22 Aw 5781 | 31 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël woedend over artikel in Zweedse krant
Publicatiedatum: donderdag 20 augustus 2009 Auteur: De Redactie | 1.612 keer gelezen
Operation Cast Lead, Antisemitisme buitenland, Bloedsprookje, Scandinavië »

(Novum/AP) - Israël en Zweden hebben woedend gereageerd op een artikel in de Zweedse krant Aftonbladet, waarin wordt gesuggereerd dat Israëlische militairen organen van door hen gedode Palestijnen hebben verwijderd.

In het maandag onder de kop 'Onze zonen worden beroofd van hun organen' verschenen artikel wordt impliciet een verband gelegd met de veronderstelde diefstal van organen van door het leger gedode Palestijnen en de recente arrestatie in de Verenigde Staten van een Amerikaanse jood wegens illegale orgaanhandel.

Het feit dat Aftonbladet, de grootste krant van Zweden, het verhaal publiceerde vormde in Israël voorpaginanieuws. Commentatoren trokken een vergelijking met de middeleeuwse beschuldiging aan het adres van joden, dat ze christelijke kinderen vermoordden voor hun bloed. Het hoofd van de Israëlische rijksvoorlichtingsdienst, Daniel Seaman, zei dat in het artikel met 'verachtelijke antisemitische thema's' wordt gespeeld.

Bij het artikel staat een foto van een dode Palestijn met een operatielitteken op zijn torso. De foto is kennelijk genomen na een lijkschouwing. Bij het stuk staat ook een foto van Levy Izhak Rosenbaum, een vorige maand gearresteerde New-Yorker die ervan wordt verdacht een door hem van een Israëliër gekochte nier voor 160.000 dollar te hebben doorverkocht aan een Amerikaanse patiënt.

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken wilde woensdag niet zeggen of de regering een officiële klacht gaat indienen. Ministeriewoordvoerder Yigal Palmor zei wel dat het stuk 'zo schaamteloos racistisch' is en zozeer aanzet tot haatmisdrijven dat de autoriteiten stappen zouden moeten ondernemen. De Zweedse ambassade in Tel Aviv stelde dat de Zweden net zo geschokt en ontsteld zijn door het artikel als de Israëliërs. "We delen de door vertegenwoordigers van de Israëlische regering, de media en het Israëlische publiek geuite verontwaardiging", aldus de ambassade.

In het artikel worden slechts met hun voornaam aangeduide Palestijnen uit de Westoever en de Gazastrook opgevoerd. Ook komt een woordvoerder van het Israëlische leger aan het woord, die de beschuldigingen ontkent. In het stuk wordt gezegd dat de Israëlische overheid in 1992 wegens een tekort aan donororganen een campagne voerde voor orgaandonatie. "Terwijl deze campagne gaande was verdwenen er jonge Palestijnse mannen, die vijf dagen later werden afgeleverd in hun dorpen, dood en opengesneden", zo schrijft Aftonbladet.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.