23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
'Hamas doodt en verminkt tientallen tegenstanders'
Publicatiedatum: maandag 20 april 2009 Auteur: De Redactie | 1.427 keer gelezen
Fatach, Chamas, Mensenrechtenorganisatie HRW »

(Novum/AP) - De militante Palestijnse organisatie Hamas heeft tijdens en na de recente Gaza-oorlog minstens 32 politieke tegenstanders gedood en tientallen anderen verminkt. Dat heeft maandag Human Rights Watch (HRW) gezegd. Een Hamas-woordvoerder noemde het rapport onevenwichtig en zei dat Hamas bereid is klachten te onderzoeken.

HRW dringt er bij Hamas op aan een einde te maken aan willekeurige arrestaties, marteling en buitengerechtelijke executies. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de praktijken deels ten doel hebben de oppositie, zoals die van Fatah-aanhangers, de mond te snoeren. De schendingen maken de rechtshandhaving door Hamas ongeloofwaardig, aldus HRW.

Volgens HRW zijn tijdens de drie weken durende vijandelijkheden met Israël achttien Palestijnen door Hamas gedood. Veertien Palestijnen werden na de beëindiging van de oorlog, 18 januari, omgebracht. Daarnaast werden tussen 28 december en 31 januari 49 bewoners van de Gazastrook in de benen geschoten; van 73 mensen werden in die periode armen en of benen gebroken.
Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum sprak van een onevenwichtig rapport en ontkende dat Hamas politieke tegenstanders monddood maakt en vervolgt. Volgens Barhoum braken verdachten van collaboratie met Israël uit de centrale gevangenis van Gaza nadat die door Israëlische bombardementen was getroffen. Een aantal voortvluchtigen zou vervolgens zijn gedood door verwanten van hun slachtoffers - niet door veiligheidstroepen van Hamas.

Fatah meldde eerder dat veertien van zijn leden tijdens het Israëlische offensief in Gaza waren gedood. Ruim 160 zouden in de armen of benen zijn geschoten of mishandeld.
HRW heeft ook kritiek op de situatie op de Westelijke Jordaanoever, waar Fatah de dienst uitmaakt. Hamas-gevangenen zouden in gevangenissen op de Westoever bloot staan aan marteling. Er zou een gevangene zijn omgekomen; 31 klaagden over mishandeling.

Het HRW-rapport is gebaseerd op interviews met getuigen en slachtoffers, alsmede op rapporten van Palestijnse mensenrechtengroepen.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.