5 Siewan 5781 | 16 mei 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hamas weigert lesplan van de VN over Holocaust
Publicatiedatum: zaterdag 05 september 2009 Auteur: Lea Reedijk-Sprenger | 1.161 keer gelezen
Chamas, Verenigde Naties, Sjoa (Holocaust), UNRWA, UNHCR, Lea Reedijk-Sprenger »

Hamas heeft een plan van de Verenigde Naties, om kinderen uit Gaza over de Holocaust te onderwijzen, veroordeeld. Ze hebben gezegd dat het "een leugen is, uitgevonden door de Zionisten" en het zou de Israëlische controle over het Heilige Land versterken.

Persbureau Reuters kwam afgelopen maandag met het verhaal naar buiten. Ze vertelde dat de terroristische beweging Hamas, die momenteel de scepter zwaait in de Gaza strook, eist dat de UNRWA hun plannen intrekt om een nieuw geschiedenisboek te introduceren in de VN-scholen, die er in Gaza zijn.

Het UNRWA staat voor ‘United Nations Relief and Works Agency for Palelestine Refugees in the Near East'. Deze de organisatie van de Verenigde Naties beheerst veel aspecten van Arabische vluchtelingen en hun afstammelingen.

In een open brief aan John Ging, die aan het hoofd staat van de afdeling van het UNRWA in Gaza, schreef Hamas dat ze er achter waren gekomen dat de UNRWA van plan was om een nieuw boek te gaan gebruiken in de lessen aan kinderen vanaf dertien jaar. In dit nieuwe boek stond een hoofdstuk over de gebeurtenissen van de Holocaust. In de brief stond: "we weigeren om onze kinderen over een door Zionisten verzonnen leugen te laten studeren".

Hamas: "zogenaamde Holocaust"
De officiële woordvoerder van Hamas in Gaza, Sami Abu Suhri, zei niet dat de Holocaust een leugen was, maar vertelde aan persbureau Reuters dat Hamas er op tegen is om "het probleem van de zogenaamde Holocaust op te nemen in de syllabus, omdat het er op gericht is om het accepteren van het idee van de bezetting van palestijns land te accepteren".

Sommige Israëli's vroegen zich af wat de UNRWA überhaupt te maken had met educatie. Veel mensen vragen zich af waarom het UNRWA niet bezig is met de rehabilitatie van vluchtelingen en het vinden van permanente woningen, in plaats van hun ellendige situatie in stand te houden.
"De hele discussie met de UNRWA over de Holocaust is niet relevant" zegt Yoav Sorek, directeur van ‘The Israëli Initiative'.
"Het UNRWA is bedoeld om verlichting te bieden aan bij problemen van vluchtelingen. In werkelijkheid werd het een politiek middel, een staat binnen een staat. Op dit moment gaat ongeveer 70% van het budget van 500 miljoen dollar naar educatie. Terwijl slechts 30% naar sociale en medische zorg uit gaat. Hoewel educatie op zich belangrijk is, zou dit geld eigenlijk besteed moeten worden om vluchtelingen te rehabiliteren en hen te helpen nieuwe, productieve levens te starten. Want ook al krijgen ze onderwijs, hun kans op het vinden van een baan in de gebieden van de West Bank en Gaza zijn minimaal".

"Deze mensen zullen op deze manier altijd onder de controle blijven staan van hun leiders, die niets geven om hun welzijn" zei Sorek, "leiders wiens enige streven het is om aan de macht te blijven, doen dit door die vluchtelingen in hun armzalige situatie te laten zodat ze gebruikt kunnen worden als politieke pionnen in een steekspel in de eindeloze strijd tegen Israël. In Libanon bijvoorbeeld waar vluchtelingen in de meest vreselijke omstandigheden van alle vluchtelingenkampen verblijven, is de mensen díe een opleiding hebben niet toegestaan om ongeveer twintig bepaalde beroepen uit te oefenen.

‘The Israël Initiative' een vredesplan, gepromoot door voormalig minister van tourisme, R'Benny Elon, benadrukt de behoefte aan rehabilitatie van Arabische vluchtelingen. "We eisen dat het mandaat voor de vluchtelingen overgredragen wordt aan UNHCR (United Nation High Commission for Refugees) dat de mogelijkheid heeft om vluchtilingen te rehabiliteren en hen hoop voor de toekomst kan geven".

UNRWA's website zegt dat het een "verlichtings- en humanitair ontwikkelingsbureau is, dat educatie, gezondheidszorg, sociale dienstverlening en noodhulp aan meer dan 4,6 miljoen vluchtelingen geeft die in de Gazastrook, de Westbank, Jordanie, Libanon en de Syrische Arabische Republiek wonen".

The Israëli Initiative zegt: "UNRWA's mandaat is er een dat de situatie van de vluchtelingen in meer dan 60 jaar in stand gehouden heeft en nog steeds de humanitaire catastrofale situatie van Palestijnse vluchtelingen in stand houdt. Biljoenen dollars die door Westerse overheden aan het bureau gegeven zijn door de jaren heen, hebben niet tot de rehabilitatie van één enkele familie geleid"

Eerder dit jaar schreef Jewish Agency directeur Natan Sharansky in de Wall Street Journal dat na de Disengagement van 2005, hij aan Mahmoud Abbas vroeg: "nu dat we duizenden Joodse vluchtelingen hebben gecreëerd en hiermee Gazanen de kans gegeven hebben om heer en meester over hun eigen lot te zijn, kunnen we er dan op hopen dat er binnen een jaar minder vluchtelingen in de kampen zullen zijn?"
Sharansky antwoordde dat Abbas hierop zei: "Absoluut niet. De vluchtelingen zullen alleen verplaatst worden als er definitieve afspraken gemaakt zijn. Hoe kunnen we ze nu gaan verplaatsen, als we niet weten waar ze willen leven? Misschien zullen ze in Israël gaan leven".

Sharansky concludeerde: "zelfs de Palestijnse Autoriteiten, de meest bescheiden onder de Palestijnse politieke groepen, namen niet eens in overweging om de moeizame leefomstandigheden van hun eigen mensen te verlichten toen Israël een compromis sloot. Dit is omdat het leed van de vluchtelingen essentieel is voor hun bredere politieke strijd. Want het Westen reageert immers op de overduidelijke exploitatie van Palestijnse vluchtelingen.
Kort na mijn ontmoeting met Abbas, ontmoette ik een ambassadeur van een van de meest vooruitstrevende landen van het westen. Ik vroeg: "waarom zijn de Palestijnen niet genegen om hun eigen vluchtelingen te helpen?"
"Ik begrijp ze wel, antwoordde de man. Want uiteindelijk willen ze gewoon niet dat het vluchtelingenprobleem van de agenda gehaald wordt".

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.