25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
'Hof importeert Saoedische wetten met vervolgen Wilders'; Ook 'Joden zijn nazi's' vervolgen
Publicatiedatum: donderdag 22 januari 2009 Auteur: Robbert de Witt; Fleuriƫtte van de Velde; Wierd Duk; Robin van der Kloor | 2.050 keer gelezen
Nazi's, Antisemitisme binnenland, Sharia, Dries van Agt, Nederland tav Israel en Joden in NL »
In een reactie op de beslissing van het Amsterdamse hof Geert Wilders toch te vervolgen vanwege diens 'haatzaaiende' islam-uitspraken, is wereldwijd verontwaardigd gereageerd.

Het toonaangevende Amerikaanse dagblad The Wall Street Journal heeft vandaag een commentaar getiteld 'Het tot zwijgen brengen van islamcritici' gewijd aan de gisteren bekendgemaakte beslissing van de Amsterdamse rechtbank. 'Natuurlijk zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, zoals het oproepen tot geweld,' schrijft de krant, 'Maar je hoeft het niet eens te zijn met de heer Wilders om te constateren dat hij die grens niet heeft overschreden.'

Censuur

De krant sluit zich aan bij het OM, dat vorig jaar besloot Wilders niet te vervolgen omdat vrijheid van meningsuiting ook betekent dat er controversiële dingen mogen worden gezegd. Dat het Amsterdamse Gerechtshof gisteren anders heeft besloten is volgens de The Wall Street Journal 'geen kleine overwinning voor islamitische regimes die hun cultuur van censuur willen exporteren'. Westerse normen 'Voor de succesvolle integratie van moslims in Europa is het noodzakelijk dat immigranten zich aanpassen aan de Westerse normen, en niet andersom,' meent de krant. 'Het Nederlandse debat over de islam beperken tot de standaard zoals die geldt in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, versterkt het argument van de heer Wilders dat de moslim-immigranten de traditionele, liberale Nederlandse waarden ondergraven.'

Zwarte dag
Ook de Amerikaanse islamkritische website Jihad Watch hekelt het besluit van de Amsterdamse rechtbank. De site van de Amerikaanse wetenschapper Robert Spencer vindt net als Wilders dat het een 'zwarte dag voor de vrijheid' is.

'Binnen tien dagen arrestatiebevel tegen Wilders'
De Jordaanse moslimbeweging The Messenger of Allah Unites Us is opgetogen dat Geert Wilders wordt vervolgd door het Amsterdamse Gerechtshof. Juridische procedures in Jordanië zullen 'binnen tien dagen' tot een internationaal arrestatiebevel leiden.

'Eindelijk onderneemt justitie in Nederland stappen tegen deze ernstige misdrijven,' zegt Zakaria Sheikh, voorzitter van de moslimclub, vandaag in de Volkskrant. Volgens Sheikh hebben de uitspraken van Wilders over de hele wereld geleid tot 'het verspreiden van haat en geweld'.

Boycot
De islamitische actieclub startte in juni vorig jaar een boycot tegen Nederlandse producten vanwege Wilders' Koranfilm Fitna. Ook werd er toen een juridische procedure tegen het Nederlandse Kamerlid gestart, die moest leiden tot een internationaal arrestatiebevel en mogelijk vervolging in Jordanië. Het arrestatiebevel verwacht Sheikh binnen tien dagen.

Misdadigers
The Messenger of Allah Unites Us zegt tegen de Nederlandse krant 'geen problemen te hebben met het Nederlandse volk'. 'Maar deze misdadigers moeten voor het gerecht worden gebracht,' zegt Sheikh. Toch wil de islamitische beweging de boycot tegen Nederlandse producten - die een 'groot succes' zou zijn - nog niet beëindigen. 'We hebben de hearts and minds van de consumenten aangesproken,' zegt Sheikh.

Haatprediker: Geert Wilders met geseling bestraffen
De PVV van Geert Wilders wil opheldering van het kabinet over een speech die de islamitische haatprediker Khalid Yasin vrijdag hield op de Islamitische Universiteit Rotterdam. De omstreden sjeik zou daar hebben gezegd dat Geert Wilders met een geseling bestraft moet worden voor zijn 'stelselmatige beledigingen' van moslims en de islam.

Toegang weigeren
PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma wil daarover volgende week in debat met de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Eberhard van der Laan (Integratie). De PVV had samen met de PvdA en het CDA Hirsch Ballin eerder gevraagd of het mogelijk was Yasin de toegang tot Nederland te weigeren.

Aanzetten tot haat
De minister antwoordde daar afgelopen week op dat dat niet mogelijk is, maar dat het Openbaar Ministerie (OM) hem wel kan vervolgen, mocht Yasin tijdens zijn bezoek aanzetten tot haat. Volgens de PVV is Yasin een terrorist en een 'kwaadaardige man'. Volgens Hirsch Ballin is uit onderzoek niet gebleken dat Yasin in het verleden expliciet heeft opgeroepen tot geweld.

Ook 'Joden zijn nazi's' vervolgen

De Israëlische ambassadeur in Nederland, Harry Kney-Tal (64) vindt dat mensen die het militaire optreden van Israël in Gaza vergelijken met nazi-methodes moeten worden vervolgd.  ‘Als Geert Wilders wordt vervolgd, dan moeten degenen die roepen ‘Joden zijn nazi's' ook voor de rechter,' zegt Kney-Tal deze week in Elsevier. De ambassadeur ziet het aantal uitingen van antisemitisme in Nederland toenemen.

Radicaal links
‘Vooral onder moslims constateer ik een problematisch taalgebruik jegens Israël en de Joden. Maar ook onder radicaal links bespeur ik een groeiend antisemitisme.' Volgens Kney-Tal begeeft Tweede Kamer-lid Harry van Bommel (SP) zich op glad ijs door onlangs tijdens een demonstratie het Palestijnse volk op te roepen tot een Intifada tegen Israël.

Gevaarlijk
‘Van Bommel komt gevaarlijk dicht bij het demoniseren van de staat Israël als hij niet wegloopt van een demonstratie waar ‘Hamas, Joden aan het gas' wordt geroepen'. Ook de oud-politici Dries van Agt en Hans van den Broek, die het Israëlische optreden in Gaza scherp veroordeelden, krijgen kritiek van Kney-Tal. Over Van Agts inspanningen voor de Palestijnse zaak oordeelt de ambassadeur: ‘Wat je als oud-politicus al niet doet om niet in de vergetelheid te geraken'.

Wilders vecht vervolging aan bij Hoge Raad
Geert Wilders heeft advocaat Bram Moszkowicz in de arm genomen om zijn vervolging ongedaan te maken. Moszkowicz  zal bij de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in ons land, een verzoek indienen om een zogenoemde 'cassatie in het belang der wet' in te stellen.

Bevel
Daardoor zou het bevel van het gerechtshof in Amsterdam tot vervolging van Wilders teniet worden gedaan. Dat hof oordeelde vorige week dat het Openbaar Ministerie Wilders toch strafrechtelijk moet vervolgen wegens het aanzetten tot haat tegen en discriminatie van moslims.Wilders vindt dat hij gebruik maakt van de vrijheid van meningsuiting. 'Ik heb de beste advocaat van Nederland in de arm genomen om keihard het gevecht aan te gaan tegen de aanklacht die mij boven het hoofd hangt,' zegt Wilders.


Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.