5 Siewan 5781 | 16 mei 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Joods Sinaï Centrum in Amstelveen beschoten
Publicatiedatum: woensdag 04 februari 2009 Auteur: Luc van Kemenade en redactie NIK | 1.460 keer gelezen
Terrorisme, Operation Cast Lead, Antisemitisme binnenland »
Onbekenden hebben het joodse Sinaï Centrum in Amstelveen beschoten. 'Dit gaat wel een stap verder dan een brandbom,' zegt directeur Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Naftaniël spreekt van een 'volgende fase' van de jodenhaat in Nederland.

Sinds het offensief van Israël tegen terroristen van Hamas in Gaza is het aantal anitsemitische incidenten (schelden, bedreigen) en geweld toegenomen.

Ernst
‘De afgelopen maand waren er al evenveel antisemitische incidenten als in heel 2007 en wat me het meest zorgen baart is dat ze veel ernstiger van aard zijn,' zegt Naftaniël vanuit Israël tegen elsevier.nl'Als antisemieten over een pistool beschikken gaat dat een stap verder dan het maken van een brandbom. Dat is ook erg, maar dat kan iedereen.'
Het Sinaï Centrum - een joodse instelling voor geestelijke gezondheidszorg - weigert te speculeren over het motief van de beschieting. Gisterochtend werden twee kogelgaten in een raam vlakbij de hoofdingang aangetroffen. ‘We wachten eerst het politieonderzoek af,' meldt een woordvoerder aan elsevier.nl. 'Wat we wel kunnen zeggen is dat ons gebouw in de nacht van 2 op 3 februari is beschadigd.'

Forse toename
Eerder meldde elsevier.nl op basis van voorlopige cijfers van het CIDI dan de jodenhaat in Nederland 'fors' was toegenomen sinds de oorlog in Gaza. Het aantal antisemitische incidenten steeg met een vergelijkbare snelheid als tijdens de oorlog in 2006 tussen Israël en Hezbollah, toen de jodenhaat met 64 procent steeg.
Naftaniël beaamt dat maar wenst nog geen cijfers naar buiten te brengen, omdat de aangiften die de politie binnenkreeg nog moeten worden verwerkt. 'We willen zo volledig mogelijk zijn.'

Kamervragen over schietincident Sinai-centrum
Hoewel de aard van het schietincident nog niet duidelijk is, heeft de SGP in de Tweede Kamer vragen gesteld. In de Gemeenteraad van Amstelveen is gevraagd om 'optimale beveiliging' voor het Sinai Centrum. De SGP maakt zich hele grote zorgen over de beschieting van het Sinaicentrum, een Joods centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Op het gebouw van de Sinai zijn twee schoten gelost. Of de dader antisemitisme als motief had of dat er andere overwegingen waren, is nog onduidelijk.

Eerst verbaal van aard
Hoewel de aard van het incident dus nog niet is opgehelderd, legt de partij een link met het het antisemitisme in Nederland. In de vragen aan minister Hirsch Ballin van Justitie zegt SGP-woordvoerder Van der Staaij: "Was het antisemtisme eerst (vooral) verbaal van aard, nu wordt er kennelijk ook naar wapens gegrepen."

Kamermotie
Uit onderzoek door het CIDI blijkt dat het antisemitisme in Nederland weer toeneemt. De SGP wil van het kabinet weten of dat klopt en of de cijfers van het CIDI sporen met die van politie en justitie. In januari heeft de SGP aandacht gevestigd op het (toenemende) antisemitisme. De door de Kamer vorige maand aangenomen motie-Van der Staaij roept het kabinet op tot een actieve opsporing en vervolging.

Centraal Joods Overleg
In contacten met de media heeft  het CJO dezer dagen opnieuw aangeduid dat er bezorgdheid bestaat binnen de Joodse gemeenschap. Het Centraal Joods Overleg doet dit naar aanleiding van het schietincident met nog onduidelijk motief, maar ook naar aanleiding van duidelijk manifeste antisemitische uitingen bij demonstraties tegen Israel en pogingen tot brandstichtingen bij twee synagoges.

PVV
De PVV-Kamerleden Wilders en De Roon hebben minister Hirsch Ballin gevraagd of het incident in Amstelveen aanleiding is om de beveiliging van Joodse gebouwen verder te verzwaren.

Gemeenteraad
De gemeenteraad van Amstelveen heeft bij burgemeester Jan van Zanen aangedrongen op optimale beveiliging van het Sinaï Centrum. Een delegatie van de raad gaat de instelling voor psychiatrische patiënten bezoeken. Raadslid Harry van den Bergh, sprekjend namens alle fracties, noemde het voorval een dieptepunt in de Amstelveense geschiedenis, dat een grote schok teweeg heeft gebracht.
Van Zanen bezocht het centrum al diverse malen, maar zegde toe dat na het tragische incicent nu opnieuw te zullen doen. Van Zanen zegde ook toe zijn uiterste best te zullen doen om de beveiliging te optimaliseren.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.