19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Operatie Cast Lead: Israël blijft werken aan vrijlating Gilad Schalit
Publicatiedatum: maandag 16 maart 2009 Auteur: De Redactie | 1.695 keer gelezen
Chamas, Gaza, IDF, Gilad Shalit, Jeruzalem [Al-Quds], Al-nakba, Operation Cast Lead, Eenheidsregering , Tweestatenoplossing »
De Israëlische premier Ehud Olmert heeft maandag de deadline voor vooruitgang in de onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van onder meer de Israëlische sergeant Gilad Schalit met een dag verlengd.

Olmert gaf zijn onderhandelaars in Caïro 24 uur extra, in de hoop dat alsnog een akkoord tot stand kan worden gebracht, zei minister Rafi Eitan voor de Israëlische Radio.

Olmert stelde aanvankelijk een deadline voor zondag middernacht. Namens Israël wordt in Caïro onderhandeld door het hoofd van de geheime dienst Shin Bet, Yuval Diskin, en de ervaren onderhandelaar Ofer Dekel. Voor Hamas zou de commandant van de militaire vleugel, Ahmed Jaabari, in Caïro zijn. Jaabari was nauw betrokken bij de ontvoering van Schalit en diens gijzeling.

Vooraanstaande bronnen op het Israëlische ministerie van defensie zeiden dat Israël bereid is tot de vrijlating van ruim duizend Palestijnen. Er zou onenigheid zijn over een klein aantal van hen. Israël zou eisen dat een aantal na vrijlating in ballingschap gaat, omdat het bang is dat zij de gewapende strijd na vrijlating voortzetten. De familie-Schalit richtte vorige week een protesttent op bij de ambtswoning van de premier om hem onder druk te zetten. Schalits broer Yoel zei maandag dat de regering de familie niet bijpraat.

Het imago van Olmert zou door de vrijlating van Schalit aanzienlijk verbeteren. De ontvoering van Schalit vond plaats in juni 2006, kort nadat Olmert het premierschap had aanvaard. De gijzeling drukte een groot stempel op zijn regering. Olmert wordt hoogstwaarschijnlijk opgevolgd door Likudleider Benjamin Netanyahu. Diens minister van buitenlandse zaken wordt mogelijk de 'extreem'-rechtse Avigdor Lieberman. De kans op vrijlating van Schalit en Palestijnse gevangenen wordt met het aantreden van dit duo niet groter.

Tijdens de coalitieregering van premier Olmert is Lieberman uit de coalitie gestapt, nadat de regering gevoelige onderwerpen bespreekbaar wilden maken zoals een verdeeld Jeruzalem, definitieve grenzen van een Palestijnse staat en de rechten van de Palestijnse vluchtelingen.

Clinton: Palestijnse coalitie moet Israël erkennen
Mochten de besprekingen tussen Fatah en Hamas een coalitieregering opleveren, dan zal die Israël moeten erkennen.
Anders zullen de Verenigde Staten de toezegging van 900 miljoen dollar voor Gaza herzien.

Dat heeft VS-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton laten weten aan president Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit. Clinton zei Abbas dat het Amerikaanse Congres de financiering van het herstel van Gaza zal weigeren als een eventuele coalitie van Fatah en Hamas niet het bestaansrecht van Israël erkent. Ook dient geweld te worden afgezworen.

Fatah en Hamas voeren momenteel besprekingen die bedoeld zijn om de betrekkingen tussen beide Palestijnse facties te herstellen. Twee jaar geleden nam Hamas met geweld de macht over in de Gazastrook. Fatah werd gedwongen uit te wijken naar de Westelijke Jordaanoever. De Obama-administratie is onvermurwbaar in handhaving van de boycot van Hamas. Twee weken geleden zei Clinton dat het opheffen van de boycot schade zou toebrengen aan het streven naar vrede in de regio.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.