18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Toename antisemitisme EU 25-aug-2009/10-dec-09
Publicatiedatum: dinsdag 25 augustus 2009 Auteur: De Redactie en Devorah | 1.902 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Tempelberg [Berg Moriah], Vredesproces, Operation Cast Lead, Antisemitisme buitenland, Europese Unie, Binyamin Netanyahu, Durban »
Brussel dwarsboomt anti-Israelactie
Een Belgische actiegroep, een afdelilng van een internationale boycotcampagne tegen Israel, wil speciaal aan het begin van de islamitische vastenmaand ramadan oproepen om geen grote dadels te kopen. De actiegroep wil speciaal dan gaan boycotten, want: "De moslims zijn al heel hard gemobiliseerd rond Palestina. Aan onze acties doen dan ook hel veel jonge moslims mee", zegt een woordvoerder.

De plaatjes die would-be boycotters op internet achterlaten liegen er niet om, maar de boycot is vooral een initiatief van autochtone linkse actievoerders.

Volgens de actievoerders komen 'de meeste' grote dadels uit Israel, maar vooral uit de Palestijnse gebieden. Dit lijkt nogal een boycot in het wilde weg, waardoor ook andere dadelexporteurs getroffen zouden worden als dit door zou zetten. Mogelijk is dit een van de redenen voor het verbod op straatprotesten.
De Brusselse deelgemeenten Anderlecht, Schaarbeek en Sint-Gillis stuurden de actievoerders een brief dat men daar niet gediend is van posten en folders uitdelen op straat. De actievoerders zeggen dat er "nauwelijks een argument wordt gegeven" en hebben om een argumententatie gevraagd.

Het besluit van de Brusselse deelgemeente is echter niet zo vreemd. In juli oordeelde het Europese Mensenrechtenhof te Straatsburg in hoger beroep dat een boycot van Israelische producten ongeoorloofde discriminatie is : de uitwerking ervan treft Israelische boeren en zakenmensen die zich bezighouden met de export, en sluit ze dus uit van de normale uitoefening van hun economische bezigheden wegens het feit dat zij deel uitmaken van het Israelische volk.

Er worden wel vaker actievoerders gearresteerd, meestal omdat hun 'actie' te ver gaat. Zo werden in januari actievoerders bij de Engelse grootgrutter Tesco gearresteerd, die goederen van de Westbank 'in beslag namen' -stalen dus, volgens Tesco - en deze 'symbolisch' voor de ingang van de winkel op de stoep gooiden en met tomatenketchup bespoten.

Ook in Nederland zijn onlangs wat tweetalige boycotfolders tegen dadels uitgedeeld en komen regelmatig boycotplannen op. Een Nederlandse boycotgroep werd onlangs nog op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie wegens het publiceren van onwaarheden in een boycotcampagne tegen producten uit Joodse nederzettingen.

Spanje diskwalificeert Israëlische universiteit
Een Israëlisch universitair team mag vanwege Israëls nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever niet meer meedoen aan een Spaanse innovatiewedstrijd op het vlak van zonne-energie. Dat heeft Spanje donderdag bekendgemaakt.
Het team van het Ariel Universiteitscentrum van Samaria werd uitgesloten van deelname aan de Solar Decathlon, een door Spanje georganiseerde internationale ontwerpwedstrijd voor huizen met zonne-energievoorziening. Samaria en Judea zijn de bijbelse namen voor het gebied dat nu de Westelijke Jordaanoever heet.

Het Israëlische team drong eind vorig jaar door tot in de laatste ronde van de wedstrijd, samen met negentien andere universiteitsteams. Het Spaanse ministerie van volkshuisvesting realiseerde zich dit jaar echter plotseling dat de universiteit zich op de Westoever bevindt, en niet in Israël. De diskwalificatie die daarop volgde is volgens het ministerie in lijn met het beleid van de Europese Unie, die zich tegen de Israëlische bezetting van Palestijns land heeft uitgesproken.

De universiteit van Samaria liet in een verklaring weten 'met afkeer de eenzijdige aankondiging die we ontvingen van het Spaanse ministerie van volkshuisvesting' van de hand te wijzen. Volgens de universiteit schaadt de 'anti-academische' beslissing alle tienduizend studenten aan de universiteit, inclusief de vijfhonderd Arabieren die er studeren. Het Spaanse besluit zou een weerspiegeling vormen van 'de onrechtmatige strijd die ingaat tegen het internationaal recht en internationale verdragen over academische vrijheid'.

De EU heeft een kritischer houding ten aanzien van Israël aangenomen sinds dat land eind vorig jaar de Gazastrook binnenviel, een militaire operatie waarbij volgens de Verenigde Naties zo'n veertienhonderd Palestijnen werden gedood. De weigering van de rechtse Israëlische regering om volledig te stoppen met bouwen op de Westoever heeft de verhoudingen verder onder druk gezet.Groot-Brittannië trok onlangs enkele vergunningen in die Britse bedrijven toestemming gaven om onderdelen van wapens aan Israël te verkopen. Londen zei zich ongerust te maken over de inzet van die wapens tijdens de aanval op Gaza. Het gebaar was echter vooral symbolisch aangezien Groot-Brittannië minder dan een procent van het totale wapentuig levert dat Israël importeert.

Noorwegen verkocht zijn aandelen in het Israëlische bedrijf Elbit Systems, dat beveiligingsapparatuur maakt voor de streng bewaakte scheidingsmuur tussen Israël en de Westoever

Etnische vooroordelen in heel Europa; Nederland steekt gunstig af   
Vooroordelen bedreigen het maatschap- pelijk leven in Europa, concludeert een onderzoek naar discriminatie in 8 EU-landen.
1 op de 2 Europeanen in die landen vindt dat daar "teveel immigranten" zijn.

Er heersen ook 'klassiek antisemitisme' en vooroordelen tegen andere groepen. Nederland steekt gunstig af, maar ook hier zijn de cijfers schokkend.

Zweden in de ban van de Islam: Joodse gemeenschap in gevaar. Bekijk de beelden HIER.

Film Why Israel afgelast om agressief protest

Claude Lanzmanns documentaire Why Israel wordt niet vertoond in Hamburg wegens hevige protesten van linkse anti-Israel activisten.
,,Wij werden met geweld bedreigd,"aldus een woordvoerder van het filmhuis B-movie, waar de film zou draaien. Bezoekers die de film wilden zien werden bespuugd, gestompt en voor 'Varkensjoden' uitgescholden. De Hamburgse politie onderzoekt het geweld.

De in 1973 geproduceerde film, Why Israel, laat door verhalen en interviews van naar Israel geëmigreerde Holocaustoverlevenden zien wat de achtergrond is van de staat Israel. Hij zou eind oktober door een linkse, pro-Israelische groep worden vertoond in de bioscoop B-movie, maar ongeveer 50 anti-Israelische linkse activisten, verbonden met het anti-zionistische Internationale Centrum B5, zetten voor de deur van de bioscoop een "namaak checkpoint" op.

'Joodse varkens', schreeuwden demonstranten in de leeftijd van 16 to 70 jaar naar de bezoekers van de bioscoop. Volgens ooggetuigen waren de activisten vermomd; zij droegen camouflagekleding, kappen over hun hoofd, en zelfgemaakte houten machinegeweren, meldden Duitse media: "zij gedroegen zich uitgesproken militair". Ook staken de demonstranten een op wc-papier getekende Israelische vlag in de brand en maakten ze foto's en filmpjes van de bioscoopbezoekers. Zeker drie bezoekers werden in het gezicht gestompt, een ander werd aangevallen met een riem.
Filmhuis B-movie voelde zich hierdoor genoodzaakt om de film af te lasten en niet meer te vertonen. ,,Wij werden met geweld bedreigd," zegt een woordvoerder van de bioscoop.

In een verklaring over de demonstratie spreekt het Internationale Centrum B5 over 'Zionisme is racistisch' en 'koloniale cultuur in Israel'. Een woordvoerder ontkent dat er 'Joodse varkens' is geroepen en zegt dat de demonstratie was gericht tegen de linkse groepering die de vertoning had georganiseerd.

De de Frans-joodse cineast Claude Lanzmann, 83, reageert geschokt op de agressieve demonstratie. In Der Spiegel noemt hij het protest 'niet antizionistisch, maar antisemitisch'. Pas na dit artikel op Der Spiegel Online, meer dan drie weken na de demonstraties, komt het voorval in de Duitse en buitenlandse pers. De politie onderzoekt minstens twee aangiftes van geweld.

De EU en Jeruzalem
Op voorspraak van het Zweedse voorzitterschap wilden de EU ministers van Buitenlandse Zaken deze week een verklaring opstellen die kon bijdragen aan het hervatten van de vredesonderhandelingen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit.

Die zijn in het slop geraakt omdat president Abbas eist dat Israel eerst de nederzettingenbouw bevriest. De aankondiging van premier Netanyahu vorige week tot het gedeeltelijk stoppen van de nederzettingenbouw was voor Abbas niet genoeg. Israel moest ook in het Oostelijk stadsdeel van Jeruzalem ophouden met bouwen. Daarop probeerde Zweden de Palestijnse autoriteit een steuntje in de rug te geven door een verklaring voor te bereiden waarin wordt opgeroepen tot de totstandkoming van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en Gaza met Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad.

De Zweedse conceptverklaring lekte uit en leidde in Israel tot grote consternatie. Een deel van die consternatie moet terzijde worden geschoven. Uiteindelijk moet de huidige regering in Jeruzalem er maar aan wennen dat praktisch de hele wereld (inclusief het CIDI) vindt dat alleen het tot stand komen van een Palestijnse staat in de gebieden die in 1967 door Israel veroverd werden tot een duurzame vrede tussen Israel en het Palestijnse volk kan leiden. Maar met Oost-Jeruzalem zaten de Zweden echt fout. Jeruzalem en vooral de oude stad met de Westelijke muur is altijd het centrum geweest van het Joodse religieuze leven. Jeruzalem bepaalt de bidrichting van het Jodendom en ruim voordat er sprake was van de staat Israël of het Palestijnse volk, woonde er al een Joodse meerderheid in die stad. 

De internationale gemeenschap heeft nooit formeel ‘West Jeruzalem' erkend als hoofdstad van Israël. Om nu plotseling ‘Oost Jeruzalem' als Palestijnse hoofdstad te erkennen, zou een radicale wijziging van het Europese beleid betekenen en ingaan tegen de Joodse binding met die stad. Het door de EU accepteren van de Oost-estdeling van Jeruzalem zou bovendien het Palestijnse verwachtingspatroon van de vredesonderhandelingen onrealistisch groot maken, waardoor een succesvolle hervatting van die onderhandelingen juist in gevaar zou kunnen komen.

De Zweedse tekst werd verworpen, maar het compromis dat de EU ministers nu over Jeruzalem hebben bereikt, verdient bepaald geen schoonheidsprijs. In hun verklaring wordt enerzijds gesproken over Jeruzalem "als hoofdstad van twee staten".  Anderzijds stelt de EU "geen veranderingen in de grenzen van voor 1967 inclusief van Jeruzalem", accepteert. Met dit compromis bereiken de Europese ministers niet wat de bedoeling was. Abbas zal de verklaring als ‘ontoereikend' van de hand wijzen en Israel wordt onnodig gebruuskeerd.  En Europa? Dat heeft opnieuw laten zien machteloos en verdeeld te zijn.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.