12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Baas Shin Bet: Met Hamas geen kans op vrede
Publicatiedatum: woensdag 20 mei 2009 Auteur: De Redactie | 1.131 keer gelezen
Chamas, Vredesproces, Mossad en Shin Beth »

Zolang Hamas de macht heeft in de Gazastrook is er "geen enkele kans op een effectief vredesproces". Dat verklaarde de hoogste baas van Shin Bet, Yuval Diskin, dinsdagochtend tegenover de commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie van het Israëlische parlement.  

De uitspraak van Diskin volgt een dag nadat premier Netanyahu de Amerikaanse president Obama op de hoogte bracht van zijn voornemen voor een nieuwe regionale vredesinspanning. Diskin sprak ter gelegenheid van de aanbieding van de jaarlijkse verkenning van Shin Bet, de Israelische inlichtingen- en veiligheidsdienst. Als er verkiezingen op de Westelijke Jordaanoever zouden worden gehouden, acht Diskin de kans aanwezig dat Hamas zou winnen. 

Veiligheidsbarrière  Diskin zei dat er geen noodzaak is om de bouw van de veiligheidsbarrière voort te zetten. Israël beschikt over een goed intelligentienetwerk en voldoende militaire capaciteit om aanvallen van terreurgroepen vanuit de Westelijke Jordaanoever te verhinderen. Hij waarschuwde echter dat Israël niet alle bevoegdheden op het gebied van antiterreuracties mag overdragen aan de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit. Het Israëlische leger is momenteel verantwoordelijk voor de meerderheid van de preventieve arrestaties. 

Hij prees de Egyptische veiligheidstroepen voor hun steeds grotere successen in het ontmantelen van munitieopslagplaatsen voor Hamas. Tegelijk waarschuwde Diskin voor de illusie van vrede en rust in de Gazastrook. "Hamas wil de rust alleen maar handhaven om tijd te winnen. Die heeft zij nodig voor versterking en verbetering van haar positie," zei hij. Diskin schatte het aantal smokkeltunnels onder de grens tussen Egypte en Gaza op 300.  

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.