16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Toename antisemitisme NL 19-jul-2009/07-sep-2009
Publicatiedatum: zondag 19 juli 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 2.743 keer gelezen
Redactie, Operation Cast Lead, Nazi's, Antisemitisme binnenland, Boycot, Peilingen en Statistieken, Nederland tav Israel en Joden in NL, islamitische fascisme »
Klacht bij KNVB over spreekkoren  

Bij de voetbalbond KNVB zal door het CIDI een klacht ingediend worden over de anti-joodse spreekkoren van voetbalsupporters. Dat laat CIDI-directeur Ronny Naftaniel in een interview met het NRC Handelsblad weten. Afgelopen zondag was het tijdens een wedstrijd FC Utrecht - Ajax weer raak toen het thuispubliek van FC Utrecht kwetsende spreekkoren als "Hamas, Hamas, Joden aan het gas" aanhief.

'Spreekkoren lijken wel een epidemie'
Voetbalsupporters die spreekkoren aanheffen met kankerjood. Dat moet eens ophouden, vindt het CIDI. Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI), gaat een klacht indienen bij de voetbalbond (KNVB) over de anti-joodse spreekkoren van voetbalsupporters, gisteren bij de eredivisiewedstrijd FC Utrecht-Ajax.

Wat vindt u van de spreekkoren?
Ronny Naftaniel: Ernstig. Het lijkt wel een epidemie. We hebben daarover in het verleden wel contact met de KNVB gehad, maar tot op heden met weinig resultaat. Wat spreekkoren vooral zo kwalijk maakt, is dat het over de rug van de joodse gemeenschap gaat. Dat is onacceptabel.

Gaat u actie ondernemen?
Ja, temeer omdat de KNVB in dit geval niet volgens protocol heeft gehandeld. De wedstrijd had stilgelegd moeten worden. Maar ik weet het antwoord van de bond nu al. Die zal er op wijzen dat bij het staken van een wedstrijd gevaarlijke situaties ontstaan.

Zijn spreekkoren moeilijk te voorkomen?
Dat zou kwalijk zijn. Het lijkt wel of sprake is van een minihype, die wordt voortgezet buiten de stadions. Bij anti-Gaza-demonstraties hoorde je al spreekkoren, evenals onlangs bij een demonstratie van Feyenoord-supporters tegen burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Naar die laatste actie heeft de officier van justitie gelukkig een onderzoek gelast.

Van vindt u ervan dat Ajax-supporters Israëlische symbolen hanteren?
Belachelijk. Men hoort niet te zwaaien met een Israëlische vlag, tenzij het een wedstrijd betreft waar Israël bij betrokken is. We hebben het bestuur vaak gevraagd dat probleem in de kiem te smoren. Maar ik heb de indruk dat ze dat uit angst nalaten.

Naar aanleiding van het roepen 'Hamas Hamas, Joden aan het gas' tijdens de wedstrijd FC­Utrecht Ajax schreef CIDI de KNVB met het verzoek het protocol hierover, dat na waarschuwingen uiteindelijk de wedstrijd laat staken bij kwetsende leuzen. Tegelijk vroegen Ajax-supporters te stoppen met de geuzennaam 'Joden'. Lees beide brieven op de site van CIDI.

Moslims gooien ruiten synagoge in
Vier jonge moskeegangers uit Haaksbergen zijn veroordeeld op verdenking van het ingooien van de ruiten van de synagoge in Haaksbergen. Dat melden regionale media.


De vier daders hebben in januari tot vier keer toe ruiten ingegooid van de synagoge in Haaksbergen. Het gaat om vier jongens van 14, 15 en 17 jaar oud, die de moskee in Haaksbergen bezoeken. Volgens RTV Oost gooiden de jongens de ramen in vanuit baldadigheid en niet met een antisemitisch oogmerk.
Na de aanhouding van de jongens gaf burgemeester Loohuis van Haaksbergen direct opdracht om met het bestuur van de moskee en met de ouders van de jongens te praten. Burgemeester Loohuis hoopte op die manier de ergste kou uit de lucht te kunnen nemen en te houden.

De vier zijn snel hun arrstatie voorgeleid aan de officier van justitie. De vijftienjarige moest nog veertien dagen vast zitten. De veertien- en de zeventienjarige Haaksbergenaren zijn onmiddellijk veroordeeld tot een taakstraf van respectievelijk 24 en 30 uur voor hun rol tijdens de vernielingen.

Daders anti-joodse incidenten nog spoorloos
De politie is er tot dusver niet in geslaagd verdachten op te pakken van een reeks anti-joodse incidenten begin dit jaar. Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) op vragen vanuit de Tweede Kamer.


In Haaksbergen werden in januari twee ruiten van een synagoge ingegooid en bij een synagoge in Arnhem werd brand gesticht. Een molotovcocktail werd tegen de voordeur van een voormalige synagoge in Amsterdam gegooid en in Oss werden twee keer enkele ruiten van een synagoge vernield. Politieonderzoeken hebben in deze zaken nog geen verdachten opgeleverd.

Twee andere onderzoeken, naar een vernieling bij het Israëlisch Nationaal Verkeersbureau in Amsterdam en de beschieting van het Sinai Centrum in Amstelveen, hebben ook nog niet geleid tot arrestaties.

Jaar verbannen uit Efteling voor brengen hitlergroet
KAATSHEUVEL - Tijdens een schooluitstap naar het Nederlandse pretpark ‘de Efteling' werden vijf veertienjarige leerlingen van het Libanon Lyceum uit Rotterdam  gefotografeerd in de wildwaterbaan, de Piranha, terwijl ze de Hitlergroet brachten. Dat bericht staat  in een aantal Nederlandse kranten (zie
hier en hier). Er hangen bij attracties digitale fotocamera's die passanten fotograferen tijdens de rit. Deze foto's worden daarna op een scherm gepubliceerd. De bezoekers kunnen deze foto's dan kopen. Kort nadat de foto's gepubliceerd waren werden de medewerkers op het plaatje gewezen door een bezoeker waarop de medewerkers van de Efteling de foto's van de jongens die de Hitlergroet brengen onmiddellijk liet verwijderen. "We zien ook vaak foto's met blote borsten of billen. Die dag alleen al waren dat er tien," zegt een woordvoerder van het sprookjespark. "De jongens zijn daarna aangesproken en de leraar is erbij geweest." De Efteling heeft de jongens berispt. Ze mogen naar eigen zeggen een jaartje het park niet meer betreden, aldus de regionale televisie in Rijnmond RTV .

Het schoolbestuur van het Libanon Lyceum heeft zijn uiterste best gedaan om zo min mogelijk ruchtbaarheid aan het voorval te geven. Pas na twee weken kwam het bericht naar buiten. "Een vervelend incident," zo omschreef de woordvoerder Erik Zevenbergen van de school het brengen van de Hitlergroet door zijn leerlingen.  "Het vijftal kreeg een informatieve opdracht met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en daarmee is de kous af," aldus Zevenbergen. Volgens de Nederlandse krant het Algemene Dagblad zou het schoolbestuur ook een indringend gesprek met de ouders van de betrokken leerlingen gevoerd hebben.

Acties van PEACE tegen Israel
De Nederlandse consumentenorganisatie
Peace is al een geruime tijd bezig Israel in een vreselijk negatief daglicht te stellen. Naast diverse consumenten heeft zelfs de Reclame Code Commissie heeft PEACE vorige week nog op hun vingers getikt.

Zo meldde het NIK in april op hun website het volgende bericht:

"Antwoordnummer PEACE lam gelegd (14-4-2009)

Het antwoordnummer van PEACE is afgesloten. Een oproep om massaal enveloppen te sturen naar het antwoordnummer heeft er toe geleid dat de organisatie PEACE die oproept Israelische producten niet te kopen, het antwoordnummer heeft gesloten.
PEACE heeft geadverteerd en via huis-aan-huis folders de boodschap uitgedragen om geen producten meer te kopen waarvan het niet zeker is dat deze niet van de Westbank komen.
Hakehillot Nieuws heeft melding gemaakt van een spontane reactie hierop van particulieren die elkaar emails stuurden. In de emailberichten werd aangeraden zo veel mogelijk enveloppen te sturen naar het antwoordnummer van PEACE.

Vorige week ontving PEACE naar eigen zeggen duizenden lege enveloppen op haar antwoordnummer. PEACE besloot hierop hals over kop het antwoordnummer te sluiten omdat het dreigde zoveel kosten te moeten maken dat langer aanhouden er niet verstandig zou zijn.

Volgens PEACE is tot de actie opgeroepen op verschillende internetsites, waaronder die van het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap (NIK), het
Forum voor de vrijheid en het weblog La Befana. Het NIK heeft overigens geen oproep gedaan, maar slechts uit oogpunt van berichtgeving, aandacht aan het gebeuren besteed. Ook andere websites, fora en blogs maakten melding van de oproep het antwoordnummer te bestoken, waaronder deze, deze en deze".

Auto's bekrast met hakenkruizen
Vorig weekend zijn ongeveer 100 auto's in de omgeving van Jacob Obrechtstraat met hakenkruizen bekrast.
  Deze zaak wordt hoog opgenomen, omdat met name de auto's in de Jacob Obrechtstraat in de omgeving van een synagoge bekrast werden.  De politie is op zoek naar ooggetuigen.

Maandag  werden vervolgens de auto's aan de Kinkersstraat en Elandsgracht niet gespaard. Bij sommige bekrassingen stond ook het woord "Jood" erbij gekrast. Deze dader is op heterdaad betrapt, maar het is nog niet duidelijk of er verbanden zijn tussen de vernielingen aan de Jacob Obrechtstraat en de Kinkersstraat en Elandsgracht.

AEL zet ‘strafbare' cartoon weer op site 
OM wenst antisemitische prent met waarschuwing af te doen, maar Arabisch Europese Liga wil rechtszaak.
De Arabisch Europese Liga (AEL) gaat niet in op de eis van het Openbaar Ministerie om een anti-joodse tekening van internet te halen. 

'Wij hebben begin 2006 tekeningen op onze website gezet als reactie op de cartooncrisis', zegt Abdoulmouthalib Bouzerda, voorzitter van AEL Nederland. Een Deense krant had toen spotprenten van Mohammed afgedrukt, tot woede van moslims. ‘We wilden aantonen dat cartoons kunnen kwetsen en dat het seculiere Westen net als de islamitische wereld zijn heilige huisjes heeft. We plaatsten de tekeningen niet om te beledigen, maar om mee te doen aan het maatschappelijk debat. Dat is niet strafbaar. Als dit voor de rechter komt, rekenen wij op vrijspraak.'
Tegen de AEL was aangifte gedaan door het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel (Cidi). 

 De AEL stelt zich vaker controversieel op en verheerlijkt geweld tegen Joden. In maart 2009 bezochten AEL kopstukken Samir Kuntar. Links: AEL-bestuurslid Brahim Harchaoui feliciteert Kuntar met zijn vrijlating in het kader van een uitwisseling. Kuntar kreeg 4 maal levenslang voor de moord op 4 Joden, onder wie een klein meisje dat hij eerst dwong te kijken hoe hij haar vader vermoordde. Lees het hier.

De AEL had twee prenten op de site gezet. Een daarvan, met Adolf Hitler en Anne Frank in bed (Put this one in your diary Anne), is volgens het OM niet strafbaar. De andere wel. Daarop is te zien hoe joden lijken bij elkaar vegen om de Holocaust te fabriceren. Daarmee worden joden als groep beledigd, meent het OM, omdat hun in de schoenen wordt geschoven dat zij de massamoord hebben verzonnen.

Emotionele reactie
Toch vervolgt het OM niet meteen. De AEL kreeg gisteren twee weken om de tekening te verwijderen, dan zou justitie er geen zaak van maken. ‘Wij bieden de AEL deze mogelijkheid omdat we rekening houden met de emotionele reactie op de publicatie van de Mohammedcartoons', zegt een woordvoerster van het OM.

De tekeningen stonden al niet meer op de AEL-site specifiek voor Nederland, maar wel op een afgeleide site. Volgens de AEL is die internationaal, volgens het OM is ook die ‘op het Nederlands publiek gericht' en dus niet te tolereren. Hoe dan ook, gisteravond stond de tekening ook weer op de Nederlandse site en dus zal het OM moeten vervolgen.

Op de vraag waarom het zo lang wachten was op een besluit over de AEL, zegt de woordvoerster van het OM: ‘Cartoons waren nieuw terrein voor ons. We hebben alle zaken over cartoons samen behandeld. We zijn lang bezig geweest met het bekijken van de afbeeldingen, de context en de jurisprudentie.'

Het OM doelt op aangiften tegen Geert Wilders en het tv-programma Nova, die de Deense cartoons hadden geherpubliceerd. Maar die spotprenten zijn niet beledigend en dus niet strafbaar, oordeelt het OM nu.

Daarnaast was in 2005 al aangifte gedaan tegen cartoonist ‘Gregorius Nekschot'. Die zou schuldig zijn aan discriminatie, belediging en aanzetten tot haat, met als doelwit moslims en ‘mensen met een donkere huidskleur'. Het gerechtelijk vooronderzoek in zijn zaak loopt nog.

Directeur Ronny Naftaniel van het Cidi noemt de houding van het OM in de AEL-zaak ‘stuitend'. ‘Ik kan me voorstellen dat je kort na een aangifte een waarschuwing afgeeft, maar niet nadat je de zaak eerst drieënhalf jaar laat verslonzen.' Hij zal opnieuw aangifte doen.

Verbaasd
Naftaniel verbaast zich over het verschil met de zaak van Nekschot. Bij Nekschot vielen een dik jaar geleden tien man politie en justitie binnen. Hij werd opgepakt en dertig uur vastgehouden. ‘Waarom wordt Nekschot niet eerst gewaarschuwd en de AEL wel?', vraagt Naftaniel zich af.

Nekschots advocaat Max Vermeij wijst erop dat Nekschot diens gehekelde prenten direct na zijn arrestatie al verwijderde. ‘En ook hij tekende natuurlijk om deel te nemen aan het maatschappelijk debat en niet om te beledigen. Hij verdient minstens dezelfde behandeling als de AEL'

Nekschot zit niet op een rechtszaak te wachten, zegt Vermeij. De mogelijke vervolging remt hem bij het tekenen en hij vreest voor zijn veiligheid als zijn uiterlijk en identiteit bekend worden.

AEL toch vervolgd om cartoon 

klik op de afbeelding

Het CIDI deed in 2006 aangifte tegen de cartoon op de site van de Arabisch Europese Liga (AEL), die suggereerde dat Joden de Holocaust zouden hebben verzonnen. Het Openbaar Ministerie liet twee weken geleden weten dat de tekening beledigend en discriminerend is voor Joden als groep. Desondanks werd de aangifte voorwaardelijk geseponeerd, mits de cartoon binnen twee weken van alle AEL-sites zou worden verwijderd en daar ook niet meer op zou worden gezet. De cartoon stond ook al lange tijd op een andere site van de AEL, Al Mouftinoun.

De AEL beloofde aanvankelijk om de cartoon te verwijderen, maar verwijderde hem niet van laatstgenoemde site en plaatste op 18 augustus de cartoon weer op de voorpagina van de AEL-site. Daarmee overtrad de AEL de sepotvoorwaarden; het is bovendien een nieuw strafbaar feit. In een brief aan het Arrondissementparket in Utrecht wees het CIDI op de herplaatsing van de cartoon en het feit dat de cartoon al die tijd tevens op een andere website van het AEL heeft gestaan.

Het OM liet woensdag weten tot vervolging over te gaan. In een reactie verklaarde de AEL dat justitie 'met twee maten meet', omdat het OM twee weken geleden besloot om Geert Wilders niet te vervolgen voor het plaatsen van de omstreden Deense cartoons.

CIDI-directeur Ronny Naftaniel: "De AEL vergelijkt appels met peren. Niet alle beledigingen, hoe vervelend ook, zijn strafbaar. Een uiting is alleen strafbaar als hij beledigend is over een bevolkingsgroep. Als je zegt dat de Joden de Holocaust hebben verzonnen, is dat beledigend over de Joodse bevolkingsgroep. Als je zegt dat de moslims terroristen zijn, is dat beledigend over de moslims. Maar als je de Profeet of God beledigt, dan kan dat beledigend zijn voor mensen, maar het is niet bedigend over een bevolkingsgroep. De AEL wil dat kennelijk niet begrijpen en pleegt bewust een misdrijf tegen Joden, voor iets waar zij part nog deel aan hebben."

Sterke stijging antisemitische incidenten in januari
Het aantal incidenten tegen joden in Nederland was tijdens de Gaza-oorlog in Israel even hoog als in het hele daar aan voorafgaande jaar. In 2008 hadden er 108 antisemitische incidenten plaats, tegen 98 in januari van dit jaar.
Dat blijkt donderdag uit onderzoek uitgevoerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Fysiek geweld
Volgens het CIDI is het idee dat Nederland een veilige plaats is voor joden in een maand tijd 'ernstig geschokt'.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal gevallen van fysiek geweld en concrete bedreiging snel is gestegen, van 3 in 2007 naar 5 in 2008 naar maar liefst 9 gedurende het gewapende conflict in Gaza. In de cijfers zijn de antisemitische denkbeelden op internet buiten beschouwing gelaten.

Ontkennen Holocaust
Bij straatincidenten bleken daders veelal van Noord-Afrikaanse afkomst. Autochtonen uitten vaak antisemitische gevoelens per e-mail. Daarbij werd de Holocaust ontkend, stelden e-mailers dat het gedrag van Israel in Gaza erger was dan de moord op zes miljoen joden, en werd vaak gesteld dat 'Hitler zijn werk af had moeten maken' en dat 'alle Joden dood moeten'.

Het CIDI roept politie en justitie op om adequater op te treden tegen antisemitisme.

Antisemitische denkbeelden en Anti Israëlische uitingen met antisemitische lading op het Nederlandse internet
Op Nederlandse sociale mediawebsites nemen virulente antisemitische inhoud sterk toe.  Bijna de helft van de Nederlandse bevolking bevindt zich op sites zoals Hyves, Facebook, discussiefora, of dergelijke. Dit meldde Arutz Sheva vorige week naar aanleiding van
een rapport dat afgelopen donderdag is vrijgegeven. Vele onliners schijnen Nederlandstalige Arabieren (lees óók "Noord Afrikaanse Nederlanders") te zijn. Het rapport is geschreven door onderzoekers van Yad VaShem (Jeruzalem), de Nederlandstalige Israel Facts Monitorgroup en de  Network on Anti-Semitism in Nederland. Zowel alle politieke partijen als de Nederlandse Regering reageerde bezorgd. Tijd voor actie?

Internet begint steeds meer een prominente facet in het Nederlandse huishouden te worden, waarop invloed op de Nederlandse denkpatronen van de gemiddelde Nederlander uit wordt geoefend. Voor de onderzoekers reden te meer hier veel zorgen over te maken hoe in Nederland anti-Israëlische en antisemitistische retoriek steeds meer ‘gewoon' begint te worden. Het feit is zelfs zo dat de gemiddelde Nederlander, of niet op de hoogte is van de verontrustende toename van het antisemitisme, of de gemiddelde Nederlander onderschat dit grote probleem schromelijk: een deja vu ten aanzien van drie generaties geleden.

Antisemitisme en haat naar Israël met antisemitische inhoud zijn volgens het rapport een gemeenschappelijk fenomeen op het Nederlands Internet. Opmerkingen die tien jaren geleden ondenkbaar waren zijn nu een gemeenschappelijk gebruik en schijnen de wenkbrauwen niet meer op te trekken. Sterker, na een drie maanden lange onderzoek kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het klimaat waarin het publiek over Israel en het Midden Oosten debatteren  steeds meer verslechtert. Getiteld met `Antisemitische denkbeelden en Anti Israëlische uitingen met antisemitische lading op het Nederlandse internet´, presenteren de onderzoekers een rapport vol voorbeelden en trends met betrekking tot Anti-Israël bloedbelasteringen, gewelddadige antisemitische haatuitspraken die gepaard gaan met Holocaust ontkenning, snerend over Israëli's die zich als nazi's zouden gedragen en het oproepen voor de terugkeer van Joden naar de doodskampen. De onderzoekers betraden open- en gesloten groepen van Hyves, een community-site die inmiddels 9.000.000 leden telt. Ook hebben de onderzoekers zich begeven op het discussieforum van de Volkskrant, een van de grootse dagbladen van ons land.

Tussen de publieke Hyves-groepen zijn er 35 groepen die zichzelf pro-Palestijns en Anti-Israel noemen. Zij worden allemaal beheert door Arabische immigranten of kinderen van Arabische immigranten (lees óók: Noord-Afrikaanse Nederlanders) die in Nederland wonen. Sommige groepen hebben duizenden leden, terwijl de grootste pro-Israel Hyvesgroep ´slechts´ uit 900 leden beslaat.  Ondertussen lees je her en der afschuwelijke uitingen over Joden door deze Pro-Palestijnse - en anti-Israel Hyvesleden. Wij verwijzen je hiervoor naar het eerder genoemde rapport.
Helaas is men vergeten bij het vertalen van het originele rapport de zinsnede, dat op Hyves werd gepost: `Anther pro Palestinian group by the name of "the Jihad fighters" stated that it respects and honors the suicide bombings of the Shahids and wishes them a place in heaven´.  Al met al wordt hiermee wordt dus een openlijke sympathie voor zelfmoordaanslag door middel van zelfmoordbommen openlijk de hemel in geprezen.
Het rapport concludeert terecht dat het alertsysteem van Hyves tegen iedere vorm van discriminatie niet voor antisemitisme werkt en dus discutabel is. Valse meldingen van anti-Israël groepsleden die pro-Israël groepen rapporteren als discriminerend (tegen Islam en ´Palestina´) worden serieus genomen en pro-Israëlische sites worden vervolgens tijdelijk op non-actief gezet. Reden? Geen noemenswaardige reden die onder het alertsysteem zou moeten vallen.

De Volkskrant daarentegen, die een lezers aantal van 200.000 per maand online te verwerken heeft, kent geen discussies waaruit een oproep voor dood aan Joden uitloopt, maar verwijdert wel direct subtiele vormen van antisemitisme.  Ten opzichte van Hyves, gaat de Volksrant wel serieus met klachten over antisemitisme om. Anderzijds concluderen de onderzoekers dat de antisemitistische bezoekers van de Volkskrant erg voorzichtig zijn met wat zij op de website van de Volkskrant posten. Op een subtiele wijze lees je hun vergelijking tussen Israël ten aanzien van Gaza en de Nazi's, vakjargon wat Nazi's als voorkeur gebruiken, Holocaustontkenning, bagatallisatie, en zelfs het goedpraten van de Holocaust en diverse andere leugens over de Joodse geschiedenis en het Joodse cultuur, etc.

Het rapport wordt ondertussen door de bevindingen van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) bevestigd. In de Telegraaf waarschuwde journalist Charles Sanders dat het antisemitisme fors toeneemt, omdat Joden steeds vaker gediscrimineerd, bedreigd en aangevallen worden. Over heel 2009 wordt er zelfs een verdrievoudiging van antisemitisme gemeld en deze discriminatie is niet alleen te wijten aan diverse Noord-Afrikaanse jongeren. De toename van antisemitisme en anti-Israël gevoelens worden met name door gebeurtenissen zoals de Gaza-oorlog van afgelopen winter aangewakkerd. Ook autochtone Nederlanders roepen elkaar op tot antisemitisme of zelfs geweld naar Joden.

Elise Friedmann van het CIDI vertelde: "Uiterst zorgelijk, vooral omdat dit slechts het topje van de ijsberg is. Veel mensen doen geen aangifte, omdat ze vinden dat politie en justitie niet of niet adequaat optreden. Naast de schokkende cijfers zijn er nog duizenden haatzaaiende folders verspreid en e-mails verstuurd. De Holocaust wordt ontkend en uitspraken als 'Hitler had zijn werk af moeten maken, alle Joden dood', lijken gemeengoed geworden'". Persoonlijke bedreigingen naar aanleiding van discussies over Gretta Duisenbergs ´Stop de Bezetting´  waarin iemand duidelijk sympathie voor Israel uitte, bleven niet ‘slechts' bij per email. Telefonische terreur werd de volgende stap.

Ook in de opvoeding moeten wij concluderen dat deze soms met antisemitisme gepaard gaat. Zo meldt het CIDI op haar site: "Volgens het CIDI-onderzoek tiert ook op scholen antisemitisme welig. In Amsterdam Slotervaart moesten recent de lessen worden stilgelegd toen leerlingen anti-joodse leuzen scandeerden. In Rotterdam gebeurde hetzelfde nadat scholieren 'Hamas, Joden aan het gas' en 'Joden zijn moordenaars, we zien het op al-Jazeera' schreeuwden... CIDI dringt er in de aanbevelingen bij het rapport op aan dat bij onderwijs over en herdenkingen van de Holocaust niet alleen wordt gewezen op overeenkomsten met de wereld van nu, maar ook op het verschil tussen werkelijke genocide zoals de Holocaust en "andere erge dingen".

Naast Arutz Sheva meldt CIDI op haar website dat het rapport concludeert dat politie en Justitie sneller en adequater moeten reageren "en vooral ook publiciteit geven aan gevallen waarin antisemitisme wordt vervolgd en aan de resultaten daarvan". Er wordt op aangedrongen dat er een duidelijk signaal moet komen waardoor het duidelijk wordt dat  antisemitisme niet mag worden geaccepteerd.

Kamervragen en anti-Israel in de Kamer
`Eindelijk Kamervragen´, zullen degene die het probleem van antisemitisme erkennen verzuchten. Maar of er vertrouwen moeten zijn op de voornemen van minister Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken) om  een snellere reactie op antisemitische uitingen (ook op internet) te bevorderen, zal de toekomst leren. SGP Tweede Kamerlid Van der Staaij vraagt zich af of de ministers het beeld die over antisemitisme en de daaruit opvolgende - niet altijd adequate - acties vanuit de overheid herkent wordt. Zo zou de politie niet altijd bereid zijn om aangiftes van antisemitisme op te nemen. Ook wordt de vraag waarom men pas na drie en een half jaar AEL vervolgen.

Ondertussen heeft onze redactie met een Kamerlid (PvdA) een discussie gehad waarin het Kamerlid zonder bewijs en zonder goede argumenten per email de redactie mededeelde dat de regering van Premier Netanyahu extreem rechts zou zijn. Toen er specifiek gevraagd werd waarop het Kamerlid zijn conclusie gebaseerd heeft, deelde het Kamerlid - onder emailaccount van de Tweede Kamer - mede dat "DEZE regering Lieberman als tweede man" kent. "Lieberman heeft," zo vervolgt het Kamerlid, "openlijk gepleit voor deportatie van en massamoord op Palestijnen. Als dat niet extreem-rechts is dan weet ik het ook niet meer..."

De bron van het Kamerlid was naar zijn zeggen de volgende citaat uit de Jerusalem Post van 13 januari: "We must continue to fight Hamas just like the United States did with the Japanese in World War II. Then too, the occupation of the country was unnecessary."
Dan schrijft het Kamerlid op een dwingende toon: "Mocht u de feiten van WWII niet kennen: de Amerikanen konden afzien van invasie en bezetting van Japan vanwege de capitulatie die het gevolg was van twee atoombommen. Dit citaat is dan ook alom geïnterpreteerd als 'atoombom erop' en dat heeft Lieberman nooit tegengesproken.
Verder heeft Lieberman Palestijnen in Israel regelmatig bestempeld als vijfde colonne die 'verplaatst' zouden moeten worden naar een toekomstige Palestijnse staat. Deportatie dus. Nu hebt u de feiten," besluit het Kamerlid van de PvdA afgelopen juni.
Toen het FAQ-online lid hiermee naar buiten trad heeft het FAQ-onlinelid geconcludeerd dat deze argumenten op zijn minst vanuit een anti-Israëlgevoel is geschreven, in plaats vanuit ratio en feiten.

Directeur van het CIDI Ronny Naftaniel heeft per email laten weten de uitingen van het Kamerlid te verwerpen en noemde dit een wrange vorm van laster. Fractievoorzitster van de PvdA Mariëtte Hamer heeft op de vraag of de PvdA achter het bovenstaande van het Kamerlid staat met weinig woorden géén afstand van deze valse uitingen gedaan. Jerusalem Post heeft middels bronnen laten weten dat het Kamerlid het artikel naar zijn eigen hand te hebben verdraaid en dat Minister Lieberman nooit de intentie heeft gehad dat hij ooit voor een deportatie en massamoord op Palestijnen is geweest.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.