19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Controleposten buitenwerking houden of weer in gebruik nemen? Weer een terroristische aanslag verijdeld
Publicatiedatum: vrijdag 27 maart 2009 Auteur: Redactie | 1.804 keer gelezen
IDF, Veiligheidsmuur en Checkpoints »

Voor de tweede keer binnen een week is een terroristische aanslag verijdeld, meldt Arutz Sheva gisteren.  Israelische beveilingsteam hebben een terroristische aanslag bij een belangrijke controlepost vlakbij Shechem in Samaria, dat onder PA-bewind staat, weten te voorkomen.

Het IDF meldde woensdagmorgen dat de soldaten drie  Arabieren, gebonden aan de PA, zijn gearresteerd omdat zij vlakbij de Bijbelse stad een bom droegen. De terroristen werden midden in een zoektocht naar na een vuurbomaanval op Israëlische burgers ontdekt. De vuurbomaaval gebeurde bij de nabijgelegen gemeenschap van Elon Mor'eh eerder op de avond. De terroristen droegen een noodwapen en een kaart van het gebied bij zich. Zij de planning om een aanval op IDF soldaten uit te voeren bekend. Zij werden naar veiligheidspersoneel gebracht voor verhoor.

Ondertussen, ten zuiden van Shechem, waren soldaten van de Givati Brigade van het IDF druk bezig met het afweren van een aanval die door een Arabier van de PA werd uitgevoerd. Hij smeet allerlei scherpen voorwerpen naar de militairen. Dit incident vond plaats aan de controlepost van Hawara, waar de soldaten noodgedwongen waren de aanvaller neer te schieten nadat hij verschillende waarschuwingschoten negeerden. De aanvaller, die niet ernstig gewond raakte, werd naar een Israëlische ziekenhuis gebracht.

Er zijn de laatste drie jaar ongeveer 100 veiligheidsincidenten - met een gemiddelde van minimaal een aanslag of een potentiële terroristische aanslag per 10 dagen - bij het Beit Iba controlepost vastgelegd.
Op 15 maart jl, bij het weghalen van een belangrijke controlepost, werden twee politiemannen door terroristen gedood. De nachtelijke aanval vond plaats op een eenzame weg vlak bij de Jordan Valley bij Masuah, 25 kilometer ten noorden van Jericho en 65 kilometer ten oosten van Tel Aviv. De politie denkt niet dat er enig verband is tussen het ontruimen van de controleposten en de terroristische aanslag. Zij hebben geen verklaring waarom de terroristen niet door Shechem gegaan zijn.
Kleine maand eerder werd ook een terrorist in de buurt van dezelfde controlepost  opgepakt. De man werd gearresteerd nadat de grenspolitie drie pijpbommen en een opslagplaats voor buskruit in zijn zak hadden vonden.

De vraag rijst nu op of de aanslagen wellicht komt doordat Israel bezig is met het ontruimen van controleposten. Immers, het ontruimen van controleposten is  al jaren een discussiepunt tussen de regering en de terroristische cellen. Zo werd afgelopen september een IDF soldaat neergestoken door een moslimterrorist. Het slachtoffer was gestationeerd bij de controlepost ten noorden van de Dodezee, vlakbij Jericho. De aanvaller stal vervolgens de wapens van de soldaat. Drie dagen dáárvoor heeft een Arabische inwoner van Samaria een negenjarige Joodse jongen verschillende keren gestoken. Het jongetje betrapte de terrorist met een aanslag. Deze wilde een huis van de Joodse gemeenschap van Itamar in de brand steken.  De terrorist kon uit de voeten komen.

De Almagor Terror Victims Organization veroordeelt daarom het ontruimen van controleposten in de bovengenoemde gebieden. Onlangs schreven zij de Eerste Minister Ehud Olmert dat het geen "goed gebaar" naar de PA is om vrije doorreis aan tienduizenden PAbewoners te bieden. Nog geen week later nadat de Bejt Iba controlepost was ontruimt, is er namelijk een zeer ernstige bomaanslag in Haifa verijdeld. Er had een catastrofe kunnen plaatsvinden als een oplettende voorbijganger niet de beveiliging had geroepen. "Het is belangrijk te vermelden dat de auto op het buitenste parkeerterrein geparkeerd stond en niet  ondergronds. Dit  betekent dat daar niet werd gecontroleerd door winkelcentrumbeveiliging," vertelde een politieagent aan de media. Professionals hebben vervolgens deze uiterst gevaar lijke 100 kilowegende autobom onschadelijk weten te maken.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.