16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hamas spot met ontvoerde soldaat
Publicatiedatum: woensdag 08 juli 2009 Auteur: De Redactie | 1.425 keer gelezen
Chamas, Gilad Shalit »
JERUZALEM - De zender Hamas TV in Gaza heeft een kort animatiefilmpje uitgezonden waarin de ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit belachelijk wordt gemaakt.

In Israël zijn fragmenten van de animatie uitgezonden.

De 22-jarige Shalit werd in juni 2006 gevangen genomen door Hamasstrijders die met een tunnel Israël waren binnengekomen. Bij de actie werden twee andere Israëlische soldaten gedood. Van Shalit werd lange tijd geen levensteken vernomen en Hamas heeft het Rode Kruis steeds belet de soldaat te bezoeken.

De Egyptische president Hosni Mubarak, die bemiddelt bij onderhandelingen over een gevangenenruil tussen Israël en de Palestijnen, zei dinsdag dat Shalit in goede gezondheid verkeert. Ook zei hij goede hoop te hebben dat de soldaat op afzienbare termijn vrijkomt. ,,De gesprekken worden voortgezet,'' aldus Mubarak. ,,Ik hoop dat in de komende periode de zaak-Shalit zal worden opgelost.'' Mubarak deed zijn uitspraken in Caïro, op een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische president Shimon Peres, die op staatsbezoek is in Egypte.

Israël ontkende vorige maand nog dat een overeenkomst ophanden was.

In het filmpje van Hamas ligt Shalit geketend tegen een celmuur en smeekt hij een Palestijns jongetje hem vrij te laten. Het jongetje weigert, met het argument dat het familieleden in Israëlische gevangenissen heeft zitten.

Overigens zou Mubarak maandag beweerd hebben dat Gilad Schalit in goede gezondheid verkeerde. Dat zegt Hamas. Egypte bemiddelt bij de totstandkoming van een overeenkomst waarbij honderden Palestijnen uit Israëlische gevangenissen zouden worden vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van Schalit. De destijds 18-jarige Schalit werd in juni 2006 gevangengenomen door Hamasstrijders die met een tunnel Israël waren binnengekomen.

Maandag beweerde Mubarak dat de Israëlische militair het goed maakte. Ook zei de Egyptische president goede hoop te hebben dat Schalit op afzienbare termijn vrij zou komen. Dinsdag zei echter Osama al-Muzaini, onderhandelaar namens Hamas, dat de opmerkingen van de president bedoeld waren voor 'public relations' en dat de wens de vader was van Mubaraks gedachte. Volgens Al-Muzaini 'weet niemand of Schalit leeft of dood is', behalve degenen die hem gevangen hebben genomen.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.