20 Sjewat 5782 | 22 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
VS moet Israël desnoods aanvallen
Publicatiedatum: maandag 21 september 2009 Auteur: Redactie | 1.474 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Verenigde Staten, Jimmy Carter »

De Poolse Zbigniew Brzezinski

Zbigniew Brzezinski, die enthousiast voor Obama campagne had gevoerd, heeft de president opgeroepen de Israëlische gevechtsvliegtuigen die Iran eventueel willen aanvallen neer te schieten. "Zij moeten over ons luchtruim boven Irak vliegen en wij zouden dan moeten blijven zitten en toekijken?" Dit berichtte Arutz Sheva vanochtend.

De opmerking van de voormalige topadviseur veiligheid onder (1977-1981) ex-president van de VS Jimmy Carter is niet verwonderlijk nadat in juli al duidelijk was dat de VS Israël tegen Iran absoluut niet zal steunen. Obama floot Vice-president Biden immers terug toen hij Israël beloofd had Israël te steunen wanneer Israël het nodig achtte preventief tegen de neculaire dreiging van Iran op te treden. Ook gezien het gedachtegoed van Jimmy Carter, is dit advies aan Obama niet uit de lucht gegrepen.

"We moeten hen serieus dit recht weigeren. Als zij overvliegen, dan stijgen jullie op en dan confronteren jullie hen. Zij hebben dan de keuze om wel of niet terug te keren. Niemand hoopt dat dit gebeurd, maar het kan anders een herhaling van Liberty worden." In 1967 heeft Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog per ongeluk de Amerikaanse Liberty schip aangevallen.

Brzezinski was de favoriet om de officiële adviseur van Obama te worden. Echter was zijn anti-Israëlische houding te schadelijk voor Obama's verkiezingen en werd hij vanuit de zogenaamde pro-Israëlische campagne van Obama gedegradeerd. Ondertussen is zijn enthousiasme voor Obama de laatste maanden flink afgenomen. Onlangs zei Brzezinski in een Londense krant dat de VS wellicht "in een groter conflict met de Islam zal glijden dan ooit ervoor", omdat "de president zijn beloften aan de moslimswereld niet nakomt". Brzezinski zei daarnaast dat Regering Obama een poging doet om een "ontwijkende compromis" tussen Israël en de Arabische wereld te bereiken.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.