15 Aw 5781 | 24 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
IDF weerlegt aanklachten van ‘Human Rights Watch' tegen Israël.
Publicatiedatum: zondag 16 augustus 2009 Auteur: Lea Reedijk-Sprenger | 1.508 keer gelezen
IDF, Burgerschild, UN Watch, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's, Lea Reedijk-Sprenger »

Het IDF heeft de aanklachten weerlegd die afgelopen donderdag geuit werden in een rapport van de organisatie ‘Human Rights Watch' (HRW). Deze organisatie beschuldigde het Israëlische leger er van dat ze op mensen die de witte vlag voerden, geschoten hebben tijdens Operatie ‘Cast Lead' die plaatsvond in januari in Gaza.

Het rapport beweert dat IDF militairen in totaal elf Palestijnse burgers in de gazastrook gedood hebben, onder hen vijf vrouwen en vier kinderen met witte vlaggen. Volgens de verklaring van de in New York gezetelde lobbygroep, waren de slachtoffers staande, lopende of langzaam rijdende personen toen ze gedood werden. In ieder geval, zo beweren de onderzoekers, had het IDF het gebied onder controle en waren er geen gevechten meer gaande.

Het IDF reageerde eenvoudigweg dat het rapport gebaseerd is op onbetrouwbare bronnen, daaraan toevoegend dat het een veelgebruikte tactiek van Hamas terroristen was om eerst het vuur te openen en vervolgens met witte vlaggen te gaan zwaaien om er zo voor te zorgen dat het IDF niet zou terugvuren. De woordvoerder van de IDF liet een video op YouTube zetten waarop te zien is dat Hamas terroristen met witte vlaggen zwaaien om zo vergelding op hun vuren te voorkomen. "Het rapport is gebaseerd op de verklaringen van een paar Palestijnse burgers wiens geloofwaardigheid niet bewezen is" aldus de IDF woordvoerder.

Minister Ehud Barak van defensie reageerde ook op het rapport. Hij zei dat iedere gewonde tijdens operatie Cast Lead de schuld is van de terroristische Hamas organisatie. Hij zei: "Na acht jaar van ononderbroken raketbeschietingen op Israël, begon het IDF met operatie Cast Lead. Dit is de verantwoordelijkheid van iedere natie: om zijn burgers te beschermen. Iedere beschadiging aan burgers is de verantwoordelijkheid van Hamas, die cynisch genoeg, burgers als menselijk schild inzet". Otniel Shneller, lid van het buitenlandse zaken comité van de Knesset, reageerde feller. Hij noemde het HRW-rapport antisemitisch. "Deze organisaties die vol zitten met kritiek op de staat Israël, houden hun mond als het over de Islamitische terreur gaat".

Slechts een week geleden bracht Human Rights Watch een rapport uit waarin toegegeven werd dat Hamas de burgers over wie ze de baas is, als menselijk schild heeft gebruikt tijdens de oorlog. ‘NGO Monitor' een groep die mensenrechtenorganisaties die beweren zich neutraal op te stellen in de gaten houdt, om te zien of zij ook werkelijk objectief zijn, heeft de buitenproportionele kritiek op Israël, geuit door Human Rights Watch, scherp veroordeeld.

Professor Gerald Steinberg, president van NGO-Monitor zei: "het publiceren van een derde, ellenlang rapport waarin Israël veroordeeld wordt met betrekking tot de oorlog in Gaza, binnen het tijdsbestek van slechts een paar maanden, laat goed de obsessie zien, die Human Rights Watch heeft met betrekking tot Israël. De timing, precies een week na de kritiek op Hamas, bevestigt dat dit niet meer was dan een poging van HRW om een zogenaamde objectiviteit te laten zien. Als deze methode en ideologie zich in de toekomst weer herhaalt, zal dit meer bewijs zijn van HRW's morele verval en hun steun aan de agenda's van Hamas en Hezbollah".
De HRW is recentelijk betrapt op het promoten van haar strijd bij een "pro-Israel pressie groep", met als doel het werven van Saudi Arabische donateurs.

Ondanks dat HRW uitvoerend directeur Ken Roth probeerde enkele vragen over dit incident te ontwijken, gaf hij uiteindelijk toe aan journalist Jeffrey Goldberg (The Atlantic) dat de leidinggevenden van de HRW inderdaad hadden zitten opscheppen over hun ononderbroken aantijgingen jegens Israel, tijdens een etentje waar onder andere ook enkele Saudische religieuze leiders aanwezig waren. "Wij rapporteren wat Israël doet. De sympathisanten van Israël vechten terug met leugens en verwarring. Het was niet per se een "verkooppraatje" naar de Israel lobby toe. Ons standaard verhaal is om over ons werk in de regio te vertellen. Het verhaal over Israel vertellen - een gedeelte van dat "praatje" - is gedeeltelijk vertellen over de leugens en verdraaiingen die onvermijdelijk onze kant op komen" vertelde Roth.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.