21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israel rouwt over het verlies van Assaf Ramon
Publicatiedatum: maandag 14 september 2009 Auteur: Redactie | 1.158 keer gelezen
IDF, Redactie, Binyamin Netanyahu, Chevron, Gabi Ashkenazi »

Assaf Ramon

Militaire leiders, politici en op de eerste plaats de naasten rouwen over het verlies van de jonge F-16 piloot Assaf Ramon die gisteren tijdens een routine oefening in de heuvels van Chevron is neergestort. Het is onduidelijk of het om een menselijke- of een technische fout is gegaan, meldt Arutz Sheva.

Toen de straaljager naar beneden dook om te crashen, was er geen communicatie meer mogelijk. Familievriend en voormalige IAF-piloot Col. (res.) Zeev Raz meldde bij Channel 2 dat het heel goed mogelijk is dat Assaf al tijdens de duik door de scherpe manoeuvre al buiten bewustzijn is geraakt alvorens het toestel de grond raakte.

Internationale media, die gewoonlijk zijn hard kritisch van Israël, drukte sympathie over de tragische dood van deze Luchtmachtpiloot uit.

IAF Commandant Maj. -Gen. Ido Nechushtan en van de Personeelsbranch Commandant Maj. -Gen. Avi Zamir gingen naar het huis van de moeder van Assaf, Rona Ramon en vertelde aan het  tragische nieuws. Echter was zij al van het tragedie op de hoogte, omdat journalisten voor haar huis gingen bivakkeren, waardoor zij al een vermoeden had dat er iets vreselijks was gebeurd.

Mevrouw Ramon heeft bijna op dezelfde manier haar man verloren. De vader van Assaf is de verongelukte astronaut Ilan Ramon. Hij en de bemanning kwamen tijdens de lancering van de Columbia Space Shuttle in 2003 in een ontploffing om. Daarnaast was Assaf's vader ook een gevechtspiloot van de IAF en hij was de jongste piloot die in 1981 deelnam aan het bombardement van de kernreactor Osiraq in Irak. Hij werd later de eerste Israëlische astronaut. Ook zijn dood is op nationaal niveau betreurd.
"Vertel niet dat ik sterk moet zijn," zei de moeder van Assaf. "Ik ben eens sterk geweest", naar het verlies van haar echtgenoot Ilan verwijzend.

Eerste Minister Binyamin Netanyahu noemde deze fatale crash voor de hele familie Rona (Ramon) en voor heel Israël een vreselijke tragedie. "Er is geen troost, alleen tranen", besloot de Minister. President Shimon Peres, die zelf die dag uit het ziekenhuis werd ontslagen, sprak over zijn persoonlijke herinneringen aan zowel Assaf als aan zijn vader. "Zij zijn het symbool van al het goed van de Joodse Staat, zij waren de beste van het beste," zei hij, "wat vandaag is gebeurd is meer dan een tragedie, het is hartverscheurend". Hij stelde dat Assaf model voor iedere Israeli staat.

Onder de IDF commandant die in het huis van de familie van Ramon assembleren was onderandere de Stafchef Lt. -Gen. Gabi Ashkenazi. Ook de voormalige Luchtmacht commandanten namen ook deel. Assaf Ramon werd als een uitstekende piloot beschouwd. De commandanten konden namelijk vertellen dat Assaf in zijn werk uitzonderlijk uitblonk en IDF bronnen zeiden dat Assaf Ramon de pilotenopleiding voor piloten tien weken geleden werkelijk voortreffelijkheid heeft afgerond.  
Zo greep Ashkenazi ook terug naar drie maanden geleden, toen hij bij de familie de voltooiing van Assaf's afronding van zijn pilotenopleiding vierde. "Dit is een verschrikkelijke slag... Jammer dat dit een deel van de prijs is die wij moeten betalen voor het leven in ons geliefde land". Luchtmacht Vicecommandant Brigadier Generaal Yochanan Kluis drukte ook zijn sympathie uit. Asaf en Ilan beide waren buitengewone soldaten "die als een voorbeeld voor vele dienden," zei hij.
Ondertussen blijft de reden van de crash één grote mysterie. Het leger leidt het onderzoek. De Luchtmacht kondigde aan dat het alle trainingsvluchten op de F 16A tot nadere kennisgeving is opgeschort.

Assaf Ramon liet zijn moeder, zijn vriendin, twee broers en een zus achter. Hij is vandaag bij zijn vader begraven.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.