22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Operatie Cast Lead: Hamas geeft de hulpgoederen van UNRWA terug en gooide met medicijngranaten
Publicatiedatum: maandag 09 februari 2009 Auteur: De Redactie | 7.558 keer gelezen
Chamas, Iran, Terrorisme, IDF, Gilad Shalit, Operation Cast Lead, Peilingen en Statistieken, Raketaanvallen, Binyamin Netanyahu, UNRWA, Staakt-het-vuren, Verkiezingen, Hulpgoederen en financiĆ«le steun »
Spanning rond mogelijke vrijlating Shalit
Weer raketten op Israël
Hamas-geweld houdt verband met verkiezingen Israël
Hamas geeft de hulpgoederen van UNRWA terug
Hamas voerde bloedige terreurcampagne in Gazastrook
Cyprus: aangehouden schip schond Iran-embargo
Staakt-het-vuren Gaza verwacht binnen drie dagen
Hamas gooide met medicijngranaten
Luchtmacht valt de terroristische cel 1 aan: een dode

Spanning rond mogelijke vrijlating Shalit
Door een hausse aan mediaberichten neemt de spanning toe rond de mogelijke vrijlating van de Israëlische militair Gilad Shalit. Hij zou op korte termijn door Hamas aan Israël worden overgedragen, zo luiden de berichten, maar premier Ehud Olmert noemt die inschatting overdreven.

De vrijlating van Shalit maakt onderdeel uit van de onderhandelingen over een langdurig staakt-het-vuren in Gaza.
Minister van Defensie Barak zei vrijdagavond voor de Israëlische tv dat er  momenteel sprake is van "uiterste inspanningen" om Shalit naar huis te krijgen.
Parlementslid Binyamin Ben Eliezer van de Arbeiderspartij zei zondag op de zender van het Israëlische leger dat de overdracht van Shalit dichterbij is dan ooit. De in Londen gevestigde Al Hayat citeerde Palestijnse bronnen dat er een deal op handen om 1000 gevangenen te ruilen voor Shalit. Hij wordt al meer dan twee jaar door Hamas gegijzeld. Onder de gevangenen die Israël zou willen vrijlaten, is volgens de krant  Marwan Barghouti van de militaire vleugel van Fatah.  

Premier Olmert, minister van Defensie Barak en minister van Buitenlandse Zaken Livni kwamen zondagmorgen bijeen om te praten over het Egyptische voorstel voor een langdurig staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Olmert noemde de huidige publiciteitsgolf over Shalit overbodig en riskant voor het sluiten van een deal. De Jerusalem Post zegt uit regeringskringen te hebben vernomen dat Olmert en Livni hun opstelling hebben veranderd, waardoor er sprake is van een toegenomen kans op een overeenkomst met Hamas voor een gevangenruil nog voordat er een nieuwe regering is. Dinsdag gaat Israël naar de stembus. Naar alle waarschijnlijkheid zal een rechtsere coalitie het roer overnemen.
Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft Olmert zich onlangs in een privé-gesprek laten ontvallen dat hij  vastbesloten is om te proberen Shalit thuis te krijgen voordat hij afscheid neemt als premier. Interne verdeeldheid bij Hamas over een mogelijke deal lijkt op dit moment nog het grootste struikelblok te zijn.

Weer raketten op Israël
Vanuit de Gazastrook zijn zondag weer twee raketten afgeschoten naar Israël. Ze kwamen terecht bij de kibboets Nir Am en de stad Ashkelon, maar richtten alleen materiële schade aan. Ondertussen lijkt er enig schot te zitten in de Egyptische pogingen om het informele bestand tussen Israël en Hamas te bestendigen.

Mahmoud Zahar van de Hamas in Gaza was in Syrië voor overleg met de daar wonende top van Hamas. Israël liet Zahar, die sinds eind december ondergedoken zat, zaterdag van Gaza naar Damascus reizen. De indirecte onderhandelingen in Egypte worden dinsdag en woensdag voortgezet.
Mohammed Nazzal, een van de leiders van Hamas, zei dat de groep zich niet tot overhaaste stappen zou laten dwingen door de verkiezingen dinsdag in Israël, die volgens peilingen een overwinning zullen opleveren voor de rechtse Likud. "Wij laten onze agenda niet afhangen van de kalenders of schema's van anderen. Dit houdt in dat wij ons niets aantrekken van de Israëlische verkiezingen. Het gaat ons om een fatsoenlijk akkoord", liet hij aan de televisiezender Al-Jazeera weten.

Israël zette het offensief tegen Hamas op 27 december in om een eind te maken aan de aanhoudende raketbeschietingen vanuit Gaza. Het voerde onder meer bombardementen uit om een eind te maken aan de smokkel van wapens via tunnels vanuit Egypte. Bij het offensief kwamen bijna dertienhonderd Palestijnen en dertien Israëliërs om het leven.

Hamas wil dat Israël de economische blokkade van de Gazastrook opheft. Ook wil het dat Israël ruim duizend gevangen Palestijnen vrijlaat in ruil voor de Israëlische sergeant Gilad Schalit, die sinds ruim tweeënhalf jaar door Hamas wordt vastgehouden. De Israëlische minister van defensie Ehud Barak zei zondag dat Israël voor de vrijlating van Schalit 'een zware en pijnlijke prijs' zal moeten betalen. Hij noemde het onwaarschijnlijk dat Schalit voor de verkiezingen vrijkomt, maar zei te hopen dat dit wel zal lukken voordat de nieuwe regering over enkele weken aantreedt. Minister Rafi Eitan liet zich in soortgelijke zin uit.

Hamas-geweld houdt verband met verkiezingen Israel
(Novum/AP) - Hamas probeert de uitslag van de verkiezingen in Israël te beïnvloeden door door te gaan met zijn raketaanvallen. Dit heeft de Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riad Malki maandag gezegd.
Volgens Malki, lid van de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas op de Westoever, wil Hamas zoveel mogelijk instabiliteit in de regio. Door door te gaan met de raketaanvallen hoopt Hamas de Israëlische publieke opinie steeds verder in de richting van de haviken te duwen, zodat Israël straks een regering heeft die geen prioriteit geeft aan vrede met de Palestijnen, aldus Malki.

Opiniepeilingen geven aan dat Benjamin Netanyahu van de Likud-partij afstevent op een overwinning bij de verkiezingen van dinsdag. Minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni van de gematigde Kadima eindigt volgens de peilingen als tweede. Malki zei dat zijn Fatah-regering bereid is met iedere Israëlische regering in onderhandeling te treden en deed een beroep op alle betrokken partijen om de nieuwe mogelijkheden op vrede die zijn ontstaan door het aantreden van de Amerikaanse president Barack Obama niet ongebruikt te laten.

Hamas geeft de hulpgoederen van UNRWA terug
De VN zei afgelopen maandag dat Hamas de hulpgoederen die zij gestolen hadden hebben teruggeven. Dit meldt
Ynetnews.com. 

VN en UNRWA zeiden dat hiermee de hulp in de Gazastrook weer opgang gezet kan worden. UNRWA had sinds afgelopen vrijdag de import voor hulpgoederen gestaakt nadat zij Hamas tweemaal toe hadden beschuldigd voor diefstal. "Hamas-autoriteiten in Gaza hebben alle  hulpgoederen naar de magazijnen van  UNRWA in Gaza-Stad en Rafah geretourneerd,"vertelt Christopher Gunness, woordvoerder van UNRWA.

UNRWA beschuldigde Hamas voor het stelen van dekens, voedsel en andere goederen uit de magazijnen en 10 hulp-wagens. Hamas ontkent iedere vorm van deze aantijgingen.
De VN staat onder druk om aan internationale donoren te bewijzen dat zij bij het financieren voor de opbouw van het gebied dat door de drie weken durende militaire offensief van Israel verpletterd is, onafhankelijk van Hamas zijn.

Hamas voerde bloedige terreurcampagne in Gazastrook
De Palestijnse terreurbeweging Hamas ontvoerde, martelde en bedreigde tientallen politieke tegenstanders tijdens het afgelopen conflict met Israël om de Gazastrook. Ook werden zeker twintig politieke tegenstanders vermoord, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag verschenen rapport. Onderzoekers van Amnesty spraken met ooggetuigen van de terreurcampagne in de Gazastrook. Veel getuigen zouden te angstig zijn om hun verhalen in het openbaar te herhalen.

Gemarteld
Volgens het rapport worden tegenstanders van de moslimextremistische beweging stelselmatig vervolgd: ze werden sinds de Israëlische inval in het Palestijnse gebied samen met hun familieleden uit hun huizen gesleurd en gemarteld. Een van de ondervraagde Palestijnen vertelde de onderzoekers hoe hij door gemaskerde mannen werd ontvoerd en in zijn beide benen werd geschoten.

Collaboratie
Palestijnen die kritisch zijn over het Hamas-bewind ontvangen doodsbedreigingen. En politieke tegenstanders worden publiekelijk beschuldigd van collaboratie met Israël. Amnesty roept Hamas op het geweld tegen andere Palestijnen in de Gazastrook te beëindigen en een onafhankelijke commissie de beschuldigingen te laten onderzoeken.

Hamas voerde bloedige terreurcampagne in Gazastrook
De Palestijnse terreurbeweging Hamas ontvoerde, martelde en bedreigde tientallen politieke tegenstanders tijdens het afgelopen conflict met Israël om de Gazastrook. Ook werden zeker twintig politieke tegenstanders vermoord, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag verschenen rapport.
Onderzoekers van Amnesty spraken met ooggetuigen van de terreurcampagne in de Gazastrook. Veel getuigen zouden te angstig zijn om hun verhalen in het openbaar te herhalen.

Gemarteld
Volgens het rapport worden tegenstanders van de moslimextremistische beweging stelselmatig vervolgd: ze werden sinds de Israëlische inval in het Palestijnse gebied samen met hun familieleden uit hun huizen gesleurd en gemarteld. Een van de ondervraagde Palestijnen vertelde de onderzoekers hoe hij door gemaskerde mannen werd ontvoerd en in zijn beide benen werd geschoten.

Collaboratie
Palestijnen die kritisch zijn over het Hamas-bewind ontvangen doodsbedreigingen. En politieke tegenstanders worden publiekelijk beschuldigd van collaboratie met Israël. Amnesty roept Hamas op het geweld tegen andere Palestijnen in de Gazastrook te beëindigen en een onafhankelijke commissie de beschuldigingen te laten onderzoeken.

Cyprus: aangehouden schip schond Iran-embargo
(Novum/AP) - Een bij Cyprus aangehouden schip heeft een embargo geschonden dat de Verenigde Naties hebben ingesteld tegen wapenexport door Iran. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Cyprus, Markos Kyprianou, dinsdag gezegd. Wat er precies in het schip is aangetroffen wilde hij niet zeggen.
Het onder Cypriotische vlag varende schip, de Monchegorsk, werd vorige maand in de Rode Zee aangehouden door de Amerikaanse marine. Die zei artilleriegranaten en andere wapens te hebben aangetroffen die volgens hen bestemd waren voor de Palestijnse Hamas. De Amerikanen waren echter niet bevoegd tot inbeslagname en het schip vervolgde zijn weg naar Port Said in Egypte en vervolgens Cyprus. Volgens de Amerikanen had het Syrië als bestemming.

De Cypriotische autoriteiten hebben de Monchegorsk tweemaal geïnspecteerd sinds het schip op 29 januari bij het eiland arriveerde. Het ligt momenteel onder zware bewaking voor anker bij de haven van Limassol.
Cyprus heeft de sanctiecommissie van de VN-Veiligheidsraad ingeschakeld. Als het onderzoek is afgerond zal worden beslist wat er met de lading moet gebeuren, zei de minister. Teruggave aan Iran is uitgesloten. Als de autoriteiten besluiten dat de lading niet op Cyprus mag worden opgeslagen zal Cyprus zich tot bevriende landen wenden, zei hij. De Britse minister voor Europese zaken, Caroline Flint, heeft al hulp aangeboden.

Het wapenembargo werd door de VN ingesteld om Iran te straffen voor zijn vermeende pogingen kernwapens te ontwikkelen. Het mag ook geen materialen ten behoeve van zijn (nucleaire en ballistische) raketprogramma's ontvangen en tegen een aantal bij die programma's betrokken personen zijn individuele sancties getroffen.

Staakt-het-vuren Gaza verwacht binnen drie dagen
Ondanks nog dagelijks raketten en granaten op Israel wordt afgevuurd (zoals gisteren de Negev weer onder het terroristische vuur van Gaza lag),
is het waarschijnlijk dat er binnen drie dagen een akkoord is over een bestand voor de Gazastrook. De belangrijkste obstakels die tot nu toe een akkoord tussen Israël en de Hamas-beweging belemmerden, zijn uit de weg geruimd tijdens onderhandelingen in Caïro. Dit heeft Taher al-Nono, een lid van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie, gezegd in de Egyptische hoofdstad. Volgens hem gaat het akkoord zorgen voor een einde aan het geweld en een opening van de grensovergangen van de Gazastrook.

Hamas gooide met medicijngranaten
JERUZALEM - Hamas heeft van medicijnenflesjes granaten gemaakt, die zijn ingezet tegen het Israëlische leger tijdens operatie Gegoten Lood in de Gazastrook. Dat meldt de Jerusalem Post.

Het Israëlische dagblad toont vandaag de bewijzen van deze 'medicijngranaten'op zijn website. ,,Opnieuw een voorbeeld van Hamas' cynische gebruik van noodhulpgoederen om Israël aan te vallen'', reageerde een woordvoerder van het ministerie van Defensie in het dagblad. ,,Israël zorgt dat humanitaire hulp naar de Gazastrook gaat en Hamas gebruikt de goederen om er wapens van te maken.'' De witte medicijnflesjes zijn geproduceerd door een farmaceutisch bedrijf bij Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Nadat Israël de geneesmiddelen met noodhulptransporten in de Gazastrook had gebracht, zijn de flesjes door strijders opengemaakt, geleegd en met explosieven gevuld. In de deksels werd een gat gemaakt voor een lont. Na ontsteking van de granaat hadden Hamasstrijders hadden enkele seconden de tijd om het projectiel naar Israëlische soldaten te werpen.

De geïmproviseerde granaten zijn ontdekt in het noorden van de Gazastrook en door Israëlische explosievenexperts onderzocht. De 'medicijngranaten' maken deel uit van een groter arsenaal aan zelfgemaakte explosieven van Hamas en de Islamitische Jihad, aldus de Jerusalem Post. Er zijn ook bermbommen en kleine grondmijnen opgespoord, die met een kabel of via afstandsbediening tot ontploffing konden worden gebracht. In één geval is een bermbom tegen een Israëlische Merkava-tank ingezet, maar de extra pantsering aan de onderzijde van het voertuig voorkwam ernstige schade en dodelijke slachtoffers.

Luchtmacht valt de terroristische cel 1 aan: een dodeDe Israëlische Luchtmacht heeft een terroristische cel nabij Gaza stad ten zuiden van Kan Younis op vrijdag namiddag aangevallen. Een terrorist werd gedood en ten minste twee raakten gewond toen zij op een motor reden. Een tweede aanval - nu net voor Sjabbat - op Rafiah werd spoedig daarna bekend, echter er zijn nog geen details naar buiten gekomen.  

De aanvallen waren een vergelding voor drie Kassam raketten die binnen de nabijgelegen gebieden van de Israëlische steden Sderot en Eshkol werden gevuurd, eerder vandaag. Het beleid is nu - en dat heeft de Israelische regering herhaaldelijk verteld - dat aanvallen van de regerende terroristische groep Hamas  nauwgezet zou worden beantwoord.

Na Shabbat zullen wij hierover meer berichten.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.