22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Operatie Cast Lead: Confrontatie met de PA
Publicatiedatum: zondag 15 februari 2009 Auteur: De Redactie | 3.735 keer gelezen
Chamas, Iran, Gaza, IDF, Gilad Shalit, Operation Cast Lead, Palestijnse Autoriteit [PA], Raketaanvallen, Chevron, Nederland tav Israel en Joden in NL »
Olmert koppelt vredesbestand aan vrijlating Shalit
Confrontatie IDF en PA
Verhagen: Laat Iran maar betalen voor Gaza

Olmert koppelt vredesbestand aan vrijlating Shalit
Mocht Hamas denken dat er een bestand met Israël kan worden gesloten terwijl de gijzeling van Gilad Shalit nog voortduurt, dan is het zaterdag door de Israëlische premier Olmert uit de droom geholpen.
Een dergelijk bestand zal er volgens de premier nooit komen zolang  de Israëlische militair niet vrij is. Olmert zei dat zaterdag. Hamas heeft tot nu toe geprobeerd de gesprekken over een vredesbestand los te koppelen van een gevangenenruil. Hamas wil wel apart over beide zaken met Israël onderhandelen. Maar voor Isräel is dat onbespreekbaar.  De Israëlische militair Gilad Shalit werd in 2006 door militante Palestijnen gevangen genomen.

Donderdag zei een lid van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie in Caïro nog dat er binnen enkele dagen een overeenkomst over een bestand in de Gazastrook kon zijn. In werkelijkheid is er hooguit sprake van enige vordering. Egypte bemiddelt tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren.  De inzet van Israël is een langdurig bestand gekoppeld aan de vrijlating van Shalit; Hamas is uit op opening van de grenzen zonder dat er beperkingen zijn, de vrijlating van Palestijnse gevangenen en een bestand voor een bepaalde termijn.  Volgens Israel Radio is er nog een ander probleem. De Israëlische regering zou zich op het standpunt stellen dat niet alle Palestijnen die worden vrijgelaten, terug mogen naar de Gazastrook of de Westelijke Jordaanoever. 

Intussen duren de schermutselingen in Gaza en in het zuiden van Israël voort.  Vrijdag vielen in de Gazastrook zes gewonden bij Israëlische luchtaanvallen. Dat gebeurde nadat Palestijnen vanuit de Gazastrook twee raketten op Israël hadden afgevuurd. Die richtte overigens geen schade aan. Zaterdag explodeerde een bom bij de grens van Israël met de Gazastrook. Op dat moment passeerde een Israëlisch legervoertuig maar er vielen geen gewonden en er was geen schade.

Confrontatie IDF en PA
Net voor afgelopen Shabbat kwam het IDF met raketgooiende Arabieren - gebonden aan de PA - vlak bij Chevron tot een confrontatie
. De  PA Arabieren trapten vlak voor het aanvangen van de Shabbat relletjes nabij checkpoint Abu Al-Rish, waar zij dikwijls worden tegengehouden om de Ibrahimi Moskee binnen te gaan. Dit omdat deze Ibrahimi Moskee bij de Joden bekend staat als Maaras Hamechpela (de grot van de voorvaderen).

Een enorme massa van Arabische jongeren en jonge volwassenen begonnen stenen naar de soldaten en de Joodse gemeenschap te smijten. Dit soort geweld vanuit de Moslimgemeenschap en nationalistische geestelijken komen vaker voor wanneer Joden hun Maariv (middaggebed) vlak voor Shabbat willen uitvoeren. Militare bronnen vertelden dat de tienerleider van de bende tijdens de confrontatie gedood werd toen de soldaten de lagere gedeelte van zijn  lichaam beschoten. Arabische beambten beschuldigen de IDF dat zij in de 14 jarige tiener in de borst schot. De  ouders van de tiener, Izz Ad-Din, veroordeelden het IDF voor de schietpartij en beweerden dat hun zoon het huis had verlaten om wat gedroogde goederen bij de winkel op de hoek -  niet ver van de moskee - te kopen.

Verhagen: Laat Iran maar betalen voor Gaza
CDA, PvdA en SP vinden dat ook Israël moet betalen voor de wederopbouw van de Gazastrook. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) zou hier tijdens de Europese top volgende week op moeten aandringen
. Volgende week komt de Europese Raad in Brussel bijeen. De regeringsleiders praten dan onder meer over het geven van hulp aan Gaza. PvdA en SP vinden dat Verhagen namens Nederland Israël moet vragen ook een bijdrage te leveren. Beide partijen lieten dit vandaag weten tijdens een Kameroverleg ter voorbereiding op de Europese top.

Schuldvraag
'Het is normaal dat wie schade veroorzaakt, dat ook moet oplossen,' vindt PvdA'er Martijn van Dam. Ook Verhagens eigen partij, het CDA, vindt een bijdrage van Israël logisch. Maar Verhagen wijst er op dat het vragen om een bijdrage van Israël in feite betekent dat de schuld van de oorlog bij Israël wordt gelegd.

Beloften
'Wie is begonnen: Hamas of Israël? Waarom wordt het vernietigd en is dat moedwillig,' zo vroeg de minister zich vanmiddag af tijdens het overleg, meldt nieuwsdienst ANP. Bovendien zouden ook Iran - dat veel invloed heeft in de Gazastrook - en de Arabische landen hun portemonnee moeten trekken. Volgens Verhagen hebben veel Arabische landen wel toezeggingen gedaan, maar is het voorlopig bij beloften gebleven.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.