21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Netanyahu: een PA Staat als Andorra, kan een oplossing zijn
Publicatiedatum: donderdag 11 juni 2009 Auteur: Redactie | 1.757 keer gelezen
Fatach, Chamas, Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Al-nakba, Redactie, Gush Katif, Verenigde Staten, Binyamin Netanyahu, Tweestatenoplossing »
De Israelische Premier Benyamin Netanyahu heeft voor aanstaande zondag een speech gepland op de Begin-Sadad Centrum voor Strategische Studies (BESA) aan het Bar-IIan Universiteit. Deze speech zal volgens Arutz Sheva een officiele reactie zijn op de speech van Obama in Cairo vorige week. In deze speech zal Netanyahu aangeven dat hij er mee eens is dat er een oplossing voor de PA moet komen.

Zijn sterke voorkeur is om van de toekomstige PA Staat als het vrostendom Andorra in te richten. Door zijn isolement is Andorra afhankelijk van toerisme. Deze PA staat zal Gaza, Judea en Samaria behelsen; precies zoals de VS Israel heeft opgedragen. Dit zou betekenen dat een 23e Arabische staat in aantocht zou kunnen zijn. Dit betekent ook nog twee andere belangrijke zaken: de breuk met Kadima om samen een regering te vormen was onnodig en de onverzoenlijke relatie tussen Chamas en Fatah werkt niet echt aan aan de zogenoemde “Tweestaten Oplossing” mee. Een oplossing voor het laatste zou Gaza onder beheer van Chamas en Judea en Samaria onder beheer van Fatah kunnen betekenen.

Een PA Staat zoals Andorra inrichten genoot al een lange voorkeur van de Minister President. Al in 1997, toen hij voor het eerst Primier werd, had hij deze voorkeur duidelijk uitgesproken. Hij zei toen al: “zij stellen hun eigen zaken in werking. Zij hebben een eigen overheid. Zij kiezen hun eigen vertegenwoordigers. Zij maken hun eigen wetgeving. Zij heffen hun eigen belastingen. Zij stellen elk aspect van hun leven zonder interferentie van ons in werking. Het zal een eigen overheid hebben. Maar bevoegdheden dat bedreigend voor Israël kunnen zijn, dus onze primaire basis belangen, met inbegrip van onze veiligheid - [die blijven] onder Israëlische controle. Ik geef je een voorbeeld... wanneer de omgeving van de bergen van Judea een PA Staat wordt, dan hebben zij controle over het luchtruim. Zij kunnen bijvoorbeeld... 1000 mensen met draagbare raketten op aanvliegende Israëlische vliegtuigen laten schieten. Zij zijn niet alleen in staat het vliegtuig neer te halen, zij zijn dan ook in staat de gehele Israëlische Luchtmacht (IAF) te bedreigen. Als er geen IAF is, bestaat er geen Israel. Dus... er moet sprake zijn van beperkingen van zulke bevoegdheden van de PA Staat dat voor Israel een bedreiging kan vormen. Het moet voldoende zijn dat zij een eigen nationale beveiliging hebben. Hun bewapende macht moet in een beschreven vorm bestaan, zodat zij ons niet kunnen bedreigen".

Ondertussen verbiedt Obama natuurlijke groei van Joodse nederzettingen. Ene mediabericht zegt dat Netanyahu akkoord zou zijn gegaan om de natuurlijke groei te beperken. Dit betekent concreto dat een gezin minder kinderen mag 'nemen' of voor ieder nieuw kind moet een volwassen uit de nederzetting verdwijnen. Ander mediabericht vertelt precies het tegenovergestelde waarin geclaimd wordt dat minster van Defensie, minister Barak, van mening is dat uitbreiding van Joodse nederzettingen door natuurlijke groei toegestaan moet worden.  

Nog twee jaar
Ondertussen heeft Obama aangeven Israël twee jaar de tijd te geven om hun plannen voor een Tweestaten Oplossing in te kleden. Prof. Ephraim Inbar, van de eerder genoemde BESA, schreef in een dit jaar eerder uitgegeven document dat een unilaterale terugtrekking van Israël uit Gaza en door de verdere overname Chamas in dat gebied “Israël gevangen zet tussen twee rivaliseerde Palestijnse entiteiten binnen haar eigen grenzen: twee entiteiten die samen niet dicht bij een enige vorm van eenheid vormen om zo een verantwoordelijke partner van Israël te worden. Vanaf nu bestaat er eenvoudigweg geen Tweestaten Oplossing meer.”  

PA wilt geen Tweestaten Oplossing. PA gaat voor de hoofdprijs: EEN Palestina
Kabinet Minister Benny Begin, zoon van de voormalige Premier van 1977 tot 1983, zegt dat de Arabieren van de PA simpelweg geen Tweestaten Oplossingen willen, omdat zij een Palestina in plaats van Israël willen hebben. Begin verklaarde: “Als de Tweestaten Oplossing de enige oplossing is, dan bestaat er eenvoudigweg geen oplossing. De werkelijkheid van de afgelopen 15 jaar heeft aangetoond dat het concept voor twee staten voor twee volkeren ernstig berokkend is, omdat zij een staat willen die slechts bedoeld is om Israël te vernietigen. De Palestijnen zijn niet geïnteresseerd in de Tweestaten oplossing. Zij willen de oplossing in twee stadia, waarna zou er slechts één staat bestaan: Palestina.” Begin herinnert ons er aan dat de Osloakkoorden niet werkte, doordat de leiders zoals Yasser Arafat van PLO en zijn opvolger Mahmoud Abbas de royale aanbiedingen van Israëlische leiders geweigerd hebben. Andere mijlpalen zeggen ook voldoende. “Wij moeten onophoudelijk met onze hoofden tegen de muur slaan,” zegt Begin, “De reden voor de mislukkingen van de laatste 15 jaar is niet wegens een gebrek aan concessies van onze kant… Het is te gek voor woorden om steeds maar weer hetzelfde te proberen wat nooit heeft gewerkt.”  

Dr. Begin was kwistig in zijn lof voor de Joodse bevolking in Judea en Samaria - die in de wereld berucht zijn als de “kolonisten”. Hij zei: “Deze gemeenschappen zijn in de praktijk de rechtmatige inwoners van het Land van Israel - niet alleen in Sharon, maar ook in Shomron, en niet alleen in de Vlakte van Judea, maar ook in Judea zelf. Onze pioniers leven daar onder niet-eenvoudige omstandigheden. Maar deze initiatieven kan niet worden tegengehouden. Als de Joodse steden in Gaza echt een hindernis voor vrede vormden, zoals dat werd beweerd, dan hun zou het ontwortelen stil moeten gebracht hebben. Maar het tegendeel is waar. De ruïnes van onze steden in Gaza dienen nu als terroristenbasissen waaruit de raketten op ons worden afgevuurd.”

Over de Israëlische unilaterale terugtrekking uit Gaza in 2005 en de verdere overname Chamas, zegt hij: “Het is aangetoond dat 'Land voor Vrede' 'Land voor Terrorisme' is geworden”. Begin heeft ook gezegd dat de reden waarom de Arabieren van de PA weigeren overeen te komen om Israël als een Joodse staat te erkennen, is om de vluchtelingskwestie levend te houden (ondertussen wordt er in het aantal door de PA flink gesjoemeld). Zodra de Palestijnse Staat wordt gevormd, hopen zij via een stortvloed van Arabieren Israël te kunnen vernietigen. Ondertussen bijt Chamas de VS toe dat de VS Chamas zoals Iran moet behandelen. Wat door de VS als handreiking wordt vertaald en door Iran als “de knieval van Amerika voor Iran”.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.