25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Rabbi Sprecher: het getouwtrek over Har Tsion is een aderlating voor het Joodse geloof
Publicatiedatum: zondag 03 mei 2009 Auteur: Redactie | 1.431 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Heilige Plaatsen, Redactie »

De laatste dagen houden de onderhandelingen tussen de Staat Israel en het Vaticaan vele religieuze Joden en christenen bezig. Enerzijds krijg je te horen dat het gevaar vrijwel zeker geweken is, anderzijds hoor je vanuit het Ministerie dat niet alle opties van tafel zijn.

Professor Rabbi Sprecher Sjlita, decaan aan de Diaspora Jesjive, de jesjive die al tientallen jaren Har Tsion in beheer heeft, heeft vanavond ons persoonlijk zijn commentaar gegeven. Orthodox-Jodendom.nl belde hem op en vroeg om zijn reactie.

"De paus wil de kamer waar het Laatste Avondmaal heeft plaats gevonden graag in het beheer krijgen. De katholieken geloven dat wanneer er pelgrimstochten naar deze kamer georganiseerd kunnen worden, dit de terugkomst van JC zal bespoedigen. Ondanks dat het Vaticaan geen claim heeft op Har Tsion, beroepen zij zich op de historische waarde voor het christendom.
De Israëlische regering voelt er wel wat voor het beheer aan het Vaticaan overdragen in verband met de inkomsten die dit tot gevolg zal hebben. De regering staat echter onder druk van de religieus-Joodse wereld.

Zodra de overdracht plaatsvindt, heeft dit ook gevolgen voor onze jesjive. Momenteel zijn de kamers boven de graven van Dawid hamelech en Sjlomo hamelech in gebruik als slaapplaatsen voor onze studenten. Daarnaast kunnen wij het beheer over Har Tsion verliezen aan het Vaticaan. De jesjive zelf staat er los van.

Ondanks dit getouwtrek tot in den treuren door kan gaan, is dit is een aderlating voor het Joodse geloof, want na de Tempelberg en Machpelah staan wij nu misschien ook de graven van Dawid hamelech en Sjlomo hamelech af".

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.