11 Chesjwan 5782 | 16 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
MP Bibi Netanyahu in de VS: Bibi stond volgens de wereldpers ferm
Publicatiedatum: maandag 18 mei 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 1.522 keer gelezen
Vredesproces, Europese Unie, Verenigde Staten, Binyamin Netanyahu, 'Nederzettingen', Lieberman »
De plannen die de regering van Netanyahu heeft om het stagnerende vredesproces met de Palestijnen weer vlot te trekken, zijn niet alleen van belang voor de relatie met de VS maar ook voor die met de EU. De opwaardering van de betrekkingen met Brussel - een wens van Israël - hangt sterk af van vraag of Netanyahu bereid is een tweestatenoplossing te accepteren.

Maandag zal Netanyahu in Washington tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president Barack Obama uit de doeken doen hoe hij het vredesproces een nieuwe impuls denkt te geven. Hij heeft al laten weten dat hij de nadruk zal leggen op de economische ontwikkeling van de Palestijnse gebieden. Maar Obama zal daar geen genoegen mee nemen. Daarom wordt het bezoek gezien als een cruciaal moment voor de betrekkingen tussen Washington en Jeruzalem.  

Maar niet alleen de VS, ook de EU zal met meer dan gemiddelde belangstelling kennis nemen van de plannen van Netanyahu. Afgelopen week heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman al diverse Europese hoofdsteden (zoals Rome, Praag en Parijs) bezocht om zijn ambtgenoten bij te praten. Netanyahu heeft herhaaldelijk aangegeven dat onderhandelingen met de Palestijnen niet automatisch zullen leiden tot een soevereine Palestijnse staat. Dat is echter wel wat Brussel als voorwaarde stelt voor opwaardering van de betrekkingen. Israël zou die opwaardering graag zien en de EU gaf vorig jaar aan daar positief tegenover te staan. Maar nu neemt Brussel alsnog een grote slag om de arm. Half juni zullen de EU-landen beslissen of zij de samenwerking met Israël op politieke, economisch, sociaal en  justitieel gebied willen intensiveren. De EU is voor Israël de belangrijkste handelspartner.

Ondertussen bleef Israel vandaag krachtig en ferm tegen het verzoek van Barack Obama -  om de bouw van Joodse nederzettingen te stoppen en om de vrede in het Midden-Oosten te krijgen door de 'twee-staatsoplossing' te omhelzen -  staan.

"De combinatie van 'Israël' en 'ferm' is in het nieuws van de recente jaren ongewoon", verscheen in de Telegraaf van Londen. Franse nieuwsagentschap AFP berichtte dat het "eerste, intense gesprek" tussen de leiders die de "verschillene benaderingen op Iran en het Amerikaanse doel om een Palestijnse staat te vormen, bloot legde".

Het bureau karakteriseerde de opmerkingen van Netanyahu als 'bot' en schrijft over een "hartstochtelijke Netanyahu die zijn angsten - dat een nucleair Teheran een sterfelijke bedreiging voor Israël zou zijn - ten overstaande van de journalisten uit". Netanyahu zei daarnaast dat hij er klaar voor is om vredesgesprekken met de Palestijnen aan te gaan, mits de Palestijnen Israël als Joodse staat erkennen. Ook zei hij dat de Palestijnen een eigen bestuur moeten behouden, maar deed geen uitspraak over een onafhankelijke staat.
Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.