25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Geweld in Hebron: zaak gesloten wegens gebrek aan bewijs.
Publicatiedatum: zondag 23 augustus 2009 Auteur: Lea Reedijk-Sprenger | 1.590 keer gelezen
Mythen, Chevron, IsraĆ«lische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, Lea Reedijk-Sprenger »
Duidelijke taal.

De politie heeft het onderzoek afgesloten dat liep naar aanleiding van valse beschuldigingen aan het adres van Joden in Hebron. De reden is gebrek aan bewijs. Tijdens de duur van het onderzoek zijn diverse Joden gearresteerd en ondervraagd.

De zaak begon in juni 2008, toen Arabieren vanuit een stadje vlakbij Hebron een videotape presenteerden waarop te zien was hoe gemaskerde mannen hen met stokken sloegen vlakbij de Joodse gemeenschap Susiya. Ondanks dat de aanvallers die in de film te zien waren gemaskerd waren, beweerden de Arabieren dat ze met zekerheid konden zeggen dat hun aanvallers Joodse boeren waren die uit de streek kwamen en ze wezen hen als schuldigen aan.

De tape werd gemaakt met een camera die door een pro-Arabische organisatie is uitgedeeld. Deze organisatie "B'Tselem" heeft de afgelopen jaren videocamera's uitgedeeld aan Arabieren in Judea en Samaria, met de opdracht om filmpjes te maken van IDF-militairen en locale Joden die zich misdragen jegens Arabieren. B'Tselem en de internationale media hebben de tape wijd verspreid, hetgeen tot de internationale veroordeling van met name de Joodse inwoners van Judea en daarnaast Joden in Israel in het algemeen.

De Arabieren die de zaak begonnen zijn, gesteund door medewerkers van B'Tselem, hebben vrijdag geklaagd over het besluit van de politie om het onderzoek te sluiten. Ze zeiden dat het - aangezien er beeldmateriaal van de daders is, het niet moeilijk zou moeten zijn om de schuldigen te arresteren. B'Tselem heeft gezegd dat ze tegen de beslissing in beroep gaan.

De politie van Judea en Samaria verdedigden hun beslissing om het onderzoek te staken. Ze wezen er op dat er weliswaar beeldmateriaal was, maar dat de aanvallers in de video gemaskerd waren. De videobeelden bewijzen dus volgens de politie niet dat er Joden bij het incident betrokken waren.

Geen gelijkheid voor de wet
Joodse bewoners van Hebron hebben gezegd dat deze zaak een typisch geval is waarin duidelijk wordt dat de politie met twee maten meet. Wanneer Joden een klacht indienen tegen Arabieren, geeft de politie niet thuis of Joden worden zélf van geweldpleging beschuldigd.
Wanneer er een beschuldiging aan het adres van Joden komt, geuit door Arabieren, heeft het volgens de Joodse bewoners meteen volledige aandacht van de politie.

Orit Strook, zelf afkomstig uit Hebron en hoofd van de ‘Mensenrechtenorganisatie van Judea en Samaria', vergeleek deze zaak met een tweede incident dat in de zomer van 2008 plaatsvond. Een groep Arabieren infiltreerde toen de Joodse gemeenschap van Mitzpeh Asael in Hebron en heeft in diverse gebouwen brand gesticht.

Toen Joden probeerden om de Arabieren tegen te houden en de politie arriveerde, werden de Joden gearresteerd. Zij staan momenteel terecht wegens het gebruik van geweld, tijdens hun poging om de brandstichtingen te stoppen. Interessant detail: deze week bekend werd dat een van de activisten die de Joden beschuldigde van geweldpleging een Hamas-supporter is.

Als contrast met de zaak van Susiya, heeft de politie alles uit de kast gehaald in een poging om informatie te verkrijgen over de Joden die door de Arabieren werden aangewezen als zijnde de gemaskerde mannen van de videotape.
Het meten met twee maten wat de politie doet, wordt pijnlijk duidelijk als men deze twee voorvallen naast elkaar plaatst. Het is echter slechts een voorbeeld van wat de politie doet. "Joden zijn altijd schuldig" zei Orit Strook. "Deze situatie zorgt ervoor dat er geen gelijkheid is voor de wet" vervolgde ze.

Strook en andere inwoners van Hebron impliceerden dat in hun haast om bewijs te vinden tegen locale Joden, de politie onbewust hun eigen onderzoek hebben ondermijnd. De politie heeft tijd verspild met het focussen op de mensen die door de Arabieren werden beschuldigd, in plaats van onbevooroordeeld op zoek te gaan naar de echte daders.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.