21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jaarrapport van Amnesty International onethisch
Publicatiedatum: woensdag 08 juli 2009 Auteur: Redactie | 2.824 keer gelezen
Chamas, IDF, Redactie, Operation Cast Lead, Amnesty International, IDF: meest humane leger, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

Het jaarlijkse rapport van Amnesty International veroordeelt Israel voor haar behandeling van de Palestijnse Arabieren, terwijl zij in het rapport slechts met een korte opmerking over de wreedheden van Hamas spreekt. Dit maakte Arutz Sheva vorige week bekend. Zowel het IDF als een organisatie die onderzoekt of er wel sprake is van eerlijke media, spreekt over een immoreel rapport.

Ongefundeerd en onethisch
Afgelopen donderdag bracht Amnesty International haar jaarrapport uit en veroordeelde de periode van Cast Lead zowel Israël als de PA van onevenredig geweld. De mensenrechtenwaakhond stelt dat Israël verantwoordelijk is voor het doden meer dan 1400 en het verwonden van 5000 Palestijnse Arabieren in Gaza. Het rapport stelt ook dat het IDF verantwoordelijk is voor herhaaldelijk verbreken van wetten die de regels van oorlogvoeren bepalen  "door rechtstreekse aanvallen op burgers en burgergebouwen uit te voeren om Palestijnse militanten te raken, werd er een onevenredige tol onder burgers veroorzaakt. Het rapport bekritiseert Israël ook voor het slopen van Palestijnse huizen en voor het oprichten van veiligheidsbarrières en legercontroleposten, dit allemaal zonder toestemming.

Eenzijdig
Het IDF noemde het jaarverslag van Amnesty International te eenzijdig en dat Amnesty het verzuimd heeft om "het ondraaglijke lijden van Israëlische burgers door constante raketaanvallen" van de afgelopen acht jaar in haar rapport te vermelden. "Het lijkt als of Amnesty slachtoffer is geworden van de manipulatie van de terroristenorganisatie Chamas."  Voorts bekritiseert het IDF Amnesty er van dat zij een niet gebalanceerde rapport hebben met betrekking tot het lijden van Israëlische burgers en de noodzaak van veiligheid binnen de Israëlische grenzen. "Het rapport presenteert een vervormde interpretatie van de regels dat niet overeenstemmen met de regels die door democratische landen wordt toegepast in verband met terrorismebestrijding",  voegt het IDF er aan toe. Zo merkt Defensie op dat het rapport de inspanning van het IDF om burgerslachtoffer zoveel mogelijk te beperken compleet negeert. Zie de volgende voorbeelden:

Israel is Gaza binnengetrokken om gericht naar de plaatsen te gaan waaruit HAMAS zijn raketten op Israel afvuurt
en
IDF belt naar de Gazanen om het te waarschuwen voor de komende aanval

Gedurende de Cast Lead heeft het IDF noch kosten noch moeite bespaard om zeer geavanceerde bewapening te gebruiken om de doelen met een pin-point vastgestelde nauwkeurigheid te kunnen treffen, waardoor juist vele burgerlevens gespaard zijn gebleven. Dit ondanks Chamas Israel met Kassamraketten bleef en blijft beschieten.

Prof. Gerald Steinberg, Executive Director van NGO Monitor, noemde Amnesty International's rapport met betrekking tot Israel "onethisch" en het "ontbrak er veel aan gedegen onderzoek".  Prof. Steinberg verklaarde in een persbericht: "Amnesty's meest recente publicatie is een nader gegeven bewijs van hun obsessieve pogingen om Israël te veroordelen en te isoleren. Het tekort aan expertise en het façade van onderzoek is een weerspiegelend bewijs van hun inspanning om de door Hamas en masse misbruikte menselijke schilden en hun agressie uit te vegen". Het doel van NGO Monitor is de interpretaties van mensenrechtenorganisaties te analyseren en deze voor discussie uit te dagen. NGO Monitor wilt zo hun politieke en ideologisch-gemotiveerde campagnes tegen Israël trachten te beëindigen. In een radio-interview met de Voice of Israel - een zender van de overheid - zei Steinberg: "Wie zijn Amnesty? Zij zijn geen onderzoekers. Zij zijn politiek georiënteerd. Zij wonen hier niet. Bijna al hun rapporten zijn gebaseerd op het ‘horen zeggen' vanuit Palestijnse bronnen. Dat is alles. Hier is hier geen sprake van een ethische fundament in hun onderzoek". Ondanks Steinberg gelooft dat het IDF fouten heeft gemaakt, is hij er van overtuigd dat het rapport eenzijdig belicht is. Als voorbeeld geeft hij de gijzelneming van Chamas op Gilad Shalit. Deze gijzelneming wordt slechts in een footnote genoemd. "Zij hebben hun ethische bewustzijn verloren. Ik denk dat de mensen van de Amnesty moeten aftreden." NGO merkt op dat het rapport goed gedocumenteerde bewijsmateriaal tegen Chamas negeert, waaruit duidelijk blijkt dat Chamas veelvuldig gebruik maakt van menselijke schilden. Ondanks gedocumenteerd bewijsmateriaal van een gewapende crimineel die een kind grijpt als dekking, vond de Amnesty "geen bewijsmateriaal dat Chamas of andere strijders van deze beweging burgers als schild voor militaire doelstellingen gebruikt."

Ongeloofwaardig, onbetrouwbaar
Het IDF reageerde dus afgelopen donderdag op het 120 pagina tellend rapport van Amnesty waarin Israel en Chamas - zij in mindere mate - ten tijde van Cast Lead dus aangeklaagd werd. Op de volgende video kun je een uitgebreide reactie van het IDF zien: Klik HIER om een uitgebreide reactie van het IDF te zien waarin aangegeven wordt dat willens en wetens de feiten hebben verdraaid en het bewijs dat de positie van Israel ten gunste beoordeelt, genegeerd heeft. Dit in voordeel van Chamas en zijn aanhangers.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.