11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Toename wereldwijde antisemitisme 23-mei-2009/16-jan-2010
Publicatiedatum: zaterdag 23 mei 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 3.091 keer gelezen
IDF, Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Boycot, Peilingen en Statistieken, Chevron, Peace Now, IsraĆ«lische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, islamitische fascisme »

New York: Aanslag verijdeld. ‘Bommen' geplaatst in synagoge
Vier mannen die woensdagnacht bommen plaatsten aan de voorgevels van een synagoge en Joods centrum werden ter plaatse  door de politie gearresteerd. "De arrestanten  wisten niet dat het nepbommen waren" aldus een politie woordvoerder tijdens een nachtelijke persconferentie naar aanleiding van de feiten. Het gaat om de synagoge Riverdale Temple in New York (website hier).

De autoriteiten zeiden dat een federale politieagent de groep wist te infiltreren en dat het FBI - die de vier al een jaar lang in de gaten hield - hen in hun auto kon arresteren voor ze konden wegvluchten. Judith Lewis, de geestelijke verantwoordelijke voor [red. FAQ-online: zeer liberale] Riverdale Temple, een van de twee geviseerde Joodse doelen, zei dat ze woensdagavond in de synagoge aanwezig was omdat er verschillende vergaderingen waren maar dat ze niets afwist van het drama dat zich buiten het gebouw afspeelde.

"Ik was in de gebedsruimte tot ongeveer halfnegen en ging dan naar de lobby waar ik twee mannen zag. Ik stond op het punt om hen te vragen het gebouw te verlaten toen deze twee politie-officieren hun legitimatiebewijs bovenhaalde . Vervolgens werd ik door hen op de hoogte gebracht van het ingrijpen van de politie en werd aan al de aanwezigen gevraagd om het gebouw langs een achteruitgang te verlaten" zei ze.  "Het leek goed gepland en de politie kende  blijkbaar op voorhand alle details van de gebeurtenissen buiten" aldus Lewis.

Politiefunctionarissen omschreven de groep als terroristen die in de VS waren opgegroeid en dat ze ook bij drie appartementsblokken verderop aan het Riverdale Joods Centrum ‘bommen' onder auto's geplaatst hadden. Hun bedoeling was om de explosieven vanop afstand tot ontploffing te brengen. In werkelijkheid ging het echter om namaakexplosieven die in een lab door FBI technici waren klaar gemaakt om het viertal te misleiden.

Volgens de politie waren de vier wraakzuchtig omwille van de oorlog van de VS tegen Afganistan maar staken ze ook hun haat voor Joden niet onder stoelen of banken.  Alle vier zijn ze geboren en getogen Amerikanen. Het kopstuk van de bende is de zoon van een Afgaanse immigrant en de drie anderen hadden zich tijdens hun verblijf in een gevangenis tot de islam bekeerd. Lokaal politicus Peter King zei tegen CNN dat de verdachten geassocieerd werden met een moskee in Newburgh.

Lewis zei "opgelucht" te zijn dat de autoriteiten de vier al die tijd al in de gaten hield. "De poltie heeft duidelijk efficiënt werk geleverd en met resultaat. Bovendien wisten ze te voorkomen dat er paniek uitbrak en dat de synagogebezoekers veilig de plaats konden verlaten".

Dit was al de tweede aanval op synagogen in Riverdale in enkele jaren. De conservatieve Riverdale synagoge werd eerder door islamistische extremisten aangevallen met molotovcoctails, die veroorzaakten toen slecht beperkte schade omdat de brandbommen van zelf doofden tegen de voorgevel. De beschuldiging tegen de mannen luidt tevens dat ze plannen hadden om met luchtafweerraketten miliaire vliegtuigen uit de lucht te schieten in de buurt van de militaire basis in Newburgh in de staat New York.

Brazilië: bomaanslagen synagogen in  verijdeld
Afgelopen woensdag heeft de Braziliaanse politie een bomaanslag van neo-Nazi's op ten minste twee synagoge in Porto Alegre kunnen verhinderen, meldt Arutz Sheva vrijdagmorgen. Inspecteur Paulo Cesar Jardim vertelde dat een "enorme tragedie"  is voorkomen.


Voorts vertelt hij dat deze neo-Nazi groep uit ongeveer 50 goed organiseerde en gevaarlijke criminelen bestaat. Hun doel is voornamelijk Joden en homoseksuelen te vervolgen met het oog om "de ras te zuiveren". Veertien leden werden gearresteerd en weer op borg vrij gelaten. Gedurende het onderzoek vond de politie zelfgemaakte bommen, messen en Nazi propaganda.

Henry Chmelnitsky, hoofd van de Joodse Federatie in Porto Alegre, waar de Joodse gemeenschap 13.000 Joden rijk is, is niet overdreven bezorgd. "Wij houden ons meer bezig met Ahmadinejad en zijn antisemitische meningen en Holocaust-ontkenning, die veel gevaarlijker voor onze gemeenschap is, [dan] een groep van radicalen," vertelde hij de Associated Press. Hoewel de gemeenschap meer op zijn hoede zou moeten zijn, voelt hij geen paniek. In de nasleep van de neo-naziarrestaties heeft de Joodse gemeenschap geen speciale veiligheidsmaatregelen uitgevoerd. Bewakers staan al langer op vrijdagavond en zaterdagmorgen bij de synagogeningangen.

Antisemitisme in Argentinië
Na de gewelddadige antisemitistische aanvallen tijdens een recente straatfeest, ontvingen twee synagogen in Buenos Aires in Argentinië bommeldingen.  De bommeldingen bleken vals. De Amaijai en de Nieuw Israelische Communitie synagogen, de twee synagogen die deze bedreigingen ontvingen, liggen beide in de Joodse buurt van Belgrano.

Aldo Donzis, president van de DAIA, een verbond van Joods-Argentijnse organisaties, gaf aan dat de antisemitistische incidenten in Buenos Aires tijdens Operation Cast Lead waren toegenomen en dat de nieuwe incidenten niets met de Gaza te maken heeft, maar gewoonweg uit anti Joodse overwegingen plaats vinden.

Nazi's salueren voor de Hebreeuwse Universiteit
De Studentraadverkiezingscampagne op de campus van Hebreeuws Universiteit in Jeruzalem zakte van niveau toen extreem linkse en communistische studenten hun arm verhoogde en een Nazigroet maakten. D
it meldt Arutz Sheva die door leiders van een Zionistische jeugdbeweging op de hoogte werd gesteld. De president van de universiteit - Menachem Megidor - wordt verzogd dat de universiteit actie tegen deze studenten zal ondernemen die van de verhoogde armgroet gebruikt hebben gemaakt. Amit Barak, de voorzitter van Im Tirtzu, schreef aan Professor Megidor dat de vertegenwoordigers van zijn campus-beweging de liedjes “Am Yisrael Chai” en “Jerusalem of Gold” zongen, terwijl twee vertegenwoordigers van de Campus for Us All Faction voor Im Tirtzu gingen staan en am public de verhoogde armgroet deden.

De centraal gematigde extraparlementaire beweging Im Tirtzu was werkelijk verbijsterd. “Dit overstijgt de grenzen van de ideologische discussies of confrontatie ... Alleen al hoe gemakkelijk die studenten het Nazisymbool uitte, met een volledige onverschilligheid voor de gevoelens van andere studenten en burgers, verdient een veroordeling". Barak ging verder zijn steun voor een wetsvoorstel uit in 2007 die het gebruik of dergelijke verbanden met van Nazisymbolen binnen onderwijs of in dergelijke historische context verbiedt, met de uitzondering in de voorgestelde wet die Nazisymbolen in de context van politiek protest toe zal laten om "als doel om tegen iedere vorm van racisme te protesteren”.

De wetsvoorstel was als reactie op de door conservatieve manifestanten die tijdens en na de in 2005 van Joden ontruimde Gaza Nazisymbolen gebruikten. 

Dode bij schietpartij in Holocaustmuseum Washington
Bij een schietpartij in het Holocaustmuseum in Washington is woensdag een beveiligingsbemabte doodgeschoten. De schutter, een 88-jarige neo-nazi, opende met zijn wapen het vuur op bezoekers van het museum. De dader raakte gewond. 

Dat heeft de politie in de Amerikaanse hoofdstad laten weten, meldde nieuwszender Fox News. CNN meldde aanvankelijk twee gewonden, maar Fox News meldt dat een beveiliger is overleden.

Evacuatie
Bij het vuurgevecht raakte de schutter ook gewond. Andere bezoekers werden snel geëvacueerd. De politie heeft de dader inmiddels gearresteerd. Het gaat om de 88-jarige James von Brunn, die banden heeft met racistische groeperingen.

Strenge maatregelen

Het herdenkingsmuseum voor de vele Joodse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen, staat in het centrum van Washington, ten zuiden van het Witte Huis. Sinds de opening in 1993 hebben dertig miljoen mensen het museum bezocht. Binnen en buiten het gebouw zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Alle bezoekers moeten door een metaaldetector lopen voordat ze naar binnen mogen en tassen en rugzakken worden gecontroleerd.

Obama's expredikant geeft Joden graag overal de schuld van
Obama's expredikant – de gekleurde antizionistische Jeremiah Wright – schoof onlangs de schuld van diverse omstandigheden in Joodse schoenen.
Dit meldt Arutz Sheva vanmorgen.

Deze predikant die Obama ooit getrouwd heeft en een hele inieme vriend van hem was, geeft voor de situaties zoals de oorlog in Gaza  (hij maakte met gemak gebruik van de woorden “etnische zuivering”), afwezigheid van de VS in Durban II en het belemmeren van afspraken tussen Obama en hemzelf de Joden de schuld. Deze klagezang liet hij onlangs in Daily News van Virginia horen. “Zij, die Joden, lieten hem niet met mij praten. Ik vertelde mijn jongste dochter dat hij vast over vijf jaar met me praat, wanneer hij een lamme eend is of over acht jaar wanneer hij zijn termijnen heeft uitgezeten” .

De hoofden van het staf van Obama en zijn vrouw zijn Joden.

De nieuwbrief van de Kerk van de Drie-eenheid van Wright omvatte eens een artikel die geschreven was door een Hamas leider. Deze stelde de vraag: "Waarom zou een Palestijn de monsterachtige misdaden die door de stichters van Israël werd uitgevoerd de voortdurende misvormde moderne apartheidsstaat moeten erkennen?”
In een andere artikel beschreef Wright Italianen als "knoflookneuzen". Ondanks Wright niet meer Obama's persoonlijke geestelijk leider is, quote het tijdschrift de linkse godsdienstige leider Jim Wallis: “Als jij wilt weten waar Barack zijn gevoel en retoriek vandaan haalt, kijk dan enkel naar Jeremiah Wright."

Obama koos Wright als zijn predikant nadat hij onder de invloed van zijn atheïstische ouders vandaan kwam. Hij schreef in zijn autobiografie toen hij voor de kerk van Wright koos, hij de geest van zwarte geschiedenis voelde en geschiedenis die zich door de kerkleider gedoceerd wordt.

Canada
Het Canadese Joodse Congres (CJC) trachtte de Canadese provincie Britse Colombia te dwingen om van hun website  een anti-Zionistische vraag - de "Load Bomb" - te verwijderen, meldt Arutz Sheva vandaag. De vraag illustreert hoe snel het anti-Zionisme binnen het onderwijsstelsel in Canada infiltreert, waardoor het herschrijven van geschiedenis kinderlijk eenvoudig wordt.  

Een vraag, ter voorbereiding van een geschiedenisexamen, werd op de website van de provincie geplaatst als onderdeel van een  oefentest. De leerlingen werden gevraagd de groep te identificeren die bij de volgende stelling zou passen: "Zij hebben gevochten om een vaderland terug te winnen, aangezien zij in 1948 er uit werden gezet. Sommigen hebben hun hele leven in vluchtelingenkampen moeten leven. Veertig jaar later weigert Israël hen nog steeds het recht als natie te mogen bestaan toe te kennen". De leerlingen konden vervolgens tussen de volgende antwoorden kiezen: "Joden", "Iranesen", "Egyptenaren" en "Palestijnen".  

De Regionale directeur van de CJC, Romy Ritter, wees erop dat in de gehele vraagstelling drie veroordelingen te lezen is, dat vanuit een eenzijdige inzicht is geschreven. Daarnaast is de vraag gebaseerd op een volledige geschiedkundige onnauwkeurigheid.

Na de klachten heeft de Minister van Onderwijs Margaret MacDiarmid de vraag direct van de site laten verwijderen.

Wederom een aanval op Joodse centra in New York
Ondertussen werd vorige week donderdag door de politie een Aziatische  jongen van vijftien en een
negroïde  jongen van zestien jaar in New York opgepakt nadat zij een grote swastika op de United Hebrew Centrum op East Broadway hadden getekend.

Vervolgens veroorzaakten die twee een rookbom, voordat zij hun opmars naar de Bialystoker synagoge op Willet Straat maakten. Daar aangekomen tekenden zij een tweede swastika en gooiden zij eieren tegen het gebouw.

De aanvallen gebeurden enkele dagen nadat acht Joodse kinderen in Williamsburg, Brooklyn verwond raakten nadat een inwoner uit een Latijns-Amerikaanse gedeelte van de straat naar hen een fles met gevaarlijke chemische stoffen toewierp. De aanval werd niet officieel als een racistische misdaad gekenmerkt.

Global Forum voor de bestrijding van antisemitisme
Het bericht ‘Moldavische priester vernielen de Menora en plaatsen een kruis' die wij van de week hebben gepubliceerd, is verre van een op zichzelf staande feit. Als we denken dat antisemitisme door toedoen van de Sjoa' is afgenomen, dan hebben we een verkeerde inschatting gemaakt. Zo stromen de laatste dagen berichten op diverse Israëlische mediasites zoals Arutz Sheva binnen die ons over wereldwijde antisemitisme berichten. Wereldwijd betekent niet alleen in Israel, in diverse Balkanstaten of in die geest. Wereldwijd is dus ook Nederland.

Minister van Informatie en Diaspora Yuri Edelstein waarschuwt dat wereldwijde antisemitisme ‘alive and kicking' is. Hij vertelde dat er geen dag voorbij gaat zonder dat er antisemitisme heeft plaats gevonden. Daarom vond afgelopen week in Crowne Plaza Hotel in Jeruzalem voor de derde keer de tweedaagse conferentie "de 2009 Global Forum voor de bestrijding van antisemitisme" plaats  waaraan 500 ministers, wetgevers, juristen, academici, en hoofden van Joodse en niet-Joodse organisaties uit meer dan 50 landen deelnamen. "Het doel van het mondiale forum is om coalities te formuleren en activiteiten te coördineren in de strijd tegen antisemitisme in al zijn vormen en tegen de de-legitimatie van Israël, met inbegrip van de oorlog over racisme en vreemdelingenhaat", zei Edelstein, die zijn voorzitterschap van deze conferentie deelt. "Wanneer de Joden in de wereld heden ten dagen in gevaar zijn en Israel onder herhaaldelijke beledigingen staat die aan de grenzen aan antisemitisme van de ergste soort tipt, is dit forum van essentieel belang", voegt hij er aan toe. Edelstein zei ook dat traditionele antisemitisme verschoven is naar politieke antisemitisme. Deze manifesteert zich in de internationale activiteiten tegen Israël. Ook citeerde hij Maarten Luther King die het anti-Zionisme met antisemitisme heeft vergeleken. Voor de rest van de speech kun je klikken op "tekst van Minister Edelstein"

Stel je voor dat Hitler een Facebook-account zou hebben... Dr. Andre Oboler richtte op de conferentie van het Global Forum zich volledig op de werkgroep getiteld "Anti-semitisme Online: Cyberspace en de media" voor de bestrijding van antisemitisme. Dr. Oboler, directeur van de Gemeenschap Internet Engagement Project, legde Arutz Sheva TV uit dat bekende websites  een decennium geleden door iedereen als antisemitisch zou worden ervaren. Vandaag de dag, met de verspreiding van internet, is het online-antisemitisme instaat ongemerkt de smet op de Joden binnen sociale netwerken oid. te verspreiden.

Peilingen omtrent antisemitisme in Israel
Het komt ook niet uit de lucht vallen dat tweederde van Israëliërs de buitenlandse media als antisemitisch ervaren waardoor er op Israel een negatief imago kleeft. Volgens het onderzoek van Prof. Avraham Tzion van het Ariel Universitair Centrum spreken wij over 88% die van deze mening zijn toegedaan.  Tweederde van de 500 ondervraagde Joden zijn van mening dat de inzicht van de buitenlandse verslaglegging oneerlijk en onredelijk is. Naast de campagnes van de PA en de slechte pr. van de Israëlische overheid, hebben de links georiënteerde Peace Now en B'Tselem volgens 64% van de ondervraagde Israëli's de imago van Israel niet goed gedaan. Zij hebben volgens 58% van de ondervraagden er aan meegewerkt dat de media de 'kolonisten' van Yesha (Judea en Samaria) 'nationalisten' noemen en dat zij bekend staan als 'rechts georiënteerd'.

Obama's populariteit kwam relatief laag uit. Dit als oorzaak van de negatieve indruk die hij bij de helft van de respondenten achter heeft gelaten.

De rechtsgeoriënteerde respondenten geven Obama en de linkse groeperingen de schuld aan de wereldwijde impopulaire status van Israel. De linksgeoriënteerde respondenten leggen de verantwoordelijkheid bij de kolonisten van de nederzettingen.

Een verrassende resultaat van de enquête was dat 18% van de Israëli's niet op de hoogte zijn van de juridische status van Judea en Samaria.

Antisemiisme vanuit de Israelische overheid?
Ondertussen gaat het de wereld compleet voorbij dat er geen Joodse religieuze muziek bij voornamelijke Joodse Machpela (graven van Adam, Chava, de aartsvaders- en moeders; behalve Rachel) in Chevron gedraaid mag worden. Al jaar en dag staat daar een klein stalletje waaruit Breslov-muziek uit de speakers klinkt en waar je daar versnaperingen, religieuze cd's dvd's en boeken kunt kopen. Maar afgelopen donderdag kwam daar een einde aan toen Ofer Ochana, bewoner van Kiryat Arba, onder dreiging van de politie werd ondervraagd en zijn muziek moest afgezet worden. Wanneer hij zijn - voor ons - vertrouwde muziek wederom door zijn speakers zou laten klinken, dan zal hij aangeklaagd worden. We mogen ons afvragen of hier sprake is van de welbekende antisemitisme vanuit de overheid. Tengevolge van deze maatregel heeft de Organisatie voor Mensenrechten in Judea en Samaria een brief naar regionale politiecommandant Itzik Rachamim stuurde die de titel "Selectieve ordehandhaving aangaande luidsprekers in de omgeving van Ma'arat HaMachpela" draagt.

Swastika's in omgeving Chevron
Twee dagen geleden berichtte Arutz Sheva dat de ruines van een historische synagoge in Samoa vlak bij Chevron met swastika's is besmeurd. Samoa is een dorp in de zuidelijke Heuvels van Chevron tussen Chevron en Sheva in. De Arabieren van Samoa zijn al sinds voor 1967 druk met hun terroristische aanslagen tegen Israël. Een rondleiding onder bescherming van het leger komt hoegenaamd niet voor.
De synagoge is in 1934 ontdekt en dateert uit de vierde eeuw na de gewone jaartelling. In de 8e eeuw, bij de aanvang van de islamitische overheersing, hebben de Joden Samoa verlaten. Moslims hebben naast de ruines een moskee gebouwd. Omdat de ruines als steun voor de aanliggende moskee dienen, is dat naar waarschijnlijkheid de reden waarom de moslims de ruines (nog) niet vernietigd hebben, zoals zij in de regel over al en nergens in Israel dit doen om de bewijslasten van een Joodse historie binnen ‘hun Palestina' weg te vagen.

Eens heeft de Aron Hakodesj op de plaats van deze ruinen gestaan.

Frankrijk
Deze week meldde de Telegraaf dat het antisemitisme in Frankrijk is toegenomen. De aanleiding is de sterke toename van het aantal antisemitische incidenten in de eerste negen maanden van dit jaar. Van januari tot en met september 2009 werden in Frankrijk 704 gevallen van tegen Joden gerichte voorvallen gemeld. Dat waren er 354 meer dan in dezelfde periode van 2008. 123 keer ging het om acties die tegen Joden of instellingen en gebouwen met een Joodse signatuur waren gericht. De rest waren bedreigingen. Vooral het aantal bedreigingen is sterk toegenomen.

De stijging is volgens Hortefeux voor een deel toe te schrijven aan de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Vooral de aanvallen van Israël begin dit jaar op de Gazastrook hebben sommigen tot antisemitische handelingen aangezet.

Oostenrijk
En zo is een rabbijn van Chabad een week geleden tijdens de Chanoeka-ceremonie door een moslim in Wenen aangevallen. Zijn vinger werd - toen de rabbijn zich tegen de moslim trachtte te verweren - door de moslim afgebeten. De moslim is opgepakt en de vinger van Rabbi Dov Gruzman werd in het ziekenhuis weer aan zijn hand bevestigd. "We zijn blij dat een dergelijke gebeurtenis zich heeft voorgedaan," zei de rabbijn. "Vandaag de dag, vanwege wat er gebeurd is, zijn we nu juist van plan het Chanoeka evenement groter aan te pakken. Wij maken in plaats van 50 700 sufganiot. Dit is ons antwoord op de aanval en het antisemitisme". Uiteraard kon de rabbijn dit - nog groter - evenement niet kunnen bijwonen. Hij lag nog steeds in het ziekenhuis om infectie te voorkomen.

Boycot vanuit Canada
We sluiten dit nieuwsartikel af met de vermelding dat de opgezette boycot op Israëlische producten in Canada een boemerangeffect heeft veroorzaakt. Juist door de opgezette boycotcampagne heeft geresulteerd dat MEC - Canada's Mountain Equipment Co -  meer Israëlische producten heeft verkocht dan de plannen waren. Uiteraard kon de bedreigingen van de anti-Israelgroepering naar kant van MEC moeilijk uitblijven. De Joodse Canadese Tribune meldt dat verschillende MEC winkels in heel Canada vorige week zondag een buitengewoon hoge omzet voor haar Israëlische producten heeft ervaren.

Dit is een herhaling van afgelopen arpil. Een anti-Zionistische groep trachtte bij een slijter in Toronto de wijnen uit Israel te boycotten door voor winkel heftig tegen Israel te protesteren. Het tegendeel werd werkelijkheid. Binnen enkele uren had de sleiter al zijn wijnen van  Carmel, Barkan, Golan Heights, Gush Etzion (Efrat), Binyamina, Baron, Segal Dalton verkocht!

Als men dan denkt: ‘is dit het?' Dan wijzen wij op het feit dat nergens in de media dag in dag uit, jaar in jaar uit, eeuw in eeuw uit, verhalen dagelijks de ronde doen dat Nederlanders an sich door moslims, linkse anti "Nederlanders"-groeperingen, etc worden gemolesteerd. Wanneer men denkt: "daar is toch geen aanleiding voor?" Heden niet. In het verleden wel...

Als de media alle dagelijkse antisemitistische aanvallen wereldwijd zouden verslaan, dan zou 24 uur per dag te weinig zijn. Echter een andere uitsterste door praktisch niet te verslaan is een andere uitsterste, waardoor iedereen het probleem van de antisemitisme systematisch onderschatten!

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.