11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Toename antisemitisme EU 24-mei-2009/23-jul-09
Publicatiedatum: zondag 24 mei 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 2.016 keer gelezen
IDF, Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Boycot, Bloedsprookje »
De burgemeester van de Roemeense badplaats Constanta

Rabbijn en leerlingen in Moldavië op een brute wijze aangevallen

Dit meldde Arutz Sheva vorige week. De rabbijn en zijn studenten van de Moldavische Joodse gemeenschap zijn afgelopen donderdag door een bende antisemieten op een gewelddadige wijze aangevallen, toen de rabbijn en zijn leerlingen tijdens hun trip in Pănăşeşti  wilden kamperen.  

Pănăşeşti  is een dik beboste omgeving dat ongeveer 30 kilometer van de Kishinev luchthaven ligt. De Roemeense grenzen van het Republiek Moldavië liggen in het westen, terwijl dit kleine landje verder omgeven wordt met de grenzen van Oekraïne.

De Federatie van de Joodse Gemeenschap van de CIS (voormalige Soviet Unie) zijn de slachtoffers door deze gewelddadige groep ook nog eens beroofd. Een groep van 8 of 9 jonge mannen van 16 tot 20 jaar vielen de kampeerders in hun slaap aan, sloegen hen in elkaar en stalen al het geld van de rabbijn, die hij voor de terugreis en om eten te kunnen kopen, in bewaring had. Het bedrag was ongeveer 300 euro. Rabbijn Israel Livshitz, die vreselijk werd toegetakeld, heeft deze aanval als antisemitisch ervaren. Want naast het lichamelijk geweld, hebben zij hem op een antisemitische wijze beledigd. Dit in bijzijn van zijn leerlingen. De Federatie was tevens niet zeker of de autoriteiten de bende op grond van haatmisdaad zal aanklagen. Een aantal van de vermeende bendeleden werd aangehouden en een onderzoek werd naar aanleiding van dit incident opgestart, aldus een federatiewoordvoerder.

Grote zorg voor een grootscheepse aanslag op Moslims en Joden
De Joodse en de Moslimgemeenschap in Groot Brittannië hebben geshockt gereageerd toen de politie met een recente waarschuwing hen erop heeft geattendeerd dat er een netwerk van uiterst rechtse extremisten actief zijn. Dit meldde Jerusalem Post vorige week
. De The Community Security Trust (CST), de organisatie die voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk tracht te waarborgen, zei dat de gemeenschap bewust is dat de racistische aanvallen van de Neo-Nazi's de laatste jaren flink waren toegenomen.

Communicatie Directeur van CST, Mark Gardiner, zei hierop: "CST heeft een aantal onderzoekingen, arrestaties en proefzaken waar neo-Naziterroristen betrokken zijn geweest met zorg bekeken en het is belangrijk dat we niet alleen op de al-Qaidaterreur gaan blindstaren, waardoor wij dit grote probleem ter zijde zouden leggen. Deze fanatiekelingen zijn opzoek naar een zogenaamde rassenoorlog en hebben zich voornamelijk op de Moslimgemeenschap gericht. Maar wij zijn allemaal in gevaar, dat heeft de recentelijk schietpartij in Washington's Holocaust Museum [red. zie Dode bij schietpartij in Holocaustmuseum Washington en dan naar beneden scrollen] wel bewezen."  

Zijn commentaar kwam het kielwater van belangrijke ordehandhavingoperaties in het Verenigd Koninkrijk -enkele weken geleden- toen de Counterterreur Eenheid een grote opslagplaats binnen vielen waar men raketlanceerinrichtingen, granaten en pijpbommen in beslag namen. Dit is de grootste vangst sinds de dagen van de IRA in 1990. Tweeëndertig mensen in het kader van het Akte van het Terrorisme werden gearresteerd. De ontdekking zorgde voor een grote angst  voor een rechtse aanval ten aan zien van Moslim- en Joodse doelstellingen. Beide gemeenschappen zijn gewaarschuwd zeer alert te zijn.

De Counterterrorisme Eenheid van Schotland Yard vreest overigens voor een dodelijke extreem rechtse terroristische aanval in Groot Brittannië.

Roemeense burgemeester in nazi-pak
CONSTANTA -  De burgemeester van de Roemeense badplaats Constanta heeft opschudding veroorzaakt door samen met zijn 13-jarige zoon in nazi-uniform in een modeshow mee te lopen.
Radu Mazare heeft zich de woede van joodse en pro-democratische groeperingen op zijn hals gehaald toen hij gekleed in een Duits uniform uit de Tweede Wereldoorlog op de catwalk verscheen. Zij willen dat de man wordt vervolgd. Het dragen van een nazi-uniform is bij wet verboden in Roemenië. Ter verdediging zei Mazare dat er geen hakenkruizen op het uniform zaten, terwijl er wel een hakenkruis te zien zijn geweest. Op het tonen van swastika's staat in Roemenië een maximale gevangenisstraf van drie jaar en de Roemeense antisemitisme-waakhond heeft het openbaar ministerie daarom gevraagd vervolging in te stellen tegen Mazare.

De burgemeester zegt zich bij de keuze voor het nazi-uniform te hebben laten inspireren door de film Valkyrie, die begin dit jaar uitkwam. In de film speelt Tom Cruise kolonel Claus von Stauffenberg, die op 20 juli 1944 samen met collega-officieren een mislukte aanslag pleegde op het leven van Adolf Hitler en die daarvoor werd geëxecuteerd. Mazare zou de swastika op zijn riem over het hoofd hebben gezien omdat die zo klein was.

Roemenië was tot 1944 bondgenoot van nazi-Duitsland en speelde ook een belangrijke rol in de Holocaust. Daarna sloot het land zich aan bij de geallieerden.

Europees Mensenrechtenhof: Israelboycot was discriminatie
De uitspraak van het Europees Hof voor Mensenrechten in Straatsburg, dat de burgemeester van het Franse Seclin terecht was veroordeeld wegens het oproepen tot discriminatie, is in de pers vrijwel onopgemerkt gebleken - misschien omdat het vonnis alleen in het Frans te vinden is.

De burgemeester had in 2002 eerst in de gemeenteraad en daarna op de website van de gemeente een boycot aangekondigd van Israelische producten, in het bijzonder vruchtensap. Hij legde daarbij onder meer uit dat hij dat deed wegens de 'Palestijnse genocide' die de toenmalige premier Ariel Sharon zou uitvoeren.

Een Joodse koepelorganisatie deed aangifte wegens discriminatie en het OM nam de zaak over. In een eerste rechtszaak in maart 2003 oordeelde de franse rechter dat dit geen discriminatie was omdat het niet tegen een specifieke persoon/groep was gericht.

Het OM ging in beroep: het deed niet terzake dat geen specieken personen/groepen werden genoemd, stelde het. De uitwerking van de boycot trof Israelische producenten en Israelische zakenmensen die zich bezighouden met de export, en sloot ze dus uit van de normale uitoefening van hun economische bezigheden wegens het feit dat zij deel uitmaken van het Israelische volk. De franse wet verbiedt dit: het is discriminatie. Het ging dus niet om wat de burgemeester had gezegd, maar om wat hij had gedaan.

De Franse Hoge Rechtbank ging daarin mee en merkte bovendien op dat een burgemeester niet het recht heeft een boycot in te voeren tegen producten uit een ander land: dat kan alleen de regering, en dan nog alleen in het kader van een uitspraak van de VN. En: een burgemeester mag zeggen wat hij wil, maar in het uitoefenen van zijn functie moet hij een zekere mate van neutraliteit betrachten. Een burgemeester bewaakt de gemeenschapsgelden en mag er niet toe aanzetten dat die volgens dicriminerende regels worden besteed. De burgemeester werd in hoger beroep veroordeeld wegens het aanzetten tot discriminatie en kreeg een boete van duizend euro.

Daartegen was de burgemeester in beroep gegaan voor het Europees Hof van de Mensenrechten: hij werd beknot in zijn vrijheid van meningsuiting, stelde hij. Die zaak heeft hij verloren met de uitspraak van 16 juli.
Het Mensenrechtenhof benadrukte dat hij niet was veroordeeld wegens het uiten van zijn politieke mening, maar wegens het aanzetten tot discriminerende handelingen.
Daarbij deed het er niet toe dat er geen specifieke personen waren genoemd. De boycot belemmerde Israelische producenten en handelaren in de normale uitoefening van hun beroep omdat zij deel uitmaken van het Israelische volk.
Bovendien heeft een burgemeester niet het recht tot het uitroepen van een boycot.

Twee dingen wogen zwaar mee in het vonnis: het feit dat hij handelde in zijn functie als burgemeester, en niet als privépersoon een mening uitte, plus de verklaring die hij op de gemeentelijke internetpagina had gezet, zonder de mogelijkheid voor een debat en een stemming.

Israël woedend over artikel in Zweedse krant
(Novum/AP) -
Israël en Zweden hebben woedend gereageerd op een artikel in de Zweedse krant Aftonbladet, waarin wordt gesuggereerd dat Israëlische militairen organen van door hen gedode Palestijnen hebben verwijderd.

In het maandag onder de kop 'Onze zonen worden beroofd van hun organen' verschenen artikel wordt impliciet een verband gelegd met de veronderstelde diefstal van organen van door het leger gedode Palestijnen en de recente arrestatie in de Verenigde Staten van een Amerikaanse jood wegens illegale orgaanhandel.

Het feit dat Aftonbladet, de grootste krant van Zweden, het verhaal publiceerde vormde in Israël voorpaginanieuws. Commentatoren trokken een vergelijking met de middeleeuwse beschuldiging aan het adres van joden, dat ze christelijke kinderen vermoordden voor hun bloed. Het hoofd van de Israëlische rijksvoorlichtingsdienst, Daniel Seaman, zei dat in het artikel met 'verachtelijke antisemitische thema's' wordt gespeeld. Bij het artikel staat een foto van een dode Palestijn met een operatielitteken op zijn torso. De foto is kennelijk genomen na een lijkschouwing. Bij het stuk staat ook een foto van Levy Izhak Rosenbaum, een vorige maand gearresteerde New-Yorker die ervan wordt verdacht een door hem van een Israëliër gekochte nier voor 160.000 dollar te hebben doorverkocht aan een Amerikaanse patiënt.

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken wilde woensdag niet zeggen of de regering een officiële klacht gaat indienen. Ministeriewoordvoerder Yigal Palmor zei wel dat het stuk 'zo schaamteloos racistisch' is en zozeer aanzet tot haatmisdrijven dat de autoriteiten stappen zouden moeten ondernemen. De Zweedse ambassade in Tel Aviv stelde dat de Zweden net zo geschokt en ontsteld zijn door het artikel als de Israëliërs. "We delen de door vertegenwoordigers van de Israëlische regering, de media en het Israëlische publiek geuite verontwaardiging", aldus de ambassade.

In het artikel worden slechts met hun voornaam aangeduide Palestijnen uit de Westoever en de Gazastrook opgevoerd. Ook komt een woordvoerder van het Israëlische leger aan het woord, die de beschuldigingen ontkent. In het stuk wordt gezegd dat de Israëlische overheid in 1992 wegens een tekort aan donororganen een campagne voerde voor orgaandonatie. "Terwijl deze campagne gaande was verdwenen er jonge Palestijnse mannen, die vijf dagen later werden afgeleverd in hun dorpen, dood en opengesneden", zo schrijft Aftonbladet.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.