5 Siewan 5781 | 16 mei 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Operatie Cast Lead: Conflict laait weer op
Publicatiedatum: zaterdag 24 januari 2009 Auteur: De Redactie | 7.665 keer gelezen
Chamas, Terrorisme, Gaza, IDF, Operation Cast Lead, Antisemitisme buitenland, Turkije, Sjoa (Holocaust), Wapensmokkel »
Hamas wil tunnels volledig onder controle  
Israël wil bestand van anderhalf jaar
Protest tegen Israel-Hamas oorlog in Gaza
Olmert: Wij beschermen onze soldaten tegen vervolging
'Israëlische militair door explosie gedood'
Olmert: "We hebben de eenheid teruggebracht in Israel"
Peres: "Wij hebben geen druk nodig"
Conflict laait weer op: 'Israël valt Gaza aan na aanslag'
Israël bombardeert Palestijnse tunnels
Israël woest om vergelijking Gaza met crèchemoorden/Israël haalt uit naar Anciaux, De Gucht neemt afstand
Ruzie tussen presidenten Israel en Turkije
Hamas wil tunnels volledig onder controle

Hamas heeft volgens bronnen binnen het Israëlische leger de controle overgenomen over alle smokkeltunnels onder de zogeheten Philadelphi corridor in Zuid-Gaza. De tunnels in Rafah zijn normaal gesproken in handen van plaatselijke Palestijnse clans. Dat Hamas nu de controle overneemt, wordt gezien als onderdeel van de poging van de beweging om het regime in Gaza te herstellen. Hamas kan nu zelf beslissen wat er wordt gesmokkeld en voorrang geven aan wapens en explosieven. Israël heeft donderdag gedreigd de smokkeltunnels van Egypte naar Gaza opnieuw te bombarderen. "Als we extra militaire operaties moeten uitvoeren om het smokkelen te beëindigen, zal dat gebeuren", aldus de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni. Bewoners langs de grensstrook zeiden donderdag dat ladingen kerosine- en brandstofkacheltjes hun weg al hebben gevonden via de tientallen nog intacte tunnels.

Nieuwe gezant Midden-Oosten 
De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag de voormalige senator George Mitchell tot de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten. De 75-jarige Mitchell is een Democratische politicus met een Iers-Amerikaanse vader en een Libanese moeder. Hij leidde in 2000 een commissie die in opdracht van de Amerikaanse regering een rapport schreef over de oorzaken van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Holbrooke was de architect van het vredesakkoord van Dayton dat in 1995 een eind maakte aan de oorlog in Bosnië, die aan meer dan 100.000 Bosniërs het leven heeft gekost. De benoeming werd bekendgemaakt tijdens het bezoek van Obama aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. In een toespraak drong Obama er bij de Palestijnse beweging Hamas op aan geen raketten meer op Israël af te vuren.
De president stuurt Mitchell zo snel mogelijk naar het Midden-Oosten om te werken aan vrede tussen de Palestijnen, Israël en de Arabische landen. 
Obama zei dat dat hij veel belang hecht aan de veiligheid van Israël. Verder maakte hij duidelijk dat het verlies aan mensenlevens in de Gazastrook hem
grote zorgen baart.

Lege ziekenhuisbedden 
Bij het offensief van de laatste weken zijn 1.300 Palestijnen omgekomen. Tweederde van hen waren Hamasstrijders, leden van  de Islamitische Jihad en andere Palestijnse facties, zo meldt Jerusalem Post op basis van informatie van het Israëlische leger. De Italiaanse journalist Lorenzo Cremonesi, correspondent van de krant Corriere della sera, beweert dat Hamas de aantallen  doden en gewonden schromelijk overdrijft. Zo ontdekte hij bij een bezoek aan het ziekenhuis in Rafah dat veel bedden leeg  zijn. Dat is ook het geval in het Nasser ziekenhuis in Khan Younis.

Israël wil bestand van anderhalf jaar
De Palestijnse terreurbeweging Hamas wil een wapenstilstand van een jaar, maar Israël heeft Egyptische onderhandelaars een wapenstilstand van anderhalf jaar voorgesteld.
Afgevaardigden van Hamas en vertegenwoordigers van de Egyptische regering praten vandaag over de mogelijkheden van een staakt-het-vurenin de Gazastrook. Hamas eist het openstellen van de grensovergangen en wil Europese en Turkse waarnemers bij de grensovergangen.

Bestand
Eind vorig jaar liep een eerder bestand tussen Israël en Hamas af. Ondanks het bestand bleef Hamas Israël bestoken met raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Daarop begon Israël een luchtaanval op Gaza. Het geweld duurde drie weken. Sinds een week wordt er niet meer gevochten in Gaza.

Protest tegen Israel-Hamas oorlog in Gaza
Shocker! Barcelona annuleert de Holocaust Herinnering Dag uit protest tegen Israël-Hamas Oorlog in Gaza!
Het lijkt er op dat de Spaanse beambten deze openbare dienst - die aan de Sjoah herinnert - intrekken, omdat de Joodse Holocaust gelijkenissen zouden vertonen met een "Palestijnse Holocaust".

Olmert: Wij beschermen onze soldaten tegen vervolging
Israëlische soldaten hoeven mogelijke internationale vervolging voor het schenden van mensenrechten in Gaza niet te vrezen. Premier Ehud Olmert verzekert 'volledige juridische steun'.

‘De soldaten en officieren die naar Gaza zijn gestuurd moeten weten dat zij volkomen veilig zijn voor vervolging door verschillende tribunalen en dat Israël hen zal helpen en beschermen,' zei Olmertzondag.

'Buitensporig'
Israël stelt een speciale commissie in, onder leiding van minister Daniel Friedman van Justitie, die ‘iedereen die deelnam aan de missie' juridische verdediging zal bieden. Volgens de Palestijnse minister Riyad al-Malki van Buitenlandse Zaken zal die garantie een internationaal onderzoek niet tegenhouden. 'Het besluit voorkomt niet dat overheden en mensenrechtenorganisaties wereldwijd rechtszaken willen tegen de Israëlische leiders die verantwoordelijk zijn voor de dood en verwoesting van het Palestijnse volk,' aldus de minister van de Palestijnse autoriteit.

Terroristen
De steunbetuiging van Olmert volgt op de oproep van verschillende mensenrechtenorganisaties om Israël aan te klagen wegens ‘buitensporig geweld in Gaza'. Tijdens de hevige gevechten met terroristen van Hamas de afgelopen weken werden enkel VN-gebouwen geraakt en vielen burgerslachtoffers. Volgens het Israëlische leger zijn die burgerslachtoffers vooral te danken aan Hamas-strijders, die hun aanvallen vanuit scholen, moskeeën en andere burgerdoelen uitvoerden en in sommige gevallen burgers gebruikten als menselijk schild.

Vandaag vergaderen alle ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten over de afgelopen oorlog in Gaza.

'Israëlische militair door explosie gedood'
DUBAI -  Een Israëlische militair is om het leven gekomen door een explosie in het grensgebied van Israël en de Gazastrook. Dat heeft de Arabische nieuwszender Al Arabiya dinsdag gemeld.
  Drie Israëlische militairen zouden gewond zijn geraakt. De oorzaak van de explosie is niet bekend. Het Israëlische leger wilde niet reageren op het bericht.

Israël begon eind vorig jaar een militair offensief in de Gazastrook, dat drie weken duurde. Ongeveer 1300 Palestijnen kwamen om het leven. Het leger van Israël had dertien doden te betreuren.

Olmert: "We hebben de eenheid teruggebracht in Israel"
Premier Ehoed Olmert beschouwt de terugkeer van de eenheid in de Israelische samenleving - meer dan in lange tijd het geval is geweest - als een van de belangrijkste bij-effecten van de Gaza-operatie. Dat zei Olmert op het 13e Joodse Wereldcongres in Jeruzalem.
"We hebben iets teruggebracht in Israel dat heel lang werd gemist. De eensgezindheid van de Israelische bevolking is in jaren niet zo groot geweest. Er heerst nationale consensus dat wij als regering ons niet langer stil moesten houden, maar na acht jaar moesten reageren en er voor zorgen dat het zuiden van het land veilig zou worden. Dat hebben wij gedaan."

Olmert aan de vooravond van verkiezingen waaraan hij niet meer deelneemt, wees er op dat zijn regering heeft aangetoond dat Israel over een sterke regering en een sterk leger beschikt. "een leger dat bereid is te verdedigen en op te treden wanneer noodzakelijk." Olmert: "Wij nemen de grootst mogelijke voorzorgsmaatregelen en toch is het onontkoombaar dat er onschuldige burgers als slachtoffer vallen. Denkt u dat ik, of een minister of een commandant de opdracht heeft gegeven om een VN-school te beschieten in de Gaza-strook? Er is een 22-jarige tankcommandant die in een split second een beslissing moet nemen. Wat is gebeurd vind ook ik verschrikkelijk. Daartegenover staat mijn verlichting om onze bevolking te beschermen."
Olmert kondigde aan dat Israel door zal gaan met het verlenen van medewerking om Gaza weer op te bouwen.

De uitgaande Israelische premier verwacht dat het vredesproces door de initiatieven van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama een impuls krijgen. Olmert: "We zullen als we vrede willen concessies moeten doen. Net als de andere zijde, onze wederpartij. We zullen gebieden die ons dierbaar zijn op moeten geven. Het is onontkoombaar. Zij in hun land, wij leven in ons land, dat wordt de toekomst.
Op grond van onze kracht, die wij nu weer opnieuw hebben getoond over te beschikken, staan we sterk. Sterk om vrede te bereiken
."

Peres: "Wij hebben geen druk nodig"

De Israelische president Shimon Peres ontvangt de nieuwe vredesinitiatieven van president Obama van de VS met open armen. Hij wees het gevoel dat er druk is ontstaan door de snelle eerste initiatieven van Obama na diens inauguratie, resoluut van de hand. "Om vrede te bereiken heeft Israel geen druk nodig van de VS; om terreur te bestrijden heeft Israel geen druk nodig van de VS." Peres opende de 13e plenaire vergadering van het Joods Wereldcongres dat deze week plaatsvindt in Jeruzalem.

Peres noemde de verkiezing van Barack Obama een 'joodse gebeurtenis'. De Israelische politieke veteraan doelde op de afro-amerikaanse achtergrond van Obama. Peres: Dit is een uiting van anti-discriminatie, het afkeuren van racisme".
Over hoe vrede na te streven zei Peres, zijn mentor Ben Goerion citerend: "alle deskundigen, zijn deskundig op iets dat in het verleden ligt, wat al is gebeurd. Niet op dathgene dat nog staat te gebeuren."

Peres keek terug op de oorlog met Hamas. "Hamas heeft vragen te beantwoorden waar het geen legitiem antwoord op heeft. Waarom vallen jullie Israel aan? Waarom gebruiken jullie burgers, kinderen, als menselijk schild? Waarom heeft Hamas de huizen en de kassen verwoest die het Peres Peace Center heeft gegeven aan de bewoners van Gaza?" Peres noemde Hamas het grootste Arabische probleem, meer dan een probleem voor Israel. "Wie wil Hamas als organisatie, wie zou willen dat zijn land wordt bestuurd door Hamas," aldus Peres zich richtend tot de westerse regeringen die Israel hebben bekritiseerd.

Conflict laait weer op: 'Israël valt Gaza aan na aanslag'

Israël heeft een luchtaanval op de Gazastrook uitgevoerd en is met tanks en bulldozers de grens overgegaan. Dat melden diverse media. Vanochtend zijn in het grensgebied tussen Israël en Gaza een Israëlische militair en een Palestijn om het leven gekomen. De soldaat werd gedood toen zijn patrouille werd geraakt tijdens een explosie.

Gewonden
Bij de explosie raakten ook drie Israëlische militairen gewond, aldus de zenders. Israël heeft nog niet bevestigd dat er slachtoffers zijn. Kort na de dood van de militair werd een Palestijn doodgeschoten door Israëlisch vuur.

Niet opgeëist
De aanslag op de Israëlische legereenheid is nog door geen enkele Palestijnse extremistische groepering opgeëist. Het is de eerste Israëlische dode die wordt gemeld sinds het staakt-het-vuren tussen Israël en terreurbeweging Hamas ruim een week geleden werd afgekondigd. Volgens buurtbewoners is de dode Palestijn een boer, die werd geraakt tijdens vuurgevechten tussen Israëlische militairen en Hamasstrijders.

Israël bombardeert Palestijnse tunnels
GAZA-STAD -  Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de Palestijnse tunnels bij Rafah gebombardeerd. Bij het bombardement is niemand gewond geraakt.


Volgens Israël is de luchtaanval een reactie op een bomaanslag bij de grensovergang Kissufim tussen Israël en de door Hamas bestuurde Gazastrook, waarbij een Israëlische militair om het leven kwam. Dat gebeurde dinsdag.

Rafah ligt in de Gazastrook nabij de grens met Egypte. Onder het gebied lopen tientallen smokkeltunnels, die volgens Israël onder meer door Hamas gebruikt worden om wapens de Gazastrook in te brengen. Een van de redenen van Israël om eind december het Palestijnse gebied binnen te vallen, was een halt toeroepen aan de wapensmokkel via tunnels. Bij dat offensief kwamen zeker 1300 Palestijnen om het leven, 5300 mensen raakten gewond. Aan Israëlische zijde stierven zeker tien mensen

Israël woest om vergelijking Gaza met crèchemoorden/Israël haalt uit naar Anciaux, De Gucht neemt afstand
De Israëlische ambassade in Brussel heeft furieus gereageerd op uitspraken van de Vlaamse minister Bert Anciaux (sp.a), die de slachtpartij op de crèche in Dendermonde met de oorlog in Gaza vergeleek.


De ambassadeur van Israël noemt de vergelijking een ‘roekeloze daad', meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ‘De toestand in het Midden-Oosten vergelijken met de actie van een eenzame gek is absurd en beledigend, zowel tegenover de families van de slachtoffers in Dendermonde als tegenover de joodse staat.

Afstand
De Belgische regering heeft met klem afstand genomen van de uitspraken van Anciaux, van de partij socialisten en progressieven anders. ‘Elke vergelijking met andere tragische gebeurtenissen vertegenwoordigt op geen enkele manier het standpunt van minister De Gucht of van de Belgische regering,' aldus Bénédicte Frankinet, de Belgische ambassadrice in Israël.

Onder vuur
Anciaux ligt intussen zwaar onder vuur in het Vlaamse parlement, waar de gemoederen gisteren hoog opliepen, meldt de Belgische krant De Standaard. ‘U geeft steeds meer de indruk dat u moreel superieur bent. Die lessengeverij zijn wij kotsbeu,' aldus CD&V'er Eric Van Rompuy. Sommige Kamerleden zegden het vertrouwen in Anciaux op.De rel rond Vlaams minister Bert Anciaux (sp.a) neemt uitbreiding ver over onze grenzen. Terwijl de federale regering via minister van Buitenlandse Zaken De Gucht uitdrukkelijk afstand neemt van de vergelijking van Bert Anciaux tussen het bloedbad in Gaza en het drama in Dendermonde, haalt de Belgische ambassade in Brussel zwaar uit naar Anciaux. "Hij demoniseert Israël en brengt het conflict naar de straten van de Belgische steden. Dit was een roekeloze uitspraak, zeker gezien het geweld tegen joden na het conflict in Gaza. Het is een belediging voor de families van de slachtoffers in Dendermonde en voor de joodse staat", klinkt het keihard op de Israëlisch ambassade in Brussel.

Wereldnieuws
Of hij het fijn vindt of niet, Anciaux is met zijn opmerkelijke uitspraak wereldnieuws geworden. Het internationale persagentschap AP bracht een artikel over het incident en onder meer de hoogaangeschreven International Herald Tribune pikte dat op. Zoals kon verwacht worden, zijn ook de Israëlische autoriteiten niet opgezet met de uitspraak van Anciaux.

Federale regering
De Belgische ambassadrice in Israël Bénédicte Frankinet haastte zich om officieel en heel duidelijk afstand te nemen van het standpunt van Anciaux. "Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al meermaals haar bezorgdheid over de burgerslachtoffers in Gaza uitgedrukt. Elke vergelijking met andere tragische gebeurtenissen vertegenwoordigt op geen enkele manier het standpunt van minister De Gucht of van de Belgische regering."

Roekeloos
Haar Israëlische collega in Brussel pakt Anciaux zwaar aan via woordvoerder Laurent Reichman. "Gezien het recente geweld en de soms harde betogingen tegen joden moeten politici vooral terughoudendheid tonen als ze over het conflict in het Midden-Oosten praten. Deze uitspraak van Anciaux kan alleen maar gezien worden als een roekeloze daad. De toestand in het Midden-Oosten vergelijken met de actie van een eenzame gek is absurd en beledigend, zowel tegenover de families van de slachtoffers in Dendermonde als tegenover de joodse staat."

Nav. Gaza-oorlog: ruzie tussen presidenten Israel en Turkije tijdens Wereld Economisch Forum
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft woedend een debat met de Israëlische president Shimon Peres verlaten. Beide heren wonen in Davos het Wereld Economisch Forum bij.


Erdogan en Peres hadden een geanimeerde discussie over de oorlog in de Gazastrook. "Jullie doden mensen daar!", beet Erdogan zijn Israëlische gesprekspartner toe. Nadat Peres Erdogan met geheven vinger had gevraagd wat hij zou doen als elke nacht raketten op Istanbul zouden worden afgevuurd, wilde de Turkse premier opnieuw het woord nemen. Zijn betoog werd echter abrupt afgebroken. Erdogan beschuldigde de moderator van het debat ervan hem het spreken te beletten. Die had hem onderbroken toen hij probeerde te antwoorden op een vlammend betoog van Peres. Daarin zei hij dat Israël Hamas wel moest aanvallen omdat die "duizenden raketten en granaten" op Israël afvuurde.

"De tragedie van Gaza is niet Israël, maar Hamas" hield hij het publiek voor. Hij voegde eraan toe dat hij misschien niet meer naar Davos zal terugkeren. Het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse skioord wordt elk jaar georganiseerd en is een ontmoetingsplaats voor veel wereldleiders.

Erdogan is Turkse held na Davos-rel
Duizenden Turken haalden Erdogan vrijdag in op het vliegveld Ataturk in Istanbul. Ze droegen Turkse en Palestijnse vlaggen en scandeerden zijn naam.

Turkije is een van de weinige moslimlanden die praten met Israël, maar de relaties tussen beide landen zijn verslechterd sinds de islamitische AKP van Erdogan in 2002 aan de macht kwam.Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.