18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Kristallnacht in Chomesh
Publicatiedatum: zondag 05 juli 2009 Auteur: Redactie | 1.307 keer gelezen
Redactie, 'Nederzettingen', ontheiliging van Joodse heilige plaatsen »
Links, rabbi Cohen

Dozen vol boeken van de Talmoed en de Tora van de Chomesh Jesjive hebben Arabieren in brand gestoken en lieten slechts pilaren van as achter, meldde Arutz Sheva. "Het was een afschuwelijk gezicht om te zien dat deze heilige boeken compleet werden verbrand", zei Rabbi Elishama Cohen, hoofd van de Jesjive.

De jesjive was de laatste twee jaar een stroohalm van de gemeenschap, nadat de overheid Chomesh als een van de vier steden in Samria heeft uitgezocht om deze te vernietigingen ten behoeven van de "bevrijdings"-programma die door de overheid vier jaar geleden uitgevoerd werd.

"De Arabieren deden dit heel grondig en wel doordacht," gaat Rabbi Cohen verder. "Wij slaagden er in om de overblijfsel van sommige verbrande boeken te redden. Enkele bladzijden waren zelfs nog herkenbaar voor ons, omdat wij enkele dagen terug dezelfde pagina's hebben bestudeerd".
Homesh leider Yossi Dagan vertelde dat de studenten van de Jesjive de overblijfselen van de boeken bijeen hebben gezocht om hen volgens Joodse wet te begraven. "Wij eisen van de Eerste Minister dat er een gemeenschap gevestigd wordt dat groter is dan de oorspronkelijke gemeenschap van Chomesh. Dit moet het antwoord van de regering worden op deze schending en nationale vernedering ".

Minister van Communicatie Moshe Kahlon reageerde: "Als men nog niet door heeft met wie wij te maken hebben, dan moet je naar de verbrandde heilige boeken kijken. Als Joden dozen vol Islamitische boeken zouden verbranden, dan zou de hele wereld op haar kop staan." Ydu Edelstein, Minister van Informatie en Diaspora, merkte op: "Tot mijn grote spijt is deze grove daad een resultaat van het klassieke antisemitisme en een herinnering aan de donkere dagen in het verleden."

Shas Kensset Lid Rabbi Chaim Amsallem heeft een beroep op de Minister van Defensie - Ehud Barak - gedaan met de vraag dat de gemeenschap toestemming krijgt om een permanente jesjive te mogen bouwen met een goede beveiliging. Twee jaar geleden nog werden houten hutjes die de studenten hebben gebouwd om daarin te kunnen studeren door de Israëlische politie nog vernield.  "Het vandalisme van de vijanden van Israël bewijst dat beleidsvormers dit naar hun handen spelen", aldus Rabbi Amsallem.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.