23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hoop op doorbraak in zaak-Shalit vervlogen
Publicatiedatum: woensdag 18 maart 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 1.806 keer gelezen
Gilad Shalit, Redactie, Gevangenenruil, Vrijlating terroristen »
De hoop op een spoedige doorbraak in de zaak van de gegijzelde Israëlische soldaat Gilad Shalit is vervlogen. Dat komt doordat Hamas haar eisen op het laatst hoog heeft opgeschroefd, zo blijkt uit een verklaring van premier Olmert die maandag werd vrijgegeven.

Olmert trad met de verklaring naar buiten na de terugkeer van de onderhandelaars Yuval Diskin  (chef van Shin Bet)en Ofer Dekel. Zij voerden twee dagen lang marathongesprekken in Caïro over een gevangenenruil.
Volgens de verklaring kwam Hamas terug op eerdere afspraken die het afgelopen jaar na moeizame onderhandelingen waren bereikt. De nieuwe eisen van Hamas worden "extreem" genoemd. In de verklaring van Olmert wordt eraan toegevoegd dat Israël "genereuze tegemoetkomingen"in de laatste ronde van de gesprekken heeft gedaan.

De Arabische krant Al Hayat meldt op basis van Palestijnse bronnen dat Ahmed Ja'abari achter de nieuwe eisen zit. Hij wordt al lange tijd door Israël gezocht. Hij zou een van de weinige leden van Hamas zijn die weten waar Shalit wordt vastgehouden. Olmert heeft verklaard dat de kloof tussen Israël en Hamas te groot is om nu nog te worden overbrugd. Hij laat de kwestie om die reden over aan de volgende regering.

De genereuze toegemoedkoming
De genereuze toegemoedkoming van Israel bevatte het plan om meer dan 300 terroristen, inclusief terroristen die complete moordaanslagen hebben uitgevoerd, voor Shalit te ruilen. Vele onder hen zijn oorspronkelijk vanuit een andere land in het MO die in Israel terecht zijn gekomen.

Olmert beschuldigt de weigering van Hamas als "onwillenheid" om tot een overeenkomst te komen. Helaas moest hij deze vreselijke uitkomst aan de ouders van Shalit vertellen. Hij zei dat Israël het enige land in de wereld is die veroordeelde terroristen de vrijheid zou geven in rul voor een soldaat. "Nochtans", voegde de Eerste Minister toe, "Wij zullen niet akkoord gaan om meer gevangenen van de Hamaslijst vrij te laten". Hamas eiste naast die ruim 300 terroristen nog eens 120 nog zwaardere jongen die een gevaar voor de nationale veiligheid van Israel vormen.

Hamas bracht een verklaring uit die stelt dat Israël verantwoordelijk is voor - op de laatste moment - het veranderen van de lijst van terroristen. Hamas beambte Salah Al-Bardawil verklaarde dat Israël probeerde 'het verzoek van Hamas te vermijden". Eerste Minister Olmert zei dat er nog steeds inspanningen gemaakt worden om tot een overeenkomst te komen.
De extra gevaarlijke terroristen zijn onder andere verantwoordelijk voor de aanslagen op de Hillelrestaurants in Jeruzalem en het oude busstation in Tel Aviv. Naast de naamloze bovengenoemde terroristen, staan ook de volgende namen op de geëste verlanglijst van Hamas:

  1. Abbas al-Sayyed, die achter de zelfmoordaanslag in Netanya zat. Deze aanslag eistte 29 Israelische slachtoffers op,
  2. Abdullah Al-Barghouti, die 67 keer levenslang heeft gekregen voor het uitmoorden van 66 Israeli's en het verwonden van honderden anderen,
  3. Ibrahim Hamid, die een aantal moorzuchtende aanvallen plande dat ruim 60 Israelische levens opeiste en
  4. Ahmed Saadat, hoofd van de PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) die voor het voorbereiding van de moord van de Israelische minister van Toerisme, Rechavam Ze'evi, bij het Hyatt Hotel in Jeruzalem in 2001 werd veroordeeld.

Komende regering van Netanyahu zullen de onderhandelingen namens Israel oppakken.  

http://dogood.aish.com/gilad/

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.