23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Fatah en Hamas tot nu toe onverzoenlijk
Publicatiedatum: maandag 18 mei 2009 Auteur: De Redactie | 1.453 keer gelezen
Fatach, Chamas, Redactie, Eenheidsregering »

De verzoenings-gesprekken tussen Fatah en Hamas lijken vast te lopen. Maandenlang onderhandelingen van Palestijnse politieke leiders in de Egyptische hoofdstad Caïro hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Zaterdag ging een laatste ronde van start maar slechts weinigen geloven nog in een tastbaar resultaat. Deze week wees de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn trouwe bondgenoot Salam Fayyad aan als nieuwe premier. Dit tot woede van Hamas. "De benoeming laat de ware bedoelingen van Abbas zien", luidde het commentaar van Harnaswoordvoerder Fawzy Barhoorn in Gaza-Stad. Het afserveren van Fayyad was een van de harde voorwaarden van Hamas voor verzoening.  

Westelijke Jordaanoever
Het straatbeeld in Ramallah, hét Fatahbolwerk op de Westelijke Jordaanoever, wordt deze weken gedomineerd door posters van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Ze bevestigen dat Abbas de macht stevig in handen heeft. Ook lijkt een belangrijk deel van de bevolking achter hem te staan.   

Sinds anderhalf jaar deelt de Fatahpartij van Abbas de lakens uit in de autonome Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Oppositie wordt niet op prijs gesteld. Politici van de rivaliserende Hamas zijn daardoor niet zeker van hun vrijheid. Het gebeurt nog al eens dat de ordetroepen van Abbas een politieke tegenstander voor een tijdje achter de tralies laten verdwijnen, net zo goed als Hamas in de Gazastrook naar believen Fatahaanhangers oppakt en in het cachot opbergt.  

Abbas regeert per decreet over de Westelijke Jordaanoever. Het parlement is door hem naar huis gestuurd. Voor 1 februari zou hij  presidentsverkiezingen organiseren maar dat plan is kennelijk op de lange baan geschoven.  

Onderling wantrouwen
Tijdens de gesprekken in Caïro bleken de verschillen tussen Fatah en Hamas tot nut oe niet te overbruggen. Het onderlinge wantrouwen is groot. Fatah wil alleen met Hamas in zee gaan als het de controle over de Gazastrook opgeeft. Als tegemoetkoming zouden  Hamas-functionarissen dan deel mogen uitmaken van de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever. Bovendien moet Hamas het bestaansrecht van Israël erkennen binnen de grenzen van 1967. Er zijn weliswaar aanwijzingen dat Hamas daarover wil nadenken maar zeker niet als concessie aan Abbas. 

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.