6 Siewan 5781 | 17 mei 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Galilea door Chizballah aangevallen
Publicatiedatum: zaterdag 12 september 2009 Auteur: Devorah en de Redactie | 1.343 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Terrorisme, Redactie, Raketaanvallen, Staakt-het-vuren »

Terroristen van Chizballah hebben minimaal voor de derde keer dit jaar Galilea met twee Katyusha raketten aangevallen. Dit meldde Arutz Sheva net voordat Sjabbat inviel.

De raketten vielen afgelopen vrijdag vlak bij Narhariya - ten noordwesten van de Middellandse Zee - neer. Er vielen geen gewonden en de schade was beperkt tot een telefoonmast vlakbij een kibboets. De IDF antwoordde volgens militaire woordvoerders met artillerievuur. Volgens Libanese bronnen zijn de raketten vanaf de kuststad Tyre afgevuurd.

De aanval kwam een dag nadat de Libanese Eerste Minister is afgetreden. Hij slaagde er niet in om een eenheidsregering te vormen waarin de pro-Syrische oppositie geleid door Chizballah zou deelnemen. Enkele waarnemers hebben verklaard dat Chizballah en niet Libanon de noordelijke buur van de Joodse Staat wordt.
Chizballah heeft sinds staakt-het-vuren in 2006 van de VN Israël verschillende malen middels de noordgrens aangevallen. Volgens de Israëlische Intelligence en militaire officials heeft de terroristische organisatie inmiddels 60.000 of meer raketten in bezit. Zij worden bewapend door Syrië en Iran.

Israel heeft bij de VN een klacht ingediend. In een brief aan de VN Secretaris Generaal Ban-Ki Moon en de VS Ambassadeur voor de VN Susan Rice, schrijft de Israëlische afgevaardigde voor de VN Gabriela Shalev dat Jeruzalem overweegt om de Libanese overheid voor de aanval aansprakelijk te stellen. Shalev meldde daarbij de Libanon te weinig doet om zulk aanvallen te voorkomen, zoals deze in de VN Resolutie 1701 is geschetst. Resolutie 1701 beëindigde de Tweede Libanon Oorlog in 2006 tussen Chizballah en Israël. Ook riep Shalev op  om de militie van Zuid Libanon te ontwapenen.

Ondertussen zouden Israeli's volgens Libanese bronnen Libanese burgers telefonisch bedreigen, meldde Haaretz. De "dreigementen" bleven bij telefonisch meldingen waarin de Libanese overheid verantwoordelijk voor de aanvallen wordt gesteld en dat men tevens de hoop uitsprak dat Israel op Libanese grond gepast op deze aanval zal reageren. De "dreigementen" zouden ook door de huishoudens van Beiroet, dat ver van Tyre ligt, doordringen.

Ban-Ki Moon veroordeelde vrijdag al de raketaanval op Israël en zei dat de VN vredesmissie in zuidelijk Libanon het incident zal onderzoeken.

Al Quaidagroep eist raketbeschieting uit Libanon op
Een militante afdeling van de (sunnitische) Abdullah Azzam Brigades, genaamd Ziad al-Jarrah, claimde maandag de raketaanvallen vanuit het zuiden van Libanon. Dit is niet bevestigd. De groep zou banden onderhouden met al Qaeda. Al-Jarrah was een van terroristen die verantwoordelijk waren voor de aanslagen van 11 september. Abdullah Azzam was een mentor van Osama bin Laden.

Hezbollah ontkent verantwoordelijk te zijn voor de aanval.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.