21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Toename antisemitisme EU 02-mrt-2009/10-mei-2009
Publicatiedatum: maandag 02 maart 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 2.212 keer gelezen
Redactie, Operation Cast Lead, Antisemitisme buitenland, Sjoa (Holocaust), Toulouse »
Geweld tegen joden Europa neemt toe
Aanvallen op joden en brandstichtingen bij joodse bijeenkomsten lijken toe te nemen in Europese steden sinds Israël de aanval op Hamas heeft geopend in de Gazastrook. Dergelijke incidenten hebben zich voorgedaan in Frankrijk, Zweden, Denemarken, Groot-Brittannië en België.

Deze antisemitische incidenten in de Europese Unie (EU) - variërend van fysiek geweld tot vandalisme en belediging - is sinds december zorgwekkend sterk gestegen. Dat blijkt uit een voorlopig rapport van het Agentschap voor Grondrechten (FRA) in Wenen, dat onderzoek deed in negentien EU-lidstaten.

Toulouse
Maandagavond is met een brandende auto de deur geramd van een synagoge in Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk. In het gebouw was een groep mensen aanwezig om een cursus te volgen, maar niemand raakte gewond. De schade aan het gebouw bleef beperkt tot een geblakerde deur.


In het Zweedse Helsingborg werd maandag een bijeenkomst van joden verstoord toen iemand een raam vernielde van het gebouw waar de bijeenkomst plaatsvond en een brandend voorwerp naar binnen gooide. Reddingswerkers waren op tijd ter plaatse en konden het vuur in bedwang houden.

Afgelopen woensdag werden in de Deense stad Odense in een winkelcentrum twee Israëliërs neergeschoten. De slachtoffers verkochten haarlotions en dergelijke. Zij waren de dagen daarvoor al herhaaldelijk lastig gevallen. De politie arresteerde in verband met de schietpartij een 27-jarige Deen van Palestijnse afkomst.

In Groot-Brittannië vielen de afgelopen week twintig tot vijfentwintig antisemitische incidenten te noteren. Daarbij was een poging een synagoge in Noord-Londen in brand te steken. Volgens de Britten staan de incidenten in relatie met het geweld in de Gazastrook. De regering in België heeft de politie gevraagd extra alert te zijn nadat recente pro-Palestijnse demonstraties uitdraaiden op geweld waarbij vele arrestaties werden verricht. Een brievenbus bij een huis van joden in Antwerpen werd in de brand gestoken.

Premier van Frankrijk Nicolas Sarkozy zei dinsdag geen gewelddadigheden te tolereren die in verband staan met de toestand in de Gazastrook. Maandag sprak de minister van binnenlandse zaken Michèle Alliot-Marie al met belangrijke personen van joodse en islamitische groepen in de hoop om de nationale eenheid te bewaren. Frankrijk heeft de grootste joodse en islamitische gemeenschap in West-Europa. In het verleden laaide antisemitisch geweld nog wel eens op als de spanningen in het Midden-Oosten hoog waren. In 2002 verlieten zo'n 2300 joden Frankrijk, omdat ze zich er onveilig voelden.

Grote zorg
Het is reden voor grote zorg,' zegt directeur Morten Kjaerum van het agentschap. ‘Iedereen heeft het recht om zich veilig en beschermd te voelen, ongeacht geloof of etnische afkomst.'De afgelopen twee jaar daalden de uitingen van jodenhaat juist. Maar sinds de oorlog in het Midden-Oosten tussen Israël en Hamas laaide het antisemitische sentiment weer op.

'Boze moslims'
Het FRA ziet ook een verandering in de beeldvorming rond antisemieten: ‘Er is een verschuiving waarneembaar van de "extreemrechtse skinhead" naar de "boze jonge moslim" en "linkse antiglobalist",' staat in het rapport. Het agentschap zegt gehinderd te worden door de onvolledigheid van data. Het FRA baseert haar cijfers gedeeltelijk op meldingen van organisaties, zoals het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Anne Frankhuis in Nederland.

Jodenhaat
Eerder meldde elsevier.nl op basis van voorlopige cijfers van het CIDI dan de jodenhaat in Nederland 'fors' was toegenomen sinds de oorlog in Gaza. Het aantal antisemitische incidenten steeg met een vergelijkbare snelheid als tijdens de oorlog in 2006 tussen Israël en Hezbollah, toen de jodenhaat met 64 procent steeg.

Antwerpen
Vier Joden zijn 4 maart in Antwerpen slachtoffer van agressie geworden. De slachtoffers werden geslagen met een staaf. De incidenten vonden plaats in de gemengd Joods-Arabische wijk Borgerhout. De slachtoffers, allen vrome Joden en daardoor uiterlijk als zodanig herkenbaar, zijn  tussen 20.10 en 20.30 uur aangevallen op straat. Volgens de politie gaat het om vier afzonderlijke incidenten op verschillende plaatsen in de wijk.

De ernstigste verwondingen liep een 62-jarige man op die een dubbele armbreuk overhield na een slag met een ijzeren staaf. In diezelfde straat was de dader even daarvoor met de staaf in de hand een 28-jarige fietser achterna gehold. De jongeman kon ontkomen.

Volgens een woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties hebben alle slachtoffers aangifte gedaan, onder meer wegens racisme. De dader zou, volgens de woordvoerder Allah Akbar, Jahud ("Allah is de grootste, jood,) hebben geroepen, terwijl hij hen aanviel.

Begin januari werd brand gesticht in een woning van een Joodse wijkbewoner. Sinds de Gaza-operatie is het verbale geweld sterk toegenomen (zie week 2 en onderaan dit bericht). Het is nu voor het eerst dat ook fysiek geweld is gepleegd. De vier slachtoffers zijn Belzer chassidiem: Chaim Yitschak Singer, Hershel Friedman, Shlomo Moskowitz en Shmuel Avraham Friedman.

Regeringslid van Belgie
De Franstalige gemeenschapsminister van Cultuur mevrouw Fadila Laanan doet mee aan een facebookgroep waarvan een boycot van Israëlische producten de bedoeling is. Het is echter schokkend om te moeten vaststellen dat deze Faceboekgroep  een citaat van Hitler laat volgen om de actie te verantwoorden. Nu kan niet iedereen alle citaten van Hitler uit zijn hoofd kennen maar het citaat heeft niet alleen een dermate antisemitisch karakter dat het vanop kilometers afstand als dusdanig herkenbaar is en elk weldenkend persoon  daarvan zou schrikken maar er staat ook nog de naam van de auteur bij.

Voor alle duidelijkheid hier het citaat waarvoor deze 'dame' tekent:
Ik wou alle Joden over de hele wereld elimineren maar heb er een paar overgelaten zodat je kan zien waarom ik ze wou uitroeien"
Adolf  Hitler

De ervaring leerde Joods  Actueel  twee dingen:

  1. ten eerste dat een screenshot van dergelijke publicaties geen overbodige luxe is en de redactie heeft die dan ook in haar bezit en
  2. ten tweede: hierover is het laatste woord nog niet gezegd.

Dat er meer West-Europese politici met sterke antisemitische neigingen rondlopen, was duidelijk toen de Vlaamse minister Bert Anciaux  de slachtpartij op de crèche in Dendermonde met de oorlog in Gaza vergeleek. Ondanks zijn demonisatie van Israel verontwaardiging binnen de Belgische regering opriep, is dit geen alleen staand feit. Noch die van Fadila Laanan. Zo heeft Arutz Sheva vorige maand nog gemeld dat Sergei Kirichenko, een voormalig parlementslid , gebruikte de recente Israelische anti-terroristische Operatie Cast Lead  in Gaza als een springplank om een antisemitische campagne tegen de Joodse burgermeester van Kherson, Vladimir Vasilevitch Saldah, te organiseren. Op de plaatselijke radio riep hij leuzen als:

"zoals in Gaza waar zij vrouwen en kinderen vermoorden, zo vernietigen zij de Slavische bevolking van binnenuit",
"Joden zijn verraders. Zij hebben ons verraden, zij stelen onze rijkdommen en hebben ons in hun macht... zij verzinnen manieren om de Slavische bevolking middels genocide uit te roeien".

"De Joden waren de enige die rijker werden terwijl de rest lijden... dit is de reden waarom ons leven in Kherson zo slecht is. Waarom worden wij iedere dag bestolen? Waarom hebben wij geen vrede?"
 "De Joden denken dat de Oekraïners een minderwaardig ras is zodat wij hen moeten bedienen, waardoor zij criminele activiteiten ondernemen die een andere natie niet durft te doen."

Schotland
Moslimleiders van Edinbrough (Schotland) hebben hun Joodse broeders hulp aangeboden met het bewaken van de plaatselijke synagoge, die in dienst staat voor 700 Joden, omdat de synagoge een doelwit van antisemitische aanvallen is geworden.

Ken Imrie, voorzitter van de Schotse Islamitische Stichting, schreef aan rabbijn David Rose over "walging en gruwel" nadat de ramen van de synagoge ingegooid waren. "Wij vertrouwen dat u over geschikte veiligheidsmogelijkheden beschikt... Mocht dit niet het geval zijn, dan bieden wij u aan dat wij hoogst persoonlijk de synagoge bewaken..."

"Ik wil dat u weet dat de Moslimgemeenschap volledig achter u staat en dat deze vandalisme walchelijk en afschuwelijk is. Het vernielen van ieder gebouw is fout, maar dat het hier om een gebouw gaat waar erediensten worden gehouden, maakt de misdaad nog gruwelijker."

De twee mannen van 17 en 22 die verdacht zijn, pleitten op de aanklacht schuldig. 8 april zal de rechtszitting plaatsvinden. Het vandalisme van laatste week is een onderdeel van de stijgende antisemitisme sinds de militaire operaties van Israël in Gaza. Mark Gardner, een woordvoerder van de Community Security Trust, zei woensdag dat de afgelopen weken een groeiend aantal  antisemitische incidenten is voorgevallen.

De Joodse gemeenschap van Edinbrough was een toevluchtsoord voor vluchtelingen van Nazi Duitsland.

Antisemitisme aan de toonbank van Noorse supermarkt
Arutz Sheva meldde dat  antisemitisme op een subtiele en minder subtiele wijze in Noorwegen toeneemt. De bron van Arutz Sheva is Bennet Esptein van de "Cleveland News".

Managers van een aantal supermarkten hebben aan de klanten  sjoege geven mbt de Israëlische oorsprong van sinaasappels en andere Israëlische producten die in de supermarkten te koop zijn. Deze initiatief is genomen om anti-Israëlische klanten te helpen Israëlische producten te vermijden. De managers ontkennen dat het uit antisemitisme motieven gebeurd is.

Het is niet toevallig dat de Noorse beweging "Boikott Israel I" nu zeer actief is mensen te informeren om Israëlische producten te boycotten. Ook is het niet toevallig dat een aantal vakbonden weigeren om ingevoerde producten uit Israel te behandelen. Bovendien heeft de Noorse Partij van de Arbeid voor de Jeugd een demonstratie tegen Israëlische deelneming aan de Eurovisie Songfestival georganiseerd.

Noorwegen staat bekend om haar vrijheid voor de Neo Nazi's en vanaf de jaren dertig vorige eeuw een toevlucht voor Europese antisemieten die in vrijheid hun ziekelijke ongerief over de Joden konden uiten. Vorige eeuw hebben vele van hen de Duitse Nazi's gesteund, terwijl weer vele andere Noren tegen hen verzetten.
De huidige een na grootste grootste partij in het parlement van Noorwegen is een extreme groep die zich o.a. tegen het Joodse ritueel van besnijdenis verzet.

Slechts 30 van alle Noorse Pre-Sjoa' gemeenschappen leven nog in Noorwegen. Het grootste deel, ongeveer 1500 Joden, leven in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen.

Frankrijk vreest voor de antizionistische kandidatuur
Franse beambten proberen de razende antizionistische en Jodenhatende acteur Dieudonne M'Bala M'Bala voor een kandidatuur in de juni geplande regionale verkiezingen van het land te verbieden. De komiek is ten minste vijf keer voor uitspraken zoals "herdenkingspornografie" - verwijzend naar Joden - beboet. Dit meldde Arutz Sheva vorige week. Ook wakkerde hij vorige week wederom haat tegen Joden aan.

De politieke partner van Dieudonne is Alain Soral. Hij werd vroeger met Jean Marie Le Pen van de uiterst rechtse Nationale Front geassocieerd. Daar werd antisemitisme en ontkenning  van de Sjoa' (Holocaust) gepreekt. Claude Gueant, Hoofd van de Staf van president Nicolas Sarkozy, vertelde dat Dieudonne een antisemiet en erg hatelijk is. Gueant wilt kijken wat de mogelijkheden zijn om Dieudonne van deelneming te bannen. Dieudonne reageerde: "Gueant is een goede strijder voor de Zionistische  lobby." Soral voegde daar aan toe: "Het is schandalig. Hetgeen hij zei en waar hij zei - nota bene op een Joodse radiozender voor één gemeenschap  - toont aan dat hij zich door de Joods lobby van Frankrijk laat leiden".

De 43 jarige komiek Dieudonne - die eens antiracistisch was en zelf gekleurd is - is sinds 1997 hoofd van een partij waarmee hij ook probeert in de EU een politieke plek te bemachtigen. Onlangs deed hij de flatteuze uitspraken dat Joden "de grootste oplichters" zijn, die "de slechtste van iedereen" zijn "omdat zij de eerste waren". Op een rechtstreeks televisieoptreden verkleedde hij zichzelf als een Chareidi  (zeer religieuze Jood) die de Hitler groet deed. Hij kreeg drie jaar geleden een boete van bijna $10.000 omdat hij een bekende Joodse televisiepersoonlijkheid voor een geheime donor van de "kindermoordende Israëlische leger" uitschold. Joden vormen volgens deze man de Franse maffia "die controle over de Franse politiek willen hebben".

Tijdens een recente optreden, met Le Pen in het publiek, nodigde hij een Holocaustontkenner op het toneel uit ter ere van zijn 80ste verjaardag. Enkele weken daarvoor bood  Dieudonne aan de Holocaustontkenner, de academicus Robert Faurisson, een "prijs voor defecte aanpassing en onbeschaamdheid" aan. Deze prijs werd door een - in concentratiekampuniform met gele ster en al - verklede assistent overhandigd.

Dieudonne heeft tijdens de Tweede Libanonoorlog ontmoetingen met terroristen van Chizbollah gehad.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.