21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Sarkozy drong aan op vertrek Lieberman
Publicatiedatum: woensdag 01 juli 2009 Auteur: De Redactie | 1.343 keer gelezen
Frankrijk, Binyamin Netanyahu, Vredesconferentie van Annapolis, Lieberman »

(Novum/AP) - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vorige week tijdens een persoonlijk onderhoud met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangedrongen op het aftreden van diens minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman. Dat hebben twee hoge Israëlische functionarissen dinsdag gezegd.

De benoeming van Lieberman tot minister van buitenlandse zaken leidde onmiddellijk in het buitenland tot kritiek. Lieberman staat bekend als een havik, met extreme standpunten over vrede met de Palestijnen en de Israëlisch-Arabische bevolking.

Sarkozy zou de premier hebben toegevoegd: "Je moet die man zien kwijt te raken." Netanyahu zou daarop hebben gezegd dat Lieberman privé aanzienlijk minder radicaal is dan in het openbaar. Daarop zou Sarkozy hebben gezegd dat de extreemrechtse Franse leider Jean-Marie Le Pen onder vier ogen 'een zeer aardige man' is. Sarkozy stelde Netanyahu voor om Lieberman te vervangen door Tzipi Livni, Liebermans voorgangster op het ministerie van buitenlandse zaken. De bronnen citeerden beide leiders op basis van anonimiteit.

Lieberman stelde in mei voor het staatsburgerschap van Israëliërs in te trekken die geen loyaliteitsverklaring ten aanzien van de joodse staat willen ondertekenen. Het voorstel werd algemeen gezien als een poging de Israëlisch-Arabische minderheid te lozen. Lieberman oefende ook harde kritiek uit op de vredesbesprekingen die in 2007 onder leiding van de voormalige Amerikaanse president George Bush in Annapolis werden gevoerd.

Netanyahu zei dinsdag tegenover ambassadeurs van de Europese Unie 'het volste vertrouwen' te hebben in Lieberman. Hij wees er op dat Lieberman deel uitmaakt van een door de Israëlische kiezers democratisch gekozen regering.
Het Franse ministerie van buitenlandse zaken had geen commentaar. Liebermans woordvoerder Tzahi Moshe zei dat, als de opmerkingen echt door Sarkozy gemaakt zijn, sprake is van een 'zeer serieuze en onverdraaglijke' inmenging 'in de zaken van een ander democratisch land'.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.