7 Siewan 5781 | 18 mei 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Peiling: Joden hebben niet het recht om in de Palestijnse gedeelten te wonen
Publicatiedatum: maandag 06 juli 2009 Auteur: Redactie | 1.170 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Redactie, Verenigde Staten, Peilingen en Statistieken, Tweestatenoplossing, 'Nederzettingen' »

Obama met een pro-Palestijnse Hamas embleem 

Weken na de toespraken van President Obama, komen de Palestijnen middels een opiniepeiling met een reactie op deze toespraak. De uitslagen werd vorige week door Arutz Sheva bekend gemaakt.

Peiling onder Palestijnen
De peiling heeft de afgelopen week aangetoond dat Palestijnse Arabieren aarzelen om gelijke rechten aan Joden en Christenen in een Palestijnse Staat te verlenen. Dit onderzoek geschiedde onder 1200 Arabische inwoners van Judea, Samaria en Gaza. Vele onder hen waren het er niet mee eens om Jeruzalem met Joden en Christenen te delen. Slechts 17% was met Obama eens dat Jeruzalem een thuishaven voor Moslims, Joden en Christenen moet zijn.  20% was daar een beetje mee eens en meer dan 42 % was daar mee oneens. De laatste 17% was daar een beetje mee oneens.

Ruim 45% van de ondervraagden was het niet met Obama eens om geweld en moord tegen en op Joden in Israel af te keuren. 22% gaf er geen antwoord op. De rest was daar enigszins mee eens of daar enigszins mee oneens.  Slechts 14.2% van de ondervraagden zijn van mening dat Obama goede bedoelingen heeft om een Palestijnse Staat te stichten.

Peiling onder Israëlische Joden
Een andere peiling toonde aan dat hoegenaamd alle Israëlische Joden van mening zijn dat de minderheid van Joden in een toekomstige Palestijnse Staat in Judea en Samaria even veel rechten moeten krijgen als de Palestijnen zelf. Inclusief het recht om vrij in het gebied te leven.
Van de 506 ondervraagde Israëlische Joden waren 58% van mening dat Israel er op moet aandringen dat Joden die in de toekomstige Palestijnse Staat leven, het recht hebben om in zijn gebied te wonen. 31% geloofden er niet in dat Israel er op zal aandringen dat Joden überhaupt in de Palestijnse Staat mogen leven.

Grofweg 300.000 Joden wonen in Judea en Samaria en meer dan 250.000 Joden wonen in Palestijnse buurten van Jeruzalem. De uitslagen van de door Maagar Mochot gemaakte opiniepeiling stelde het geweld tegen Joden in Palestijnse gebieden aan de kaak. In dit kader wordt er daarom ook verwacht dat de PA in hun toekomstige Arabische Staat - die dus in Judea en Samaria gevormd zal worden - Joden zullen verdrijven (lees hier een voorbeeld). Een nog grotere meerderheid is van mening dat Israel er op toe moet zien dat Joden in de toekomstige Palestijnse Staat volledige toegang krijgen op de Joodse heilige plaatsen, inclusief de Joodse heilige plaatsen die ook door de Islam als heilig wordt beschouwd.  82% vonden dat Israël deze toegang tot heilige plaatsen in de onderhandeling zou  moeten eisen, terwijl slechts  11 %  zeiden dat Israël zo'n eis niet zou moeten neerleggen.

De Joodse heilige plaatsen in de toekomstige Palestijnse Staat zijn het graf van Rachel in Beth Lechem, Machpela in Chevron en het graf van Joseef in Shechem. Joden krijgen momenteel volledige toegang tot deze heilige plaatsen met uitzondering op het graf van Joseef. Daar krijgen Joden op gezette tijden toegang om zijn graf te kunnen bezoeken. Machpela is een heilige plaats voor zowel Joden als Moslims.
Terwijl een kleine meerderheid van mening is zonder deze genoemde eisen met de Palestijnen te onderhandelen, zegt de ruime meerderheid dat Israel de rechten van de Joden in de toekomstige Palestijnse Staat een onderdeel van de onderhandelingen moet zijn.  

Meer dan 60%  van de ondervraagden zeiden dat de eisen voor Joodse rechten onder Palestijns bewind een indicator van de nationale waardigheid was. Israëlische leiders die verzuimen vrijheid van verblijf en toegang tot heilige plaatsen voor Joden te eisen ontbreken zelfrespect, zeiden zij.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.