2 Ijar 5781 | 13 april 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Palestijnen willen 2,2 miljard euro voor wederopbouw
Publicatiedatum: donderdag 26 februari 2009 Auteur: Maartje Willems | 1.382 keer gelezen
Chamas, Gaza, Operation Cast Lead, Palestijnse Autoriteit [PA], Amnesty International »

De Palestijnse premier Salam Fayyad wil 2,2 miljard euro van de internationale gemeenschap voor de wederopbouw van de Gazastrook. Dat heeft Fayyad vandaag gezegd, tijdens een persconferentie in Ramallah. Maandag wordt een grote donorconferentie gehouden in Egypte.

Premier Fayyad gaat met president Mahmoud Abbas, beiden van de Palestijnse partij Fatah, naar de bijeenkomst in Egypte. De Verenigde Staten hebben al ruim zevenhonderd miljoen euro toegezegd en Saudi-Arabië wil  achthonderd miljoen euro geven aan de wederopbouw.

Lastig
Israël en Egypte houden de grensovergangen van en naar Gaza gesloten, wat wederopbouw bemoeilijkt. Zolang Israël nog wordt beschoten vanuit de Gazastrook is het niet waarschijnlijk, dat die blokkade wordt opgeheven. Fatah verwacht geen problemen met de wederopbouw, zolang ze hun miljarden maar krijgen en Israël en Egypte de grenzen openstellen.

Macht
De Palestijnse terreurbeweging Hamas nam in juni 2007 de macht in de Gazastrook. Tijdens het afgelopen conflict met Israël ontvoerde, martelde en bedreigde de moslimextremistische beweging tientallen politieke tegenstanders tijdens, bleek onlangs uit een rapport van Amnesty International. Fayyad noemt een machtsdeling met Hamas in de Gazastrook ook als voorwaarde voor wederopbouw.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.