren.

Opgelucht
Verschillende internationale leiders komen vandaag in Egypte bijeen om hun steun uit te spreken voor het Israëlische bestand. VN-chef Ban Ki-moon toonde zich afgelopen nacht al opgelucht met het staakt-het-vuren. Hulporganisaties zijn kritischer en laten weten dat noodhulp voor de Palestijnen pas echt op gang kan komen als ook Hamas zich aan het bestand gaat houden.

Israel heeft een eenzijdige staakt-het-vuren afgekondigd
Vannacht, om 02.00 Israëlische tijd zal Israel aan eenzijdig een staakt-het vuren bestand, zo melden de media.
 President Olmert kondigde dit zo-even aan. Ook meldde hij dat Israel het diep betreurt dat er veel Palestijnse kinderen en onschuldigen in dit vuurgevecht zijn omgekomen. Israel is van mening dat zij haar doel heeft bereikt door Hamas voor de komende jaren flink te verzwakken. Wel stelde Olmert dat de militairen in Gaza blijven en dat raketbeschietingen ten alle tijden beantwoord kunnen worden.

Israel heeft wat meer vertrouwen in de wereldpolitiek gekregen. Morgen zullen de staatshoofden van DL, Frankrijk en GB in het MO zijn om de bovenstaande feit te vieren. Zij hebben Israel toegezegd hen op zee te steunen tegen wapensmokkel van Hamas.

De korte rapportage werd o.a. omlijst met prachtige beelden van IDF-militairen die met tefillien om aan het dawenen waren.

Hamas vuurt raketten af, ondanks bestand Israël
De Palestijnse terreurbeweging Hamas trekt zich niets aan van het gisteravond eenzijdig door Israël afgekondigde staakt-het-vuren en heeft een hele reeks raketten op Israëlische doelen afgevuurd.
Vanuit de Palestijnse Gazastrook zijn verschillende raketten afgevuurd, enkele uren nadat de Israëlische premier Olmert het eenzijdige bestand afkondigde. Vier van de vijf raketten kwamen neer in de buurt van de plaats Sderot, in het zuiden van Israël, meldt de Britse zender BBC.

Operatie
Ook zouden verschillende Israëlische soldaten zijn beschoten in het noorden van de Gazastrook, waarna een vuurgevecht volgde. De incidenten verkleinen de kans dat het Israëlische bestand blijvend is. De Israëlische regering heeft laten weten dat de militairen die zijn opgerukt tot diep in Gaza-stad, daar voorlopig zullen blijven. Hamas echter zegt een blijvende aanwezigheid van Israël niet te zullen tolereren.

Opgelucht
Verschillende internationale leiders komen vandaag in Egypte bijeen om hun steun uit te spreken voor het Israëlische bestand. VN-chef Ban Ki-moon toonde zich afgelopen nacht al opgelucht met het staakt-het-vuren. Hulporganisaties zijn kritischer en laten weten dat noodhulp voor de Palestijnen pas echt op gang kan komen als ook Hamas zich aan het bestand gaat houden.

Qatar bevriest betrekkingen met Israël
Qatar bevriest de betrekkingen met
Israël uit protest tegen het bloedvergieten in Gaza. Dat heeft de regering van het emiraat vrijdag bekendgemaakt. Qatar organiseerde vrijdag een top in hoofdstad Doha, om samen met andere Arabische landen een eensgezind standpunt ten aanzien van het conflict in Gaza te bepalen. Egypte en Saudi-Arabië, bondgenoten van de Verenigde Staten, boycotten de bijeenkomst.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en de in Syrië woonachtige Hamas-leider Khaled Mashaal kwamen, onaangekondigd, wel naar de top. Samen met de Syrische president Bashar Assad riepen zij Arabische landen op tot het verbreken van de diplomatieke banden met de joodse staat. Daarop maakte de Qatarese premier sjeik Hamad bin Jassem Al Thani bekend de beperkte betrekkingen die het land met Israël had op te zeggen. Mauritanië, dat wel volledige diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Israël, kondigde daarna aan die te verbreken.

Egypte, Saudi-Arabië en de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben voor komend weekeinde een alternatieve top aangekondigd, te houden in Koeweit.

Hamas kondigt bestand af en stelt Israël ultimatum
De Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft nu zelf een onmiddellijk staakt-het-vuren afgekondigd, na eerst het Israëlische bestand met raketaanvallen te hebben gebroken.
Woordvoerders van de moslimextremistische beweging lieten zondagmiddag weten dat Hamasstrijders zich een week lang zullen onthouden van geweld, als Israël zijn troepen terugtrekt uit de Gazastrook. Ayman Taha van de terreurbeweging zegt tegen de Britse omroep BBC dat de wapenstilstand ook geldt voor niet-Hamasmilitanten in de Gazastrook.

Tijdelijk
Volgens Taha gaat het bestand onmiddellijk in, en krijgt Israël vanaf vandaag één week de tijd om zich terug te trekken. Maar Hamas maakte ook duidelijk dat het gaat om een tijdelijk bestand: de Palestijnse organisatie wil uiteindelijk dat Israël zijn grens met de Gazastrook helemaal openstelt.

Raketaanval
Gisteravond kondigde de Israëlische premier Ehud Olmert een eenzijdig staakt-het-vuren aan. Hamas beantwoordde dat bestand met een nieuwe raketaanval op Israël, waarna het Israëlische leger bombardementen uitvoerde. Volgens het Israëlische leger trokken ook Hamasstrijders in het noorden van de Gazastrook zich niets aan van het Israëlische staakt-het-vuren.

Israël verlaat Vakantiebeurs na nieuwe dreigementen
De stand van het Israëlisch Bureau voor Toerisme (IBT) op de vakantiebeurs in Utrecht blijft vandaag dicht, nadat er de hele week al schriftelijke en telefonische dreigementen waren binnengekomen.
Adjunct-directeur Erik Verschoof van het Toeristische Bureau noemt het gedwongen vertrek van de Vakantiebeurs 'jammer'. Verschoof bevestigd tegenover persdienst ANP dat er al de hele week bedreigingen waren binnengekomen.

Wegpesten
Eerder deze week was er al sprake dat Israël de beurs ging verlaten, toen demonstranten acties tegen de Israëlische stand hadden aangekondigd. Maar het Israëlische ministerie van Toerisme verklaarde toen dat het zich 'niet laat wegpesten'.

Intimidatie
Gisteravond probeerde een man medewerkers van de stand te intimideren. Dat was voor het hoofdkantoor van het IBT de druppel die de emmer deed overlopen: de Israëlische stand blijft vandaag, op de laatste dag van de populaire beurs, dicht. Een woordvoerder van de politie bevestigde dat een man zich 'vervelend' heeft gedragen. Hij werd afgevoerd door de beveiliging en is daarna door de politie aangehouden.

Leger Israël begint met terugtrekking uit Gazastrook
Israël is gisteravond begonnen met een geleidelijke terugtrekking van zijn troepen uit de Palestijnse Gazastrook, enkele uren nadat premier Ehud Olmert een wapenstilstand afkondigde.
De terugtrekking werd zondagmiddag bekendgemaakt door een woordvoerder van het leger, meldt de Israëliische krant Haaretz. Israël zegt wel dat het zal terugslaan als Hamasmilitanten aanvallen uitvoeren.

Bombardementen
Gisteravond kondigde de Israëlische premier Ehud Olmert een eenzijdig staakt-het-vuren aan. Hamas beantwoordde dat bestand met een nieuwe raketaanval op Israël, waarna het Israëlische leger bombardementen uitvoerde. Volgens het Israëlische leger trokken ook Hamasstrijders in het noorden van de Gazastrook zich niets aan van het Israëlische staakt-het-vuren.

Voorwaarde
Vanmiddag kondigde Hamas zelf een staakt-het-vuren af, met als voorwaarde dat Israël zijn troepen de komende week terugtrekt uit de Gazastrook. Ayman Taha van de terreurbeweging verklaarde tegen de Britse omroep BBC dat de wapenstilstand ook geldt voor niet-Hamasmilitanten in de Gazastrook. Toch meldden Israëlische dat er ook daarna weer raketten vanuit de Gazastrook werden afgeschoten.

Beveiliging joodse gebouwen nodig
AMSTERDAM - Binnen de joodse gemeenschap in Nederland is grote bezorgdheid ontstaan vanwege drie incidenten in de afgelopen week, waar synagogen mogelijk het doelwit waren van brandstichting en vernieling. Vanwege de incidenten in Amsterdam, Haaksbergen en Arnhem vindt op dit moment overleg met de politie plaats over verscherpte beveiliging van joodse gebouwen.

Dat vertelde directeur Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zondag. Volgens Naftaniel is het vanwege de incidenten nodig dat de overheid op korte termijn joodse gebouwen beter gaat beveiligen. ,,De politie surveilleert nu ook wel, maar wij denken dat bij de gebouwen vaste beveiligers voor de deur zouden moeten staan. Zondagmorgen veroorzaakten onbekenden met een molotovcocktail een klein brandje bij een veilinghuis in Amsterdam-Zuid. In hetzelfde gebouw zit een synagoge, die volgens Naftaniel ,,ongetwijfeld'' het eigenlijke doelwit was.

,,Boven de deur van het gebouw staan Hebreeuwse teksten. En wie zou zoiets bij een veilinghuis naar binnen gooien? Enkele dagen voor het incident in Amsterdam werden bij een synagoge in Haaksbergen de ruiten ingegooid. Ook bij een synagoge in Arnhem probeerden onbekenden brand te stichten, aldus Naftaniel.

Ook elders waren afgelopen week antisemitische uitingen. Tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag nam de politie een kledingstuk met hakenkruisen in beslag en in Rotterdam riepen jongeren antisemitische leuzen. ,,Het is schokkend dat dit in Nederland gebeurt. Tot nu toe is het nog redelijk goed gegaan, maar de incidenten zijn onacceptabel. Als straks een synagoge in vlammen opgaat, is het te laat,'' aldus Naftaniel.

De CIDI-directeur vermoedt dat het conflict in de Gazastrook een aanleiding is voor de antisemitische gebeurtenissen. ,,Dat is natuurlijk niet aan te tonen, want de daders laten geen briefje achter. Maar het is wel heel toevallig als er eerst bijna nooit iets gebeurt en nu meerdere incidenten in korte tijd plaatsvinden.'

PVV-leider Geert Wilders wil dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer van de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vragen wat er precies is gebeurd de afgelopen week en hoe daarop door de politie is gereageerd. Verder eist hij vooral onmiddellijke beveiliging van joodse gebouwen.

Extra beveiliging nodig na incidenten rond synagogen
Joodse gebouwen in Nederland moeten extra worden beveiligd, na de poging tot brandstichting in en vernielingen bij verschillende synagogen afgelopen week.
Dat zegt directeur Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Hij reageert daarmee op het toenemende aantal incidenten rond joodse gebedshuizen in Nederland, die volgens hem verband hebben met de oorlog in Gaza. Bij een synagoge in Amsterdam-Zuid is afgelopen nacht geprobeerd brand te stichten. Volgens de Volkskrant hebben getuigen tegenover de politie verklaard dat ze twee mannen zonder helm op een motorfiets hebben zien wegrijden.

Mislukt
Ook is er glas gevonden bij de voordeur, wat erop zou duiden dat er molotovcocktails zijn gegooid naar het gebouw waarin ook een veilinghuis is gevestigd. De poging tot brandstichting mislukte overigens. Volgens Naftaniel is er ook bij de synagoge in Arnhem een poging tot brandstichting geweest. En in Haaksbergen zijn de ruiten van een synagoge ingegooid. Reden voor het CIDI om te pleiten voor verscherpte beveiliging. 'De politie surveilleert nu ook wel, maar wij denken dat bij de gebouwen vaste beveiligers voor de deur zouden moeten staan.'

Hakenkruizen
Naftaniel noemt de recente uitingen van antisemitisme schokkend. Hij doelt daarmee ook op de anti-Israëlbetogingen. Tijdens een demonstratie vorige week - waarin ook SP-Kamerlid Harry van Bommel meeliep - werd opgeroepen tot het vergassen van joden. En bij een grote betoging vandaag in Den Haag werden drie demonstranten aangehouden omdat ze kleding met hakenkruizen droegen. Zes anderen werden meegenomen door de politie omdat ze racistische leuzen riepen.    

Uitleg minister
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wil dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) dinsdag tijdens het vragenuurtje uitleg geeft over de reeks incidenten.
Ook moeten joodse gebouwen onmiddellijk worden beveiligd, aldus Wilders.

Troepen weg uit Gaza voor inauguratie Obama
IsraëI zorgt ervoor dat zijn troepen weg zijn uit de Gazastrook voor de inauguratie van Barack Obama als president van de Verenigde Staten. Dit hebben welingelichte bronnen in Jeruzalem maandag gezegd.

Sinds zondag is een staakt-het-vuren van kracht in Israëls strijd tegen Hamas in de Gazastrook. Zondagochtend om 02.00 uur ging het Israëlische bestand in. Later op de dag kondigde ook Hamas een staakt-het-vuren voor een week af. Kort daarop werd gemeld dat Israël was begonnen troepen terug te trekken, al was nog onduidelijk om hoeveel soldaten het ging. Volgens de bronnen worden de troepen in rap tempo teruggetrokken. Israël wil kennelijk een goede start maken met de nieuwe Amerikaanse president. Obama wordt dinsdag beëdigd.

Iran: En nu de zionistische criminelen vervolgen
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de leider van de Palestijnse terreurbeweging Hamas telefonisch gefeliciteerd met de 'overwinning op Israël'
. Net als Israël een dag eerder, heeft Hamas gisteren een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. De moslimextremistische beweging claimt de overwinning en geeft Israël een week de tijd zich terug te trekken uit de Gazastrook.

Criminelen
Het Iraanse persbureau ISNA meldt dat Ahmadinejad Hamasleider Khaled Mashaal inmiddels heeft gebeld en gezegd dat de Israëlische terugtrekking 'slechts het begin van de overwinning' is. Volgens de Iraanse president is meer druk nodig om de Israëliërs voorgoed te verdrijven uit de Gazastrook en de blokkade van het Palestijnse gebied op te heffen. Ook zou Ahmadinejad tegen Mashaal hebben gezegd dat de 'zionistische criminelen' moeten worden vervolgd. 'Het Iraanse volk zal de Palestijnen nooit in de steek laten,' zo zou hij nog hebben toegevoegd.  

Repercussies
Intussen melden internationale media dat Israël is begonnen met het terugtrekken van zijn tanks en manschappen uit de Gazastrook. Premier Ehud Olmert heeft laten weten dat hij het Israëlische leger zo snel mogelijk wil terughalen, maar sluit repercussies niet uit als Hamas opnieuw toeslaat.

Nederlandse media eenzijdig
Objectiviteit bestaat niet, onpartijdigheid wel. Veel kijkers menen dat je daarvoor bij de NOS moet zijn, als was het een overheidsbulle­tin, met Philip Freriks als nationale ombuds­man.
De NOS laat zich die officieuze beeld­vorming graag aanleunen. 'Gaza' ver­dween deze week langzaam uit het nieuws. Tijd voor reflectie door ondermeer CIDI. Het Midden-Oosten is als geen andere brandhaard onderwerp van verhitte discussies over de duiding van het nieuws. Ook de kwestie-Gaza leidt tot verschillende interpretaties.

Een terugblik, op dag 22 van de Gazacrisis, na ruim duizend doden aan Palestijnse en 13 aan Israëlische kant.
Op donderdagavond kwam het hoge woord er uit. Keer op keer had het NOS Journaal gesteld dat het Israëlische leger geen journalisten toeliet in de Gazastrook. Toch waren er bijna dagelijks minireportages vanuit die regio te zien. Ook eergisteren, een item over een Palestijns gezin in moeilijkheden. Huis weg, vrouw hoogzwanger. Ze had een keizersnee nodig, maar wilde haar gezin niet in de steek laten voor een onveilig ziekenhuis. Een ontroerend huiskamertafereel in Gaza, maar hoe kwam het NOS Journaal daaraan? Philip Freriks verklaarde het plechtig: ,,Deze reportage werd ons aangeleverd door een Palestijnse cameraploeg.'' Maar hoe check je zo'n kant-en-klaarverhaal?

Marcel Gelauff, tweede man bij NOS Nieuws: ,,We nemen uiteraard niet zomaar items van anderen over. Het ging om ruw materiaal, geschoten door de twee Palestijnse mensen waarmee onze correspondent Sander van Hoorn altijd samenwerkt. Hijzelf maakte het onderwerp en je hoorde ook zijn stem als voice over. Maar hij kan nog steeds niet zelf Gaza in. Om verwarring te voorkomen, meldde Freriks dat een keertje expliciet.'' Beide Palestijnen zagen de afgelopen weken hun huis in vlammen opgaan. Zo hard ligt het wel, in de Gazastrook.
Objectiviteit bestaat niet, onpartijdigheid wel. Veel kijkers menen dat je daarvoor bij de NOS moet zijn, als was het een overheidsbulletin, met Philip Freriks als nationale ombudsman. De NOS laat zich die officieuze beeldvorming graag aanleunen.

'Gaza' verdween deze week langzaam uit het nieuws. Tijd voor reflectie. Vier mensen keken deze week 'technisch' naar het NOS Journaal: één namens het CIDI, dat aan de Israëlische positie is verbonden, twee namens United Civilians for Peace, dat zich inzet voor de naleving van het internationale recht en de mensenrechten van burgers aan beide kanten, en de schrijver van dit verhaal.

Nieuws kijken is perceptie
,,De berichtgeving van het NOS Journaal vonden wij over het algemeen erg goed, maar wat ontbrak waren de ontwikkelingen in de Nederlandse en Europese politiek met betrekking tot het conflict. En er werd weinig uitgelegd over de context van de huidige oorlog'', zegt Merijn de Jong, medewerker communicatie en documentatie van United Civilians for Peace. UCP hield onlangs een opiniepeiling 'waaruit blijkt dat Nederlanders het NOS Journaal aanwijzen als belangrijkste bron van informatie over het Israëlisch-Palestijnse conflict'. UCP is een samenwerkingsinitiatief van Oxfam Novib, Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi dat zich sinds 2001 inzet voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Volgens UCP vinden schendingen van de mensenrechten aan beide zijden plaats, maar zijn het 'met name de Palestijnen die hieronder gebukt gaan'. Israël heeft volgens het internationale recht als bezettende macht de verantwoordelijkheid om de Palestijnse gebieden te beschermen, vindt UCP, maar door de aanhoudende Israëlische blokkade van de Gazastrook, heerst er armoede, werkloosheid, is er onvoldoende voedsel en drinkwater en functioneren scholen en ziekenhuizen slecht.

Ook Ghada Zeidan, programmaleider bij het UCP, keek deze week naar het Journaal. Ze is een christelijke Palestijnse uit Bethlehem en woont acht jaar in Nederland. Volgens haar zou de NOS beter moeten uitleggen dat de Gazastrook al negentien maanden wordt geblokkeerd door Israël, waardoor er nauwelijks spullen het gebied binnenkomen. Ook vindt ze dat de 'asymmetrie' van het conflict zou moeten worden benoemd door de NOS. Beide partijen schenden de mensenrechten, maar het kader wordt volgens De Jong en Zeidan wel gevormd door de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en de Gazastrook. En het NOS Journaal zou onderscheid moeten maken tussen burgerslachtoffers en soldaten. Dinsdag bood UCP een petitie aan die volgens het NOS Journaal de ploeg van Balkenende zou oproepen 'een steviger positie in te nemen tegen Israël'. Maar dat vroeg UCP niet. In de petitie werd de Nederlandse regering opgeroepen zich in te zetten voor een staakt-het-vuren, en niet alleen de Palestijnse raketbeschietingen maar ook het Israëlische geweld te veroordelen.

Wel rookpluimen, maar geen beeld van raketten
Nieuws kijken is perceptie. Dat geldt ook voor het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie over Israël, dat in 1974 werd opgericht door 'de Joodse gemeenschap in Nederland' en 'onlosmakelijk verbonden is met het democratische Israël'. Filosofe Suzanne Georgi is sinds 2006 webmaster en redactrice bij het CIDI en veel kritischer over de berichtgeving. Ook het CIDI viel op dat de NOS geen onderscheid maakte tussen burgerslachtoffers, gedode Palestijnse strijders en gesneuvelde Israëlische soldaten. Maar de Palestijnse artsen die de aantallen slachtoffers noemden, werden later in de week 'bronnen'. Dat klinkt toch zwakker.

Het CIDI twijfelt aan de juistheid van de aantallen Palestijnse slachtoffers die de NOS meldde. ,,Een bron bij Unicef gaf aan dat er driehonderd kinderen waren gedood. Hoe weten ze dat?'' Het aantal Palestijnse doden zegt ook niets over de maatvoering van het Israëlische leger de afgelopen weken. Het beeld van een Palestijnse vrouw die uitgilt: ,,Mijn God, we worden allemaal gedood!'', maakt indruk, dat is waar. Maar: ,,Als Israël bewust de burgerbevolking zou willen raken, dan deed het wel aan carpet bombing en waren er nu geen 971 doden (de stand op woensdag 14 januari), maar tienduizenden.''

Laakbaar vindt het CIDI dat er altijd beelden worden uitgezonden 'van Israëlische rookpluimen' en zelden of nooit van Palestijnse raketten, zelfs niet toen er maandag 22 neerploften op Israëlische grond. Volgens Suzanne Georgi verzuimt de NOS te melden dat ook tijdens de afgelopen drie weken wel hulpgoederen zijn doorgelaten, door Israël, ten behoeve van burgers in de Gaza­strook: de humanitaire corridor via de grensovergang Kerem Shalom functioneert bijna elke dag.
De NOS meldt volgens haar evenmin dat Hamas verdeeld is over het dilemma gaan praten of verder vechten. Ze vindt dat Sander van Hoorn suggestieve taal gebruikt, door te stellen dat Olmert niet de geschiedenis in wil gaan als corrupte premier en daarom voor de Israëlische verkiezingen van 10 februari Hamas wil vernietigen.

Het CIDI vindt dat de NOS de suggestie wekte dat Israël met opzet fosforbommen in dichtbevolkte centra gooide, om ernstige brandwonden te veroorzaken. Daarvoor is geen bewijs. De reportage van Sander van Hoorn over het Israëlische Kanaal 10 vindt ze een misser. Volgens de NOS-correspondent laat die televisiezender expres alleen plaatjes zien van kapotte Palestijnse gebouwen en wordt beeldmateriaal met bloed en slachtoffers genegeerd. ,,Wat hij zich niet realiseert, is dat het zeer ongewoon is in Israël om lijken of zwaargewonden expliciet in beeld te brengen uit respect voor mensen. Israëlische slachtoffers van Palestijnse zelfmoordacties worden ook niet getoond.''

Donderdag, toen de NOS het item bracht met het Palestijnse gezinnetje, waren er geen beelden van de inslag van 25 Hamas-raketten in Israël, zegt Suzanne Georgi, waaronder een Gradraket in Beersheva, met zes gewonden en blijvende invaliditeit van een zevenjarig jongetje als gevolg.

Buitenproportioneel en Kwajongens met rotjes
En onze kijkervaring, als redacteur van een christelijk dagblad? Ieder NOS Journaal liet van maandag tot donderdag beide zijden zien: de Israëlische en Palestijnse kant. Dat geeft de indruk van evenwichtigheid. Addertjes onder het gras zaten in de teksten en vooral de combinatie van beeld en gesproken commentaar. Voorbeelden? Vanuit Hilversum deed de NOS op dinsdag verslag van de geluiden die in Nederland klonken. Men was bij een pro-Palestijnse betoging. Een meisje: ,,Israël pleegt oorlogsmisdaden dat is alom bekend. Die moet je gewoon veroordelen, maar dat gebeurt in Nederland niet.'' De woede van moslimjongeren werd vertolkt door 'jongerenimam' Yassin Elforkani, een gematigde en zeer geïntegreerde man, niet door een scheldende capuchon op straat. Dat geeft een redelijke toon die niet representatief is voor de woede die men wil schetsen. Wel was er ruimte voor het wat obligate statement van CIDI's Ronny Naftaniël, daarna, dat het antisemitisme in Nederland ontwaarde.

De aanpak van de NOS verschilde nogal van een impressie van een pro-Israëlbijeenkomst de week ervoor. Daar filmde men vooral stram en fanatiek ogende mensen rond een vlag met davidsster. Nu wekte men de indruk van massaal pro-Palestijns protest, ook al zag je aan de cameraopstelling en hoorde je aan het geluid van het scanderen dat hier hoogstens tientallen mensen aan het werk waren. Sander van Hoorn liet zien hoe patriottisch Israëlische media de actie van hun leger verslaan en vooral aandacht hebben voor de schade die Hamas aanricht, 'hoe groot of klein die ook is'. Het beeld bij die woorden: een gat in muur en dak dat ook door een flink gebouwde specht zou kunnen zijn gehakt. De onderhuidse boodschap: het leed in Israël stelt niks voor ten opzichte van het drama voor de gewone man in Gaza.

Een simpele kijker zou er het volgende beeld aan over kunnen houden: de Palestijnen zijn kwajongens met rotjes en de Israëlische actie is buitenproportioneel. Het tweede is waar. Maar het eerste niet.

EU: Geen wederopbouw zolang Hamas controle over Gaza heeft
EU zal humanitaire hulp naar Gaza sturen, maar zal nog niet participeren aan de wederopbouw van Gaza totdat Hamas geen macht meer op Gaza uitoefend, stelt de Europees Commissaris voor buitenlandse betrekkingen en het Europees nabuurschapsbeleid Benita Ferrero-Waldner.
Herbouwen terwijl Hamas in Gaza nog de baas is, is het verspillen van hulpbronnen, volgens haar. "Wij willen Gaza niet om 'de zoveel jaar' iedere keer weer herbouwen... wij willen een heldere en houdbare vrede zien."

De schade in Gaza op de infratrutuur en dergelijke wordt geschat op bijna anderhalf miljard dollar. Ondertussen bieden de Arabische landen miljarden dollars aan Gaza om Gaza op te bouwen. Ondertussen schold de Syrische president Bashar Assad Israel uit voor een "terroristische" staat. Koning Abdullah van Jordanië vond de Israelische aanval op Hamas te hard en "iedere druppel bloed van Palestijnen" is al het geld op aarde waard.

Fatah en andere terroristishche cellen schepten op: "Wij vielen Israel ook aan!"
Een Palestijnse Terroristische Autoriteit dat loyaal is aan Mahmoud Abbas', de fractieleider van Fatah, pocht dat zij Joodse steden en IDF-troepen tijdens de Israelische "Cast Lead" operatie hebben aangevallen. Andere PA-cellen schepten over dezelfde zaak op.
De Al-Aqsa Martelaren Brigade beweerde dat zij  alleen al in de laatste drie weken zo'n 150 raketter en mortieren op Joodse doelen hebben gevuurd. Ondertussen claimed Fatah dat zijn leden ook deel hebben genomen aan de gewapende strijd met de Israelische troepen, maar eveneens zouden zij hun diensten ook aan Hamas als aan de Islamitische Jihad terreurgroep hebben aangeboden waarvan alle drie de partijen graag gebruik van gemaakt zouden hebben. De Abbas-led groep beweerde dat zij IDF-troepen hebben aangevallen met sluipschutters en explosieven.

Een groep dat ook Israel zou hebben aangevallen is de nieuwe cel dat zichzelf de Eagles of Palestine noemen. Zich beweren geheel onafhankelijk te opereren. Ook de fundamentalistische Islamitische terroristische groepering "PRC (Popular Resistance Commitees)" en de Palestijnse Hizbollah claimen Joodse doelen te hebben bestookt. De laatste groep beweert zelfs dat zij drie vrouwen met een zelfmoordopdracht naar Netzariem, ten zuiden van Gaza Stad, te hebben gestuurd.

Terroristen van Fatah, PRC, Hamas en de Islamitische Jihad beweren dat zij de laatste jaren allemaal raketten op Israelische steden te hebben gevuurd.

Meisjes gedood door Palestijnen zélf
Het tv-station Channel-1 meldde dat een CAT-scan van het nichtje van de Gaza-dokter Ayash, die samen met zijn 3 dochtertjes werd gedood en waardoor de hele wereld schande van Israël sprak, uitwijst dat de dodelijke explosie geen Israëlische, maar een Palestijnse bron heeft. De Palestijnse bommen en raketten zijn namelijk voorzien van talloze kleine scherfjes, om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Deze scherfjes zijn bij de CAT-scan aangetroffen, waardoor opnieuw het bewijs is geleverd dat Hamas Palestijnen doelbewust heeft vermoord om daardoor -met succes- de wereldopinie te beïnvloeden en te misleiden.

Israëlische troepen weg uit Gazastrook
Alle Israëlische troepen hebben de Gazastrook verlaten. ‘De troepen hebben zich verplaatst buiten Gaza en zijn voorbereid op iedere situatie.'
Dat heeft een Israëlische legerwoordvoerder woensdag gezegd.

Eenzijdig staakt-het-vuren
Premier Ehud Olmert kondigde zaterdagavond een eenzijdig staakt-het-vuren af, dat zondagochtend inging. Desondanks werd er zondag toch nog een enkele keer over en weer geschoten. Vervolgens besloot terreurorganisatie Hamas ook tot een onmiddellijke wapenstilstand van een week. De organisatie eiste dat het Israëlische leger zich in die periode volledig zou terugtrekken.

Smokkel
Israël eiste op haar beurt dat de smokkel van wapens naar Gaza een halt wordt toegeroepen. Israël begon zondag, enkele uren na de afgekondigde wapenstilstand, met een gedeeltelijke terugtrekking van de troepen.

Smokkeltunnels Gaza weer volop in bedrijf
Het smokkelen van goederen, mogelijk wapens, via tunnels onder de grens tussen Egypte en Gaza is hervat.
Dat blijkt uit beelden van smokkelactiviteiten die woensdag door AP Television News zijn gemaakt. Israël begon het offensief in Gaza deels om een einde te maken aan de smokkel en bombardeerde veel tunnels. Op de tv-beelden vallen Palestijnse smokkelaars te zien die een brandstoftruck vullen met benzine die kennelijk via een tunnel naar Gaza is gesmokkeld. Ook zijn arbeiders te zien die met behulp van bulldozers druk doende zijn vernielde tunnels te herstellen.

Er lopen honderden tunnels onder de grens tussen Egypte en Gaza, waarvan een groot aantal door Israël is vernield. De tunnels zorgden voor een aanhoudende stroom goederen, waaronder raketten en ander wapentuig. Israël probeert met internationale steun een eind te maken aan de smokkel. Daarbij wordt gedacht aan de stationering van buitenlandse waarnemers. De goederensmokkel vloeide deels voort uit de langdurige, economische blokkade van Gaza.

Egypte wil geen buitenlandse marine in kustwateren
Egypte staat niet toe dat er buitenlandse scheppen in zijn kustwateren komen om de wapensmokkel naar Gaza te voorkomen. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Ahmed Aboul Gheit woensdag gezegd. Aboul Gheit deed zijn uitspraken op het moment dat zijn Israëlische collega Tzipi Livni naar Brussel vertrok in de hoop daar een deal te kunnen sluiten waarbij Europese landen soldaten, schepen en technologie bijdragen aan de strijd tegen wapensmokkel via Egypte naar Gaza. De Europese Unie zei echter al daar nog niet aan toe te zijn. Humanitaire hulp en het bereiken van een duurzaam bestand hebben nu volgens de EU prioriteit.

Hamas: Hoog tijd voor dialoog met Westen
Khaled Meshaal, Hamas-leider in ballingschap, vindt dat zijn terroristische beweging een legitieme gesprekspartner is voor het Westen.
Het is dan ook hoog tijd dat de dialoog wordt geopend, maar over Palestijnse rechten worden geen compromissen gesloten en vrede met Israël is geen optie. Dat heeft Meshaal woensdag gezegd tijdens een toespraak die werd uitgezonden op verschillende Arabische satellietzenders.

Verzet
Meshaal vindt dat Hamas door zijn ‘strijd tegen Israël' een legitieme gesprekspartner is, die niet meer genegeerd kan worden. In veel westerse landen staat Hamas op de lijst van terroristisch bewegingen, ook Nederland en de Europese Unie weigeren met de extremisten te onderhandelen. Maar volgens de leider is Hamas een verzetsbeweging, zoals Europa die tijdens de Tweede Wereldoorlog ook had.

Oorlogstaal
Ondanks zijn pleidooi voor onderhandelingen, spreekt Meshaal ook oorlogstaal. ‘We moeten nog twee veldslagen winnen: de blokkades opheffen en grensovergangen openstellen.' Voor de Arabische wereld had hij in zijn speech geen goed woord over. Wel is Hamas bereid met de Palestijnse president Mahmoud Abbas om tafel te gaan. Van vrede met Israël kan echter absoluut geen sprake zijn. 'Tegen de overlopers die het excuus gebruiken dat er genoeg doden zijn gevallen zeg ik: de overwinning valt alleen te behalen met bloed,' aldus Meshaal, meldt persbureau Reuters.

Blokkades
De EU - de grootste donor van de Palestijnen - heeft Israël woensdag verzocht een einde te maken aan de blokkades voor humanitaire hulp aan Gaza. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni toonde zich daartoe bereid mits Hamas de ‘vermiste' soldaat Gilad Shalit vrijgeeft. Alle Israëlische troepen hebben vandaag de Gazastrook verlaten, maar blijven stand-by en 'zijn voorbereid op iedere situatie'

"Eerst Shalit vrij, dan grens open"
Israël opent de grensovergangen van de Gazastrook pas volledig als Ha­mas de gegijzelde soldaat Gilad Shalit vrijlaat. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni dinsdag. Hamas kidnapte Shalit in 2006. Humanitaire hulp wordt doorgelaten.
Vanmorgen voltooide de IDF de terugtrekking uit de Gazastrook. Er blijven wel troepen aan de Israelische kant van de grens, om zom snel in actie te kunnen komen als er weer beschietingen plaatsvinden. Dat heeft het leger dinsdag laten weten. De IDF had gezegd dat de terugtrekking voor de inauguratie van de aanstaande president van de VS, Barack Obama, volbracht zou zijn.
   
De toestand in Gaza was ook dinsdag nog gespannen. Gewapende inwoners van de Gazastrook schoten op soldaten van het Israelische leger.  Dat gebeurde tijdens twee afzonderlijke incidenten. Het was het eerste geweld sinds Hamas zondag een staakt-het-vuren afkondigde. Niemand raakte gewond. Voor zo ver bekend is Hamas daadwerkelijk met het afvuren van raketten op Israël  gestopt. Volgens Hamaswoordvoerder Abu Obeida heeft de beweging echter nog steeds dezelfde mogelijkheden om raketten af te schieten als voor de oorlog. "Onze capaciteit is niet afgenomen en met de hulp van Allah zullen we meer raketten lanceren", verklaarde hij op Al-Jazeera.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Gazastrook. Hij bezocht onder meer het gebouw van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in Gaza-Stad. Hij noemde de Israëlische bombardementen van VN-gebouwen "buitensporig en onacceptabel". Ban pleitte opnieuw voor een onderzoek en wil dat de verantwoordelijken rekenschap afleggen. Hij omschreef wat hij had gezien in Gaza als "schokkend, alarmerend en hartverscheurend". Hij veroordeelde overigens ook de Palestijnse raketaanvallen op Israël. Hij riep de Palestijnen op tot eenheid. Volgens hem kan er alleen op die manier een eind komen aan het conflict en de grenzen van Gaza worden heropend. 

Ban Ki-moon zou later op de dag doorreizen naar de Israëlische grensplaats Sderot dat de afgelopen jaren veelvuldig is getroffen door raketten afgevuurd door Palestijnse strijders in Gaza.Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.