16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Opnieuw valse hoop (nieuws over Gilad Shalit)
Publicatiedatum: woensdag 24 juni 2009 Auteur: Redactie | 1.463 keer gelezen
Chamas, Gilad Shalit, Gevangenenruil, Vrijlating terroristen »

De in Beth Lechem gestationeerde en aan Fatah-led gerelateerde krant "Maan" meldde gisteravond dat Chamas van plan is om de ontvoerde soldaat Gilad Shalit naar Egypte over te plaatsen. Zij baseren hun informatie op verklaringen van een Egyptische generaal. Ook zou Israel klaar staan om een zeer groot aantal terroristen, inclusief de 50 die levenslang hebben gekregen voor het voorbereiden op diverse aanslagen op Israëli's, in ruil hiervoor vrij te willen laten. Dit meldt Arutz Sheva vandaag.

Deze overplaatsing zou de eerste stap naar zijn vrijheid kunnen betekenen. De volgende stap, wanneer Shalit Egypte verlaat, zou een vrijlating van de eerste 450 terroristen betekenen. Zodra Shalit in Israel arriveert, dan zou Israel tot slot nog eens additioneel 500 terroristen vrij laten. Echter weet de Eerste Minister Binyamin Netanyahu hier niets van af.

Chamas ontkent de berichtgeving. Ook de familie van de ontvoerde militair heeft hier geen notie van. Spoedig nadat Maan beweerde dat de vrijlating nabij zou zijn, schrapte de krant de frase dat Shalit binnen "uren" bevrijd zou worden. De Arabische pers heeft wel vaker als psychologisch wapen de militair op de voorpagina's geëxploiteerd. Dit in de hoop om Chamas te kunnen dwingen concessies met Israel te doen. Ondertussen is Minister van Defensie - Ehud Barak - buitengewoon stil aangaande deze kwestie. Daarnaast hebben Egyptische beambten onlangs plotselinge bezoeken aan Israël gebracht.

Het Israëlische Veiligheid Raad wees eerder een gelijksoortige ruil af, omdat de vrijlating van deze terroristen de veiligheid van Israel vanuit hun basissen in Judea, Samaria en Gaza in gevaar zal brengen.

Morgenmiddag zal rond een uur of half een bij het Berlaimontgebouw in Brussel een mensenketting gevormd worden als protest tegen de ontvoering van Gilad. Het is dan precies drie jaar geleden dat hij door Chamas is ontvoerd, dit meldt Joods Actueel. Er wordt aandacht gevraagd om het feit dat Gilad drie jaar geen bezoek heeft gehad en drie in eenzaamheid vast zit, dat hij drie jaar verstoken is van enig medische hulp, omdat Chamas het Rode Kruis niet in zijn buurt laat komen en dat hij drie jaar zonder berichten van zijn familie moest. Enige teken van buitenaf die hij mocht ontvangen is een brief van de Franse President Nicolas Sarkozy. Gilad heeft namelijk zowel de Israëlische als de Franse nationaliteit.

Het georganiseerde protest is bedoeld om Chamas op te roepen zich aan de internationale conventies te houden waardoor zij een medisch team toe moeten laten. Voorts is het een oproep aan de Israëlische autoriteiten alles in werk te stellen om een compromis te sluiten om zo Gilad vrij te krijgen.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.