18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël: geen beleidswijziging na rede Obama
Publicatiedatum: vrijdag 05 juni 2009 Auteur: De Redactie | 1.139 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Verenigde Staten, Binyamin Netanyahu, Tweestatenoplossing, 'Nederzettingen' »

(Novum/AP) - Israël zal geen gehoor geven aan de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama om alle nederzettingenbouw te staken in het gebied dat de Palestijnen opeisen voor een toekomstige staat.

Dat hebben regeringsfunctionarissen vrijdag gezegd. De regering blijft bij haar plan om nieuwbouw in bestaande nederzettingen op de Westoever toe te staan ter huisvesting van de groeiende bevolking daar, zeiden zij. 

Obama deed zijn oproep donderdag in een toespraak tot de moslims in de wereld, die over het algemeen goed werd ontvangen. In de officiële reactie die Israël donderdag gaf, werd de hoop uitgesproken dat Obama's woorden een 'nieuwe periode van verzoening' zullen inluiden, maar met geen woord gerept van de nederzettingen of andere punten van wrijving met de VS. De regeringsfunctionarissen zeiden dat Israël de komende weken wel 22 illegale nederzettingen op de Westoever zal ontmantelen. Maar Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben duidelijk gemaakt dat zij vasthouden aan een totale bouwstop en als Israël die wens aan zijn laars lapt is een serieuze aanvaring bijna niet te vermijden.

Premier Benjamin Netanyahu lijkt maar twee mogelijkheden te hebben. Ofwel hij sluit zich aan bij Obama's visie voor het Midden-Oosten, en riskeert een crisis in zijn rechtse coalitie, of hij verwerpt die visie en zet daarmee de relatie met Israëls belangrijkste bondgenoot op het spel. Netanyahu zal snel moeten beslissen, zei columnist Ben Caspit vrijdag in de krant Maariv: "Het is een 'ja' of een 'nee' tegen Obama."

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.