12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Joodse Wereldzaken en Interreligieus Zaken Departement : Geen Har Tsion-deal
Publicatiedatum: zondag 03 mei 2009 Auteur: Redactie | 1.248 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Heilige Plaatsen, Redactie »

Vertegenwoordigers van de Staat Israel en het Vaticaan hebben 30 april jl. een ontmoeting  gehad omtrent de fiscale onderhandeling en eigendomszaken die meer dan tien jaar bij veel Joden in Jeruzalem de gemoederen bezig houdt. Reacties van "geen paganisme op onze heilige plaatsen" of "waarom worden zulke berichten niet breeduit in de media vermeld? Als wij dit eerder hadden geweten, hadden we de vuilnisbakken in brand gestoken"  is slechts een greep van  de reacties van diverse verontwaardigde Israeli's afgelopen week.  

Ondertussen is donderdag jl. niets ondertekend. Hiervoor is een andere ontmoeting tussen Israel (Danny Ayalon; afgevaardigde van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en het Vaticaan (Pietro Parolin; Ondersecretaris van Staat voor Relatie) gepland en wel op 10 december a.s. In de aankondiging voor de volgende ontmoeting voor 10 december as, werd er verklaard dat de ontmoeting van 30 april  "in een atmosfeer van geweldige vriendschap, een geest van samenwerking en goede wens werd vastgehouden" plaatsvond en dat er "beduidende vooruitgang - op de vooravond van het komende en belangrijke bezoek van de Paus in Jeruzalem -  had geboekt". Men ging onderling wel akkoord om de onderhandeling tot 10 december op te schorten en er zullen iedere 1 á 2 maanden low-level bijeenkomsten gepland staan met als doel  "de gesprekken sneller te laten verlopen, zodat er sneller een overeenkomst zal plaatsvinden".

De onderhandelaars, die samen het Raad Bilaterale Permanente Werking Commissie vormen, hebben sinds 1999 geprobeerd de fiscale kwesties aangaande belasting van Kerkeigendom in Israël op te lossen. De Fundamentele Overeenkomst tussen de Vaticaan en Israël, ondertekend in 1993, bepaalt dat een consensus op deze kwesties binnen twee jaren moet worden bereikt. Inmiddels zijn wij 16 jaar verder. De vraag of het beheer van de kamer van het vermeende Laatste Avondmaal, - dat zich in het gebouw van het gaf van Dawid hamelech (Koning David) bevindt - al bijna opgelost is, wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontkend.  

Shmuel Ben Shmuel, Hoofd van de Joodse Wereldzaken  en Interreligieus Zaken Departement bij het Ministerie van de Buitenlandse zaken van Israël, vertelde aan Arutz Sheva: "De kwestie over het beheer over de twee ruimten boven het Graf van David is iets dat van tijd tot tijd weer te sprake komt, maar het is niet het onderwerp van deze onderhandelingen. Israël heeft geen tekenen vertoond om zijn volledige soevereiniteit over deze gebieden op te geven". Ondertussen zei Ayalon tegen Rabbijn Pesach Lerner, Uitvoerende Ondervoorzitter van Jong Israël, dat de kwestie eenvoudigweg niet van de tafel is.

Andere bronnen melden dat het Vaticaan het beheer over de kamer van het vermeende Laatste Avondmaal opeist en dat niet alleen: o.a. gebieden vlak bij het Kinneret Meer (Meer van Galilea) en o.a. ándere gebieden in Jeruzalem worden door de Kerk als eigendom geclaimd. Het voorstel - gedateerd uit 2005 - van het Vaticaan aan de Diaspora Jesjive - die Har Tsion beheert - is in het vorige berichtgeving te lezen onder het kopje van "Blauwdruk van een overeenkomst" (even doorscrollen). De niet misverstane woorden van het Vaticaan liegen er niet om.
Maar zoals dit bericht eerder heeft gemeld, Ministerie van Buitenlandse Zaken van Israel ontkent dit soort overeenkomst en geeft aan geen enkele intentie te hebben hier in akkoord te gaan.

Vorige week nog ondertekenden het Vaticaan en de Arabische Liga een overeenkomst in Rome. Dit met het oog op "om de samenwerking voor vrede, veiligheid en stabiliteit in het gebied te versterken en het intergodsdienstig dialoog te begunstigen". De overeenkomst werd 's morgens door Amr Moussa , de Secretaris-Generaal van de Arabische Liga en de "Minister van Buitenlandse zaken" van de Paus, Dominique Mamberti, ondertekend. Moussa werd na het tekenen van de overeenkomst in een privésetting door Paus Benedict XVI ontvangen.

Een Vaticaan Communiqué zei dat de overeenkomst "de verdere aandelen voor een samenwerking consolideert die tussen de Heilige Stoel en de Liga van Arabische Staten bestaat. Voornamelijk op politieke en culturele niveau. Dit ten gunste van vrede, veiligheid en regionale en internationale stabiliteit".

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.